07/07/2024

Juventus: Historija u crno-bijelom Adama Digbya, poglavlje XI

u 14:54h / Kategorija:
Juventus: Historija u crno-bijelom Adama Digbya, poglavlje XI
Foto: Ju1897.net portal /


Budući da smo uvijek stremili najboljem, odlučili smo da vas počastimo novom poslasticom. Riječ je o premijernom i autorskom prevodu knjige Adama Digbya, "Juventus: A History in Black and White," koju ćemo vremenom, u postupnosti objavljivati u poglavljima. Ideja je potaknuta željom za upoznavanjem šire javnosti detaljima slavne historije našeg voljenog kluba, od samih početaka pa sve do velikih pobjeda koje i danas slavimo.

Uživajte, vaš Ju1897.net tim!

POGLAVLJE XI


Roberto Baggio, Ian Rush i zapamćeni rivalitet

Nakon decenije u kojoj je torinska Stara dama vladala prvo italijanskim, a potom i evropskim fudbalom, pad je bio za očekivati. S Trapattonijem koji je sada u interu, a kojeg će dovesti do slave osvajanjem Scudetta 1989, a potom i Kupa UEFA 1991, Rino Marchesi je, uprkos svom debitantskom finišu na poziciji broj dva, možda i bio osuđen na neuspjeh. Sezona 1987-88, međutim, pokazala bi se najgorom koju je klub istrpio u posljednjih trideset godina, jer su izgubili skoro isto toliko utakmica koliko su ih i pobijedili i završili na niskom šestom mjestu tabele.

Čovjek koji je doveden da zamijeni Michela Platinija prošao je još gore upravo zbog poređenja, jer Ian Rush nikada nije dostigao visine koje se očekuju od igrača koji postigne nevjerovatnih četrdeset golova u prethodnoj sezoni. Privučen odlaskom u inostranstvo mogućnošću da ponovi ikonski status svog zemljaka Johna Charlesa, mnogo veće plate i (prisjećajući se da su nakon Heysela engleski klubovi bili izbačeni iz evropskih takmičenja) šanse da se najbolje testira protiv najboljih na kontinentu.

Stigavši ​​uz novi britanski transfer rekord u visini od 3,2 miliona funti, period velškog napadača u Serie A postao je okružen dezinformacijama i pričama koje nemaju mnogo veze sa stvarnim činjenicama. Mnogi su njegov transfer smatrali prvim korakom u procesu oporavka odnosa između Liverpoola i Juventusa, ali to se nikada nije ostvarilo. Iako su ga mnogi ismijavali, Rush bi se možda bolje proveo ostankom na Ostrvu. Obzirom na to da su se mnogi od najvećih stranih igrača kroz Juveovu historiju mučili u svojim debitantskim sezonama, trebalo je očekivati ​​njegov mršav učinak od osam postignutih golova.

Tri njegova gola će se, kako sezona bude primicala kraju, pokazati od vitalnog značaja, budući da je zabijao u susretima sa Ascolijem, Napolijem i Torinom, a sve kako bi pomogao Bianconerima da potjeraju i na kraju dostignu svoje gradske rivale i iznude doigravanje za mjesto u narednom Kupu UEFA. Možda nema prestiž i privlačnost susreta klubova iz Rima ili Milana, ali za stanovnike glavnog grada Piemonta je torinski derbi uvijek predstavljao utakmicu od najveće važnosti. Kao i oni poznatiji okršaji, u jednakoj mjeri donosi radost i očaj, a njegovi junaci na pobjedničkoj strani zaslužuju svoje mjesto u panteonu legendi. Kao i svuda u Italiji, najteži gradski sukobi izazivaju onu vrstu parohijske spontanosti koja ujedinjuje navijače i može, u sezoni kao što je Juveova razočaravajuća 1987-88, pružiti jedini djelić slave u inače sezoni za zaboravljanje. Bivši predsjednik Juvea, Alfred Dick napustio je klub i osnovao FC Torino 1906. godine, u trenutku stvarajući neprijateljstvo i rivalstvo koje bjesni i dan danas.

