19/01/2023

Andreino i Pavelovo obraćanje dioničarima kluba

u 19:50h / Kategorija:
Andreino i Pavelovo obraćanje dioničarima kluba
Foto: Juventus.com /


Na jučerašnji dan Andrea Agnelli se govorom na konferenciji za obraćanje dioničarima oprostio od duge i izuzetno uspješne uloge predsjednika kluba. poduži govor, sada već bivšeg predsjednika Juventusa, Andree Agnellija, te par oproštajnih riječi, također sada već bivšeg potpredsjednika Pavela Nedveda, a koje vam kao i obično prenosimo u cijelosti.

Andrea Agnelli

"Dobro jutro svima. Danas, 18. januara 2023. u 10 sati, počinjemo ovu skupštinu dioničara. Preuzimam predsjedavanje sastankom u skladu s članom 12. Statuta kluba."

"Prije nego započnemo ovaj sastanak, želio bih da se osvrnem na jedno određeno pitanje. U hodniku svlačionice ispod nas nalaze se fotografije kapitena klubova Juventusa tokom godina. Od Carla Bigatta do Virginia Rosette, sve do Gianluigija Buffona i Giorgia Chiellinija, posljednja dva koja su u dugim periodima nosili tu traku. Nedavno smo izgubili dva kapitena Juventusa, Ernesta Castana i Gianlucu Viallija, čije se fotografije također nalaze u svlačionici. Zamolio bih sve da ustanemo na minut šutnje u znak sjećanja na njih."

"Ovdje je uz mene i potpredsjednik, Pavel Nedved, koji je od 2010 obnašao uloge potpredsjednika i direktora Juventusa. On je sve ovo vrijeme bio uz mene, stoga Pavel riječ dajem vama."


Pavel Nedved

"Hvala, predsjedniče."

"Dobro jutro svima. Nisam često govorio na ovakvim skupštinama akcionara, ali danas mi se čini idealna prilika da to učinim, i da vas sve pozdravim i da se zahvalim. Ovaj posljednji dan mog boravka u Juventusu dolazi nakon putovanja koje je trajalo dvadeset godina. Došao sam ovdje kao mlad fudbaler, a odlazim kao sredovječni direktor. Tako sam zahvalan za svaki trenutak mog vremena provedenog u Juventusu. Kada sam se 2001. pridružio Bianconerima, mogao sam se lako prilagoditi, zahvaljujući podršci menadžerskog tima."

"Posebno sam zahvalan na doprinosu Umberta i Allegre, koji su mi bili kao porodica. Zahvaljujući njima sam mogao da shvatim šta predstavlja ovaj grad, a posebno Juventus, klub koji nije tek samo jedan od najvažnijih i najomiljenijih na svijetu, već i klub koji svakog čovjeka u svom zagrljaju čini veoma ponosim, bilo na terenu ili za stolom."

"Bio sam penzionisan s terena već nekoliko godina kada su me akcionari ovog kluba, predvođeni skoro cijel vijek porodicom Agnellija, zamolili da se pridružim Upravnom odboru te 2010. godine."

"Prvih nekoliko godina u toj ulozi predstavljali su mi veliko poučno iskustvo. Mogao sam da radim zajedno s velikim profesionalcima i vrhunskim rukovodiocima. Svaki dan sam mogao pokupiti nešto novo i klub je bio prijemčiv mojim idejama. Zatim sam postao potpredsjednik. Očigledno sam veoma ponosan na ovu ulogu, koja je, iako je velika čast, ujedno i odgovoran i značajan posao. Uključuje svakodnevni rad, koji se sastoji od sastanaka, okupljanja, diskusija i razgovora. Međutim, najvažniji element bio je strast. Bez strasti ne bih nigdje stigao. Na ovom odjelu mi tog nikad nije nedostajalo, od mog prvog dana obuke u Comunaleu pa sve do danas, kada se sastajemo u ovoj prostoriji."

