21/01/2023

u 10:23h / Kategorija:
Saopštenje za javnost povodom presude o oduzimanju bodova
Foto: Juventus.com /

Savezni apelacioni sud je prihvatio Zahtjev za opoziv procesa o kapitalnoj dobiti (plusvalenca), koji je podnio tužilac FIGC-a, te je tako ponovo otvorio sportski postupak protiv Juventusa. Presuda: sankcije samo za Juve i njegove direktore, svi ostali klubovi oslobođeni. Juventus je dobio konačnu kaznu oduzimanja petnaest bodova na tabeli Serie A, a torinski gigant je putem javnog saopštenja na WEB sajta najavio podnošenje Žalbe na Odluku Saveznog apelacionog suda.

"Fudbalski klub Juventus SpA (u daljem tekstu "Juventus" ili "Kompanija") obavještava da je Savezni apelacioni sud, Objedinjene sekcije, imajući u vidu Žalbu za opoziv u skladu s članom 63. Zakona o sportskoj pravdi koju je podnijelo Federalno tužilaštvo, proglasio Žalbu za opoziv dopuštenom i time je ukinuta Odluka Saveznog apelacionog suda, objedinjenih odjeljenja, br. 0089/CFA2021-2022 od 27. maja 2022. godine i kao rezultat toga je Juventusu naložena kazna oduzimanja 15 bodova u poretku Serie A u tekućoj sportskoj sezoni, uz privremenu zabranu rada sportskog direktora, Federica Cherubinija, u obavljanju aktivnosti u kontekstu FIGC-a u trajanju od 16 mjeseci, uz Zahtjev za produženje iste u kontekstu UEFA i FIFA."

"U skladu sa ukinutom Odlukom, Savezni apelacioni sud je odbio Žalbu koju je uložilo Federalno tužilaštvo na odluku Državnog saveznog suda, a koji je zauzvrat oslobodio Juventus i druge optužene zbog nepostojanja bilo kakvog disciplinskog prekršaja u pogledu procjene efekata određenih transfera prava igrača na financijske izvještaje i računovodstvene kapitalne dobiti."

"Kompanija čeka objavu razloga Odluke i od sada najavljuje podnošenje Žalbe Odboru za garanciju sporta (Collegio di Garanzia dello Sport) u skladu sa odredbama Kodeksa sportske pravde," stoji u obavještenju na zvaničnom sajtu Bianconera.

Stanje na tabeli Serie A nakon oduzimanja 15 bodova - 21. januar 2023. godine

Kaznu nije izbjegla ni sada već bivša uprava Juventusa. Zabranu rada u trajanju od 30 mjeseci zaprimio je Fabio Paratici, od po 24 mjeseca Andrea Agnelli i Maurizio Arrivabene, 16 mjeseci Cherubini, te po 8 mjeseci zabrane rada Nedved, Garimberti, Vellano, Venier, Hughes, Marilungo i Roncaglio.

Savezni apelacioni sud je potvrdio je u isto vrijeme oslobađajuću presudu za ostalih 8 uključenih klubova (Sampdoria, Pro Vercelli, Genoa, Parma, Pisa, Empoli, Novara i Pescara), kao i za njihove direktore i menadžere.

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.