Mole Antonelliana je glavna znamenitost u Torinu i dobila je ime po arhitekti koji ju je izgradio, Alessandru Antonelliju. Izbija visoko sa svojim prepoznatljivim tornjem koji je svakim centimetrom sinonim za grad ispod njega, kao i svjetski poznati pokrov koji se sada nalazi samo kilometar dalje. Na italijanskom jeziku riječ "mole" doslovno znači "veličina" i često se koristi za označavanje zgrade raskošnih proporcija. Kao takav, možda je prikladno da derbi susret između dva gradska kluba svoj naziv dobije po tom terminu.

Juventus i Torino se takmiče u onome što je poznato kao "Derby della Mole" i, zahvaljujući uspjesima oba kluba, Torino kao grad je postao možda i glavna sila u fudbalu na poluostrvu. Gradski se dvoboj često smatrao simbolom klasne podjele tokom ere prije Drugog svjetskog rata. Juventus je bio blisko povezan s bogatom porodicom Agnelli, vlasnicima proizvođača automobila FIAT, a torinski romanopisac Mario Soldati je jednom primijetio da su Bianconeri "gospodski tim, industrijskih pionira, jezuita, konzervativaca i bogatih buržuja". Torino je s druge strane, prema Soldatiju, bio "tim radničke klase, radnika migranata iz provincija ili susjednih zemalja, niže srednje klase i siromašnih".

Bilo je i poređenja sa drugim, sjevernim industrijskim gradom, Manchesterom. Juveova široka podrška širom zemlje je uporediva sa onom koju uživa United, dok lokalizovanija baza navijača Torina povlači paralele sa Cityjem. Današnji Juventus je možda klub u usponu, ali je i Toro uživao u svojim čarolijama dominacije, posebno prije Superga tragedije 1949. kada su neosporno uživali ulogu glavnog evropskog kluba.

Potom, s Ferruccio Novom, industrijskim magnatom kao predsjednikom, klub bi transformirao svoje bogatstvo i redefinirao način upravljanja fudbalskim klubovima širom svijeta. Uveo je koncept skautinga, čak i zapošljavajući ljude da istraže moral igrača u drugim klubovima dok je tražio načine da dovede najbolje talente u Torino. Upravo je to i učinio, dovodeći Valentina Mazzolu iz Venezije možda i najkompletnijeg italijanskog igrača ikada, jednog od zaista podcijenjenih velikana svjetskog fudbala. Bio je napadač, plejmejker i defanzivni vezni u isto vrijeme, što je nagovijestilo ideju o univerzalnom igraču. Glavom i ramenima iznad svih svojih vršnjaka, bivši timski kolega, Mario Rigamonti, jednom je rekao: "On sam je polovina tima, a drugu polovinu činimo mi ostali zajedno."

"Mogao je poletjeti poput sprintera, trčati kao trkač na srednjim stazama i šutirati s obje noge poput napadača. Mogao je skakati poput akrobate, vraćati se po loptu u odbranu, a zatim graditi napade koje je često sam i završavao. Bio je i plejmejker i pobjednik mečeva," Gianni Brera o Valentinu Mazzoli.

Ipak, uprkos njegovoj potpunoj briljantnosti, Granata iz te ere bila je mnogo više od tek njihovog samog kapitena. Zahvaljujući istraživanju Novoovih skauta, Mazzoli su se pridružili i drugi velikani dok je ovaj gradio zaj legendarni tim. Pojedinci poput golmana Valeria Bacigalupoa, defanzivci kao što su Virgilio Maroso i Aldo Ballarin, pridružili su se jednako impresivnom veznom redu koji je spajao ritam i trikove Romea Mentija i Franca Ossole sa Mazzolinim svestranim sjajem, kako bi zaštitio odbranu i pružao priliku za prilikom akrobatskom Guglielmu Gabettu, strijelcu 92 pogotka kroz njegovih 166 utakmica za klub. Sve su to radili u formaciji 4-2-4 koju je, više od decenije kasnije, tim Brazila iz 1958. preuzeo sa izuzetno razornim učinkom.