"Na kraju, želim da Vam se zahvalim predsjedniče. Veoma sam vam zahvalan na našem prijateljstvu koje prevazilazi naš rad. Posebno mislim na naše utakmice četvrtkom, na kojima smo se zabavljali, svađali i upuštali u velike rasprave. Na istim je ojačana naša veza, naš zdrav razum. Sve je to bilo presudno u našem zajedničkom radu."

"Znam koliko volite Juventus, koliko ste naporno radili i kakve ste žrtve dali za klub. Najviše od svega, kako je vaše vodstvo bilo sjajno za Bianconere, za sve nas."

"Bila mi je čast biti uz vas. Velika čast."


Andrea Agnelli

"Hvala ti na dirljivim riječima, Pavel."

"Sada ću preći direktno na drugi red bilješki koje sam pripremio za današnji govor jer mi je zadovoljstvo, iako drugačije i posebno, da vam svima poželim dobrodošlicu u naš dom, Allianz Stadium."

"Danas je poseban dan jer ne mogu i ne želim da sakrijem emocije koje u ovim trenucima prolaze kroz mene i kroz sve nas. Jedno poglavlje u historiji Juventusa se bliži kraju. Poglavlje za Pavela i mene, a koje je trajalo skoro 13 godina. Poglavlje koje nam je teško iščitati u ovom trenutku."

"Želio bih da shvatim i stavim u kontekst naše aktivnosti tokom posljednjih godina, uključujući i one na mom ličnom nivou, kao i neke od izuzetnih Juventusovih rezultata."

"Moj posao je uvijek podrazumijevao pokušaj razumijevanja konteksta i usmjeravanje strateškog pravca kluba, što je ključna osnova na kojoj se može usmjeravati poslovanje."

"Kada govorimo o fudbalu, o čemu zapravo govorimo u stvarnosti? Često se svodi na igru, golove i odluke presuđene ofsajdima ili ne, ali to zapravo nije ono što jeste fudbal. Fudbal je dio industrije zabave. To je dio sportskog sektora i najveća je aktivnost u svijetu sporta."

"Kada govorimo o industriji zabave, govorimo o industriji vrijednoj 750 milijardi eura koja obuhvata igre, sport, muziku, muzeje, prozorišta i sve ono kako god se još zabavljamo u slobodno vrijeme."

"Kada govorimo o sportskoj industriji, govorimo o industriji vrijednoj 140 milijardi eura. Kada govorimo o fudbalu, govorimo o industriji vrijednoj 43 milijarde eura. Stoga je ispravno govoriti o datim ili promašenim golovima i odlukama o ofsajdu, ali još uvijek govorimo o industriji ogromnih dimenzija."

"Pokušajmo razumjeti najbolje načine za poboljšanje naše industrije. Evo nekih brojki naših investitora: od januara pa do septembra 2022. uložili su 30 milijardi eura u fudbal, as amo 2021. uložili su 50 milijardi eura u traženje mogućnosti koje nudi naša industrija."

"Mi smo dio medija, imamo svoj sadržaj, a danas savršeno dobro znamo da je sadržaj najvažniji za uspjeh distributera. Klubovi, posebno oni veći, imaju ogromne baze navijača. Ono što je očigledno nedostajalo je dobro upravljanje. Zatim, pored konsolidovanih mogućnosti, imamo i niz drugih prilika koje se mogu definisati kao oportunističke, slučajne ili izvedene iz financijskih nedostataka."

"Samo prošle godine vidjeli smo transakcije spajanja i preuzimanja nekih od glavnih klubova. Chelsea za 3 milijarde eura, AC Milana za 1,2 milijarde eura, Newcastlea za 340 miliona eura, otkup 47% dionica Atalante za 237 miliona eura, 22% Leedsa za 57 eura miliona..."

"Ovo su brojke koje vas tjeraju na razmišljanje."

"Međutim, po mom mišljenju, ono što vas zaista navodi na razmišljanje je tko su kupci ovih klubova. U Chelseaju imamo konzorcij Boehly i Clearlake, imamo Redbird u Milanu, u Newcastleu imamo državni fond, PIF, zatim imamo konzorcij kojim upravlja Pagliuca u Atalanti i imamo u Leedsu američkog investitora iz San Francisco 49ersa."