Postavili su, čini se, neoborivi rekord po tome što su svih deset njihovih igrača bili izabrani da započnu jednu utakmicu reprezentacije Italije, ali će se sve završiti tragično. Nakon što je odigrao prijateljsku utakmicu u Portugalu, tim se vraćao kroz ogromnu oluju koja je bjesnila širom sjeverne Italije. U neobično gustoj magli, pilot se izgubio, i zabio se avionom u Baziliku Superga iz osamnaestog vijeka u brdima iznad Torina. Svih trideset i jedan putnik, uključujući i sve igrače u klubu, sem trojice koji su propustili let zbog bizarnih okolnosti, stradali su jednom trenutku. Torino se nikada nije oporavio.

"Torina više nema. Tim je nestao, izgorio, eksplodirao. Stradao je u akciji, poput ratne jurišne trupe. Napustili su rovove i nikad se nisu vratili," Vittorio Pozzo.

Bili su tim koji je definisao 1940., i bili su jednostavno ispred svih na način koji se možda samo danas viđao u novijoj historiji FC Barcelone. Međutim, čak i njihova dominacija blijedi u poređenju sa grupom igrača koji su i danas iznad svih ostalih u historiji italijanskog fudbala. Uz robotiku koja je uvelike promijenila proizvodnu liniju FIAT-a i uticaj krize automobilske industrije, stanovništvo Torina je brojčano palo za skoro 30 posto. Ukupni broj je sada oko 800.000, što je daleko ispod nivoa velikog grada s podrškom dvaju klubova. Milano je, na primjer, kuća 1,3 miliona ljudi.

Uspjeh Juventusa, koji je bio osvojio samo sedam od svojih rekordnih trideset Scudetta (podatak iz perioda pisanja knjige) prije propasti najvećeg historijskog tima svojih gradskih komšija, rastao je paralelno sa propašću grada Torina, koji se svake godine postajao sve manji manji. Torova sve manja baza navijača nikada se neće povratiti i nije teško razumjeti da bi te uloge mogle biti obrnute da se uspjeh Granate nastavio neometano.

Ipak, tokom 1970-ih Torino je tokom pet godina bio neporažen u susretima protiv svojih komšija, a kako su njihove fudbalske akcije ponovo počele rasti, Juventus je padao. Doigravanje 1988. pokazalo bi se ključnim momentom, opisanim u najavi kao "la madre di tutte le partite" - majka svih mečeva, što odražava priliku za dodavanje ponosa inače protraćenoj sezoni. Taj pritisak je, međutim, doveo do utakmice u kojoj su se obje strane previše plašile gubitka da bi zapravo i pokušale pobijediti, a fudbala je bilo jako malo.

Uslijedilo je neizbježno izvođenje jedanaesteraca, a nakon uspješnih pokušaja Juveovih Beniamina Vignole i Gigija De Agostinija, koje su poništili svojim golovima Torinovi Roberto Cravero i Giorgio Bresciani, težina odgovornosti se zaista počela dodatno nazirati. Čvrsti Bianconero, Sergio Brio gledao kako njegov pitomi napor brani Fabrizio Lorieri, tek da bi Antonio Comi udarac poslao samo od prečku. Uvijek smireni Antonio Cabrini bio je mnogo hladniji nego što je to bio u finalu Svjetskog prvenstva 1982. i zabivši prije nego što će Silvano Benedeti promašiti.

Slično kao u slučaju Liama Bradyja od nekoliko godina ranije, Rush će priči da izvede ključni penal u vrhuncu svoje kratke karijere u Juventusu. Nije pogriješio, poslavši golmana u krivu stranu i dobrim udarcem osiguravši Bianconerima plasman u evropskom natjecanju za narednu sezonu. Velšanin je očigledno patio od čežnje za kućom, ali je za Observer u februaru 2005. rekao da je njegov period u Italiji bio "jedna od najboljih stvari koje sam uradio u životu". Bio je zaprepašten kada je stigao na aerodrom na kojem ga je čekao preko 5000 navijača, uprkos činjenici da je u tom periodu samo jedan njegov saigrač, Michael Laudrup, govorio engleski jezik. Rush je proveo cijelu zimsku pauzu u Chesteru i za to vrijeme trenirao sa svojim bivšim klubom.

"Kada pogledam unatrag, Juventus je bio pravi klub u pogrešno vrijeme," izjavio je o vremenu koje je proveo na poluostrvu. "Potpisali su sedam novih igrača i bivali su sretni kada bi daleko od kuće remizirali rezultatom od 0:0. Taj negativan pristup mi nije išao u prolog," a predsjednik Boniperti je odlučio smanjiti svoje gubitke, osiguravajući povratak u Liverpool koji je izdvojio 2,7 miliona funti da ga vrati kući na Anfield. Rush nikada nije imao priliku da pojasni onu čuvenu tvrdnju da je njegovo vrijeme u Italiji "bilo kao da živi u stranoj zemlji," ali vidjevši da je postigao samo sedam golova po povratku u Englesku pokazalo se da njegov problem nije bio ograničen na poluostrvo.

Marchesi je također morao da ode, pošto je Juve još jednom zaronio u svoju ogromnu historiju kako bi pronašao bivšeg šampiona koji će ih ponovo voditi na tabeli. Dino Zoff je preuzeo kontrolu i dobio je tim koji će, iako je izgubio Gaetana Scireu, biti poboljšan dolaskom portugalskog veznog igrača Ruija Barrosa i uspješnog Alessandra Altobellija. Poznat kao "Jo Spillo", napadač će se mučiti slično Rushu prije njega, ali se Stara dama iz Torina poboljšala bez obzira na njegov nedostatak golova.

Uprkos tome što nikada nije ugrozio budućeg šampiona intera, Juve je i dalje uživao u nezaboravnoj sezoni, inspirisanoj tragičnim gubitkom Sciree. Tim je bio rekonstruisan, ali uprkos mnogim promjenama, vodstvo kapitena i pobjednika Svjetskog prvenstva donijelo je da se ekipa popela na daleko respektabilnije četvrto mesto. Iako su bili tri mjesta ispod onog na kojem mnogi zahtijevaju da Stara dama boravi uvijek, mora se imati na umu da je to postignuto u šampionatu u kojem su dominirali bogatstvo i moć koju je Silvio Berlusconi isporučio Milanu, a da pri tom i ne spominjemo magičnu genijalnost Napolijevog Diega Maradone. S ta dva kluba koja su dominirala ligom, kao i prenošenjem svoje superiornosti na evropsku scenu, pomenuti skok je bio veliki napredak.

Međutim, kup takmičenja su trebala biti mjesto gdje će Zoffov tim ponovo uživati ​​u barem malom ukusu uspjeha. Pobjede u ranim rundama nad Cagliarijem, Tarantom, Pescarom i Sampdorijom donijele su La Vecchia Signori plasman u finale Coppa Italia, prvom takom odigranom u Torinu, 28. februara 1990. Remi pri rezultatu od 0:0 protiv moćnog Rossonera je za pravo donio nadu i vjeru Juveu koji do tog datuma nije bio u stanju da se izbori sa raznovrsnim oružjem kojim raspolaže Arrigo Sacchi. Ipak, to samopouzdanje, koliko god krhko već bilo, bilo je stavljeno na čekanje jer je suludi raspored kupa značio da će biti primorani da čekaju skoro cijela dva mjeseca prije nego što se odigra revanš na San Siru.