"Pogledajmo onda operacije koje sprovode same lige. La Liga u Španiji postigla je sporazum o prodaji 8% u periodu od 50 godina za 2 milijarde eura, procjenjujući samu La Ligu na 24 milijarde eura, dok je LFP u Francuskoj iznosio 1,5 milijardi eura za 13% ukupne vrijednosti od 11,5 milijardi eura. I jedno i drugo je izvršio CVC."

"U Serie A, nakon pristupa samog CVC-a koji je vođen tokom sezone 2020/21, zaprimili smo još dva pisma namjere u jesen prošle godine. Bundesliga procjenjuje niz operacija za prodaju 20% svog međunarodnog dijela."

"Ovo se odnosi na M&A aktivnosti."

"Svjedoci smo procvata fenomena vlasništva više klubova. Prva je bila poznata City Group, koja sada posjeduje 11 klubova, posljednji je Palermo u Italiji, a tu je i Red Bull koji ima pet klubova u svome vlasništvu. Imamo Bolt Ventures s pet klubova u Evropi i jednim u Sjedinjenim Državama. Redbird sada ima tri kluba, a Seven Seven Seven, vlasnici Genoe, trenutno imaju četiri evropska kluba. Svjedoci smo novog fenomena vlasništva nad više klubova. Zatim, tu su i nedavne spekulacije, iako još nisu potvrđene, da smo čitali o bivšem partneru Goldman Sachsa koji je formirao fond vrijedan milijardu eura za ulaganje u fudbal. Također vidimo interesovanje u QSI, suverenom fondu koji posjeduje PSG, za kupovinu kluba iz Premijer League."

"Sada ću reći nešto što je možda trivijalno. Ne mislim da su svi koje sam spomenuo udruženja ili nevladine organizacija. Jasno je da mora postojati određeni interes za ovaj sektor. Po mom mišljenju, odgovor naših guvernera i regulatora na ovo značajno interesovanje institucionalnih investitora nije na nivou. Nisu evoluirali i nastavljaju da ne shvataju razliku između igre i industrije. Ove razlike se očito sada sve više naglašavaju, ali ja ću pokušati da se vratim korak unazad i ne gledam šta se dešava u januaru 2023., već da razmišljam o analizi i rješenjima koja su iznesena kada sam bio dijelom sistema."

"Bio sam predsjednik ECA-e i član Izvršnog odbora UEFA-e. Tadašnja situacija je bila jasna. Postojao je neodrživ sistem i nedostatak profitabilnosti za klubove, koji su ti koji zaista preuzimaju poduzetnički rizik, jer se nitko drugi u našoj industriji ne suočava s istim rizicima kao klubovi. Postoji horizontalna polarizacija, isti klubovi koji više puta pobjeđuju u nekoliko liga, i vertikalna polarizacija interesa prema dva takmičenja; mehanizmi pristupa koji više nisu dijelom sportskih zasluga, već pristup raspodjeli izuzetno rizičnih financijskih sredstava – što je bilo očigledno i tada, a postoje studije koje to pokazuju – i nezadovoljstvo navijača."

"Često smo bili kritikovani u tom pogledu. Moram reći da je na mene utjecalo to što sam u prijedlogu reforme za Lega Pro bivšeg predsjednika Francesca Ghirellija pročitao da se priča o nezainteresovanosti među navijačima klubova Serie C. Naravno, ovo nije samo izgovor da se mijenjaju vrhunska takmičenja, već toga postaju svjesni i oni koji se snalaze na srednjem nivou. Tadašnji prijedlog je bio da se stvori ekosistem za rast evropskog fudbala koji je uključivao sistem liga koji uključuje promociju i ispadanje u međunarodnom takmičenju, povećanu stabilnost uz zadržavanje pristupa domaćim ligama u određenoj mjeri zadržavanjem veze između domaćih i međunarodnih liga i takmičenja."