Borba protiv il Diavola u njihovom domu bilo je najzastrašujućije iskustvo tog perioda u historiji Calcia, jer je ovaj Milan bio možda i najveći klupski tim moderne ere. Izbrušeni do savršenstva od strane opsesivnog Sacchija, čuveni crveno-crni dres nosila su legendarna imena kao što su Franco Baresi, Ruud Gullit, Frank Rijkaard i Marco Van Hasten. Juve je ušao u revanš kao najteži autsajder protiv tima koji je bio usred uzastopnog osvajanja evropskih kupova na snažan, sveosvajajući način. O njihovom kvalitetu govori to što ni sada, više od dvije decenije kasnije, niti jedna ekipa nije uspjela parirati njihovom izvanrednom postignuću.

Zoffove pripreme su zaslužne što su igrači Juventusa izašli na teren bez straha, a nakon samo 17 minuta Roberto Galia je napravio izuzetno efikasnu ofsajd zamku i pogodio iza leđa golmana Milana, Giovannija Gallija. Ispod tribine koju su okupirali njegovi navijači, odigrala se pomalo prigušena proslava, prožeta velikom zabrinutošću zbog očekujuće reakcije tako strašnih protivnika. Ipak, kako je vrijeme odmicalo, navijači Juvea su se usudili sanjati dok je njihov tim kontrolisao meč. Pet dugih godina bez trofeja, apsolutna vječnost za one koji su navikli da Staru damu zauvijek vide na vrhu scene Serie A, donio je nervozu i tenzije koje se nisu razlikovale od onih kroz protekle dvije sezone.

Polako jačajući svoje samopouzdanje, Barros je postao stalni trn u oku Milana, dok su Sergej Alejnikov i Giancarlo Marocchi počeli da dominiraju nad svojim poznatijim protivnicima na sredini terena. Pasquale Bruno i Dario Bonetti bili su nepremostivi u odbrani tokom obje utakmice, jer, uprkos tome što je Milan posjedovao veća imena, zajedničkim naporom su se igrači Juventusa udružili da zaštite golmana Stefana Tacconija koji je opet, bivao odličan svakog puta kada bi to trebalo. Konačno, nakon tako dugog čekanja, čuo se posljednji zvižduk i Bianconeri su požurili da zagrle trenera Zoffa prije nego što su krenuli paradirati trofejom pred svojim navijačima, a stadion se milianista ispraznio u naizgled rekordnom roku.

Juventus, ohrabren time što se konačno dočepao neke srebrnine, donio je kroz pobjedu još i veće samopouzdanje. Pobjeda je vratila duh u klub koji je, tokom pet najtežih sezona, izgubio samu suštinu i, nakon pobjeda nad Paris San Germainom, Hamburgom i Kölnom, Juventus će se u finalu Kupa UEFA naći u borbi protiv poznatih neprijatelja u samo nešto većem periodu od nedjelju dana. Izašli su protiv Fiorentine, i uprkos tome što se u zraku njihovog kluba još uvijek osjećala gorčina zbog gubitka Scudetta iz 1982., događaji iz ljeta 1990. bi se možda mogli navesti kao pravo mjesto rođenja ovog rivalstva u Calciju.

Sama utakmica će biti suština svega što će ti klubovi osjećati jedni prema drugima od tog ljeta; nasilna, teška i napeta borba, budući da nijedna strana nije bila spremna da popusti drugoj. Juve je poveo s 3:1 u prvoj utakmici, a revanš je više bio tuča nego li fudbalska utakmica. Utakmica je pala u haos sličan razigravanju sa Torinom od prije dvije godine. Nesklonost je postajala sve veća jer su Bianconeri još jednom završili s trofejem iznad glave i samo nekoliko sedmica kasnije ugrabili ono što je vjerovatno bila još veća nagrada.

Rođen u malom gradu Caldogno, u blizini Venezije, Roberto Baggio počeo je brusiti svoj zanat u omladinskim redovima u Vicenzi, postigavši ​​jednostavno smiješnih 110 golova u 120 mečeva. U toj zapanjujućoj formi će u prvi tim biti promovisan sa samo petnaest godina. Pomažući ekipi do brojnih manjih trofeja, uključujući Coppa Serie C, njegov svijet će se raspasti u posljednjoj utakmici sezone 1984/85. Igrajući protiv ekipe iz Riminija koju trenira nitko drugi do Arrigo Sacchi, katastrofa se dogodila kada je Baggio pokušao da se obračuna s protivnikom, zadobivši ozbiljnu povredu koljena.

Pretrpjet će i ponovnu povredu u trenutku kada će se približiti potpunoj kondiciji, što je primoralo doktore da rekonstruišu zglob s ne manje od 220 šavova. Nažalost, to će biti samo prvo od mnogih sličnih povreda, jer isto koljeno nikada u njegovoj sjajnoj karijeri više nikada neće biti jednako dobro. Nesposobnost da igra igru ​​kakvu je volio skoro dvije godine, gurnula je mladog Roberta u duboku duhovnu krizu i tu se prvi put okrenuo budizmu. Njegova novopronađena vjera mu je pomogla tokom oporavka, ali će također biti zahvalan i činjenici da će Viola ispoštovati dogovor, tim s kojim je potpisao prije prve povrede.

Uzevši ga iz Vicenze, porodica Pontello koja je bila tadašnji vlasnik Fiorentine, gledala je kako se vitki napadač od obećavajućeg talenta razvija u jednog od najboljih u Serie A. U svojoj prvoj sezoni u klubu, Fiorentina je završila na petom mjestu i stigla do polufinala Coppa Italia. U to vrijeme, počeo je stvarati reputaciju jednog od najsmrtonosnijih strijelaca na poluostrvu. Do 1989. privukao je pažnju cijele nacije i, kako je Viola krenula na jug kako bi se suprotstavila Napoliju Diega Maradone, idol Firenze će uskoro postati i miljenik italijanskog poluotoka.

Pokupivši loptu na samo tridesetak metara od svog gola, uz fantastičan prvi dodir koji će postati tipičan za mnoge njegove golove, Baggio je ubrzo prešao polovinu i panika u odbrani Partenopea je bila opipljiva. Gledajući oko sebe kako bi procijenio svoje mogućnosti, odlučio je da krene sam završivši pisanjem prvog poglavlja u priči o svojoj legendi. Spustivši rame poput slalomaša, preskočio je dva defanzivca koji nisu stajali dovoljno blizu da ga obore pred mnogim zapanjenim navijačima na stadionu San Paolo. Sa samo golmanom preostalim koji je mogao da ga savlada, lažirao je udarac i povukao loptu ulijevo u samo jednom potezu. Ostavivši nesretnog Giuliana Giulianija da sjedi na travi, Baggio je sa neusporedivom gracioznošću lakoće dodao loptu u mrežu.

U tih deset kratkih sekundi rođena je zvijezda u bona fides. Postići tako izuzetan gol bila je jedna stvar, ali to učiniti noseći na terenu dres sa brojem deset na terenu na kojem je el Diego smatrao svojom kućom nosilo je još veći značaj. Maradonin vrhunac još nije bio završio i on će te sezone odvesti Napoli do titule prvaka, ali za mnoge posmatrače to je bio trenutak kada je Baggio preuzeo plašt najistaknutijeg i najdarovitijeg igrača Serie A. Često se to promatra kao duboko simboličan trenutak i početak zlatnog doba italijanskih plejmejkera s Gianfrancom Zolom, Robertom Mancinijem i Francescom Tottijem koji će se pridružiti Baggiu u narednim godinama.

Odvođenje Fiorentine u finale Kupa UEFA protiv Bianconera bit će njegovo najveće postignuće s Violom, budući da će nakon pet godina, 136 nastupa i 55 njegovih postignutih golova, vlasnici Fiorentine odlučiti da je došlo vrijeme da ga prodaju za ogroman profit. Umjesto da ga gledaju kako postaje nasljednik legendarnog veznjaka Giancarla Antognonija, idolom navijača, Pontellosi su podlegli ogromnoj ponudi Juvea. Međutim, njihovim obožavateljima je prodaja Baggia, čak i za svjetski rekordnu naknadu, bila je slična potpisivanju pakta s đavolom, a kada je taj potez bio potvrđen, tihi toskanski grad je ubrzo počeo ličiti na nešto što je samo Dante mogao opisati. Izašli su na ulice i pobunili se u znak protesta zbog gubitka svog omiljenog igrača, ali nevolje su tek počele.