"Kada pogledate italijansku ligu otkako je postala jedinstvenom, od 1929. pa do danas, u njenoj skoro 100-godišnjoj historiji, samo 68 timova je igralo u Serie A, a neki od njih su bili vrlo prolazni. Dakle, kada govorimo o promociji i ispadanju, treba da se sjetimo da što se tiče Serie A, imali smo samo 68 različitih timova u svih tih 100 godina, u sistemu koji je bio otvoren za sve, pa ako smo željeli da izgradimo novi klub ovdje, mogli bismo da imamo ambiciju da dođemo do vrhunskog takmičenja i to bi, naravno, bilo zasnovano na sportskim zaslugama."

"Ove analize i prijedloge zajedno su iznijeli ECA i UEFA u proljeće 2019. Nije mi namjera da sve ovdje podsjećam na ono što se dogodilo nakon toga. Prijedlog nije sproveden, ali to nipošto ne umanjuje činjenicu da analiza ostaje na snazi ​​i dan danas. Došlo je do izbijanja Covida i svega što je uslijedilo kao posljedica toga. Međutim, volio bih danas ostaviti taj Covid po strani. Nešto o čemu sada razmišljam i što bih danas želio podijeliti je da da sam želio da ostanem u privilegovanoj poziciji, da ostanem u svojoj ulozi predsjednika ECA, da budem u Izvršnom komitetu UEFA, da zadržim svoju ulogu savjetnika italijanske fudbalske federacije (FIGC), naravno, ne bih donio odluku koju sam donio u aprilu 2021."

"Vjerovao sam i vjerujem i sada da evropski fudbal zahtijeva strukturne reforme kako bi se suočio sa svojom budućnošću. U suprotnom, rizikujemo kontinuirano, konstantno, nemilosrdno opadanje interesa i kaviteta spram sporta, fudbala, pred jednom dominantnom Premier League, koja će za nekoliko godina privući sve talente evropskog fudbala u svoje okrilje, potpuno marginalizujući druge lige, poput Bundeslige, Serie A, La Liga i Ligue 1, dok su ostale već sada marginalizovane."

"Nažalost, čini mi se jasnim da sadašnji regulatori nemaju želju da slušaju ili da se suočavaju s problemima unutar industrije. Oni više vole da ostanu na svom privilegovanom položaju. Oni su regulatori, oni su monopolistički komercijalni operater, u Evropi i na međunarodnom nivou obavljaju funkciju i istrage i donošenja presuda u okviru samoimenovanog pravosudnog sistema, i oni su čuvari konkurencije."

"Iz ove perspektive, treba se nadati da Evropski sud pravde, koji treba da da svoje mišljenje o UEFA-inom monopolu, prepoznaje profesionalni sport na visokom nivou kao industriju. Podsjetimo, oni treba da daju mišljenje o mogućnosti slobodne konkurencije u Evropi i zloupotrebi dominantnog položaja u Evropi. U argumentima koje čujem u vezi s tim uvijek se spominje specifičnost sporta i član 165. Ugovora o EU koji govori o prepoznavanju specifičnosti sporta, strukturiranog na dobrovoljnoj osnovi. Unutar EU, direktni i indirektni promet fudbala – ne sporta – iznosi 55 milijardi eura i zapošljava 700.000 ljudi. Tako da mislim da član 165. Ugovora o EU treba ozbiljno uzeti u obzir za profesionalni sport na visokom nivou, koji se razlikuje od osnovnog."

"Nadam se da ova odluka može utrti put za drugačije upravljanje međunarodnim sportom. Želio bih lično da se zahvalim Real Madridu i Barceloni koji su zajedno sa Juventusom imali hrabrosti da se suoče s prijetnjama i sankcijama koje je UEFA izdala ili prijetila u proljeće 2021. Na osnovu čega? Na osnovu Člana 50 vlastitog statuta da 'nikakve kombinacije ili savezi ne mogu biti formirani bez dozvole UEFA-e'. Drugim riječima, trebali bismo biti sankcionisani jer smo se sastali zajedno u prostoriji da razmišljamo o boljoj budućnosti uz prethodno odobrenje UEFA-e."

"Dakle, to je veliki dio onoga čime sam se bavio posljednjih godina i sada nismo daleko od moguće promjene. Tokom ovih godina toliko je posla urađeno u Juventusu i sve je obavljeno s velikim ponosom."

"Želio bih da pomenem neke od ovih dostignuća. Jedan je razvoj nekretnina našeg kluba – sve direktne i indirektne investicije u ukupnom iznosu od oko 400 miliona eura u posljednjoj deceniji. To uključuje naše sjedište, JTC, J|Medical, J|Museum, trgovine širom Italije, J|Village, Nordiconad i poboljšanja u Vinovu. To su bile izuzetno značajne investicije. Još jedno od naših postignuća je kreiranje našeg logotipa, koji nas je odveo u novu dimenziju i predstavlja temeljnu promjenu za imidž kluba na globalnom nivou."

"Lično vjerujem da će hrabrost iskazana u donošenju ove odluke vremenom uroditi plodom i učiniti naš klub široko prepoznatljivim, i među ljubiteljima fudbala, jer vam omogućava da radite i širite brend na mnogo različitih polja."

"Upravljali smo nekim složenim situacijama, kao što je umiješanost zaposlenih u Juventusu u istragu o fudbalskom klađenju na početku prošle decenije, istraga Alto Piemonte, istraga Last Banner i najnovija istraga, Prisma. Sve su to bile teške situacije za upravljanje i mi smo ih uspjeli premašiti i nastavit ćemo upravljati nekima od njih u narednim mjesecima. Naši rezultati na terenu očigledno su razlog za ogroman ponos, počevši od prvog tima i stvaranja Juventus Women i rezultata koje su one postigle u ovim godinama. Također sam posebno ponosan na rezultate Next Gen-a, našeg bivšeg U23 tima. Muzeju su dodali trofej Serie C Coppa Italia prije tri sezone, i projekt je urodio plodom u smislu obezbjeđivanja mladih za prvi tim. Vjerujem da uz istrajnost, predanost i strast možemo realno ciljati da će kroz narednih pet do osam godina 50-60% prvotimca dolaziti iz naše akademije. To bi naravno ponudilo ogromne prednosti u smislu ulaganja i naknada za naše igrački kadar, dok bi nas održalo konkurentnim i na domaćem i na međunarodnom planu."

"Sve što sam spomenuo ne bi bilo moguće bez doprinosa svih žena i muškaraca koji su radili za Juventus ovih godina. Želio bih da se zahvalim Alessandru D'Angelu, Mauriziju Bertoliju i cijelom kuharskom timu, Mauriziju Arrivabeneu, Beppeu Marotti, Aldu Mazziji, Domenicu Mendoliji, Fabiu Paraticiju, Havieru Ribalti, Pablu Longoriji, Giovanniju Manni, Tognozzi, Gianniju Rossiju, Federicu Cherubiniju, Marcu Rei, Stefanu Bertoli, Vincenzu Ampolu, Caterini Barzan, Federicu Furfaru, Giovanniju Reggioriju, Claudiu Albaneseu, Cesareu Gabasiu, Stefanu Cerratu, Micheleu Bergeru, Jean-Claude Blancu, Francescu Calvu, Francescu Gianellu, Fabiu Tucci, Stefanu Braghinu. Našim trenerima i njihovom timu: Joeu Montemurroi, Riti Guarino, Gigiju Del Neriju, Mauriziu Sarriju, Antoniu Conteu, Massimilianu Allegriju i Andrei Pirli, te Albertu Mignoneu, Riccardu Abrateu, Alessandru Sorboneu, Sergiju Spinelli, Enricu Tarchiju, Riccardu Coli, Gabrielli Ravizzotti, Cristini Demarie, Federicu Palombu, Elisabetti Cravero, Francescu