Kada je italijanska reprezentacija krenula u svoju bazu u obližnjem Covercianu, publika i bijes su porasli dok su skandirali uvrede na Baggia, a još gore uslijedit će sljedeće sezone kada Juventus bude otputovao u Firenzu na utakmicu Serie A. Gigi Maifredi je tokom ljeta zamijenio Zoffa, obećavajući da će isporučiti "šampanjski fudbal" koji je implementirao u Bolognji. Sa Thomasom Hasslerom, Pierluigi Casiraghijem i herojem Svjetskog kupa Totom Schillacijem koji su se pridružili Baggiu, nada je u Torinu postajala sve veća. Međutim, njegov mandat je počeo na najgori mogući način, pretrpjevši poraz pri rezultatu od 5:1 od Maradoninog Napolija u okviru Supercoppa Italiana, i kako se sezona bližila kraju, oni su polako nestajali. Juve će na sličan način biti izbačen od Barcelona iz Kupa pobjednika kupova, dok će ga Roma eliminisati iz Coppa Italia. S obzirom da se Fiorentina borila protiv ispadanja, pobjeda je bila od vitalnog značaja, ali neposredno prije poluvremena Diego Fuser će Violi donijeti vodstvo. Baggiovo prisustvo značilo je da je Bianconerima bila potrebna policijska pratnja do renesansnog grada i uskoro će se reflektori ponovo biti upereni na njega. Samo pet minuta nakon nakon petnaestominutne pauze, Bianconerima je dosuđen jedanaesterac. Gotovo svi na stadionu očekivali su da će ga Baggio poslati u mrežu i ušutkati Curva Fiesole, ali je umjesto toga Romerto odbio izvesti udarac, ostavljajući zapanjenog Gigija De Agostinija sa odgovornošću koja će pokazati prevelikom.

Gigi je promašio, osiguravši Juveu poraz koji je samo nastavio njihovu užasnu formu. Sve odsutniji Baggio je zamijenjen nakon manje od deset minuta koji će na veliki bijes prisutnih Juventina, ponijeti je šal Fiorentine koji mu je bačen oko vrata. Klub je pao na neprihvatljivo sedmo mjesto i na kraju je bilo dosta i samom Gianniju Agnelliju koji je nakon nekoliko godina ponovno upao na trening termin.

Za Baggia je priča o njegovoj karijeri u Torinu bila kratkog vijeka, ali također i ispunjena nevjerovatnim trenucima. Sa Juventusom je dostigao vrhunac svoje klupske karijere, inspirišući Bianconere da nakon duge suše povrate slavu u Serie A, također podigavši ​​trofeje Coppa Italia i Kupa UEFA u svom petogodišnjem boravku. Postao je kapiten mlade ekipe, pokupivši FIFA World Player nagradu 1993. i Balon d’Or godinu dana kasnije.

Za reprezentaciju je četiri godine ranije napravio nevjerovatan uticaj na Svjetskom prvenstvu, kada je postigao gol protiv Češke Republike. Gol koji je jezivo podsjećao na onaj nevjerovatni slalom protiv Napolija. No, izdanje istog takmičenja iz 1994. pokazalo se kao trenutak koji je Baggio odredio svojoj generaciji. Golovi protiv Nigerije i Španije prethodili su pobjedničkom meču protiv Bugarske koji je odveo Italiju u finale protiv Brazila. Budući da mu je prije utakmice bila potrebna injekcija tableta protiv bolova, izlašao je na teren sa debelo zavijenom nogom i nije uspio zablistati u jezivo vrućem poslijepodnevu u Pasadeni.

Obje ekipe su se borile da ostave bilo kakav utisak, a prvih devedeset minuta je ustupilo mjesto jednakom periodu produžetaka. Po prvi put u historiji, globalni eksponat će biti odlučen izvođenjem jedanaesteraca. Uprkos tome što ga je očigledno iscrpila kombinacija njegove povrede i lokalne temperature, skoro svi koji su gledali očekivali su da će nastaviti svoj besprijekoran rekord sa jedanaest metara.

"Znao sam šta moram da uradim i moja koncentracija je bila savršena," rekao je i nedugo zatim dodao, "ali sam bio toliko umoran da sam pokušao previše jako da udarim loptu".

Lopta je otišla preko prečke, odnijevši sa sobom nade i snove jedne nacije, a to je bio tek početak jadne godine za razorenog Baggia. Vraćajući se domaćim susretima sa Juveom, još jednom će podleći povredi, ovog puta tokom postizanja još jednog klasika protiv Padove. Propustit će skoro šest mjeseci terena, primoran da gleda kako novi trener Marcello Lippi do titule vodi tim s mladim Alessandrom Del Pierom, koji se pojavljuje u ulozi broj deset koju je napustio Baggio.

Uvjeren u sposobnosti svoje najnovije starlete, Lippi i Moggi su odlučili prodati Baggia, prihvativši unosnu ponudu Silvija Berlusconija i Milana. Iako je to od tada zaboravljeno, pristalice Bianconera žestoko su protestovale protiv prodaje, neuvjereni da će Del Piero ikada popuniti prazninu koju bi stvorio Baggiov odlazak. Iako je vrijeme pokazalo da je to netačno, Baggijev transfer neće se nikada pokazati uspješnim i već 1997. godine će ponovo biti s koferima u rukama.

Došavši u Bolognu, ponovo je otkrio radost postizanja golova, postigao je rekordna sezonska 23 gola u karijeri i zaradio poziv u Azzurre za Svjetsko prvenstvo 1998. godine. Uprkos tome što je bio primoran da dijeli dužnosti kreiranja igre sa Del Pierom, zabit će gol protiv Austrije i, zahvaljujući jedanaestercima protiv Čilea i Francuske, osigurat će da su njegovi problemi sa šitiranja sa kreča prevaziđeni. Ubrzo se vratio u Milano, ovaj put u dres intera, ali se i to pokazalo kao nepromišljen potez. Lippi mu se pridružio i tamo, i ponovo se odlučio da koristi druge igrače umjesto Baggia, a "Božanski konjski repić" će napraviti svoj posljednji skok, pridruživši Bresciji uoči sezone 2000/01. Udruživši se sa mudrim Carlom Mazzoneom i mladim Andreom Pirlom, odigrat će još četiri godine za Rondinelle, pomažući im da izbjegnu ispadanje upisavši pri tom 45 golova kroz 95 utakmica.

Za njega su izneseni jaki argumenti da opet bude dijelom reprezentacije za Svjetsko prvenstvo 2002., ali se pokazalo da će to biti nepremostivo. 16. maja 2004. graciozno će se udaljiti od fudbala kojeg je gajio kroz prethodne dvije decenije. Bilo je donekle prikladno da će svoj posljednji nastup u ligi odigrati u grandioznom okruženju San Sira, u susretu protiv Milana. Zamijenjen je pet minuta nakon početka susreta, napustivši teren uz burne ovacije upućene sa svih tribina, a čuveni stadion je odjeknuo osjećajima cijelog poluostrva.

Baggio je možda jedini igrač u italijanskom fudbalu koji nadilazi sitna klupska rivalstva Calcia, vezan niti za jedan klub i voljen gotovo univerzalno. To što bi mogao preuzeti tehničku ulogu u FIGC-u i biti pozdravljen s jednoglasnim odobravanjem, govori mnogo u zemlji koja je opterećena teorijama zavjere i pristranošću u gotovo svim aspektima života. On možda nije legenda Juventusa, ali Roberto Baggio je zaista cijenjeni gigant italijanskog fudbala.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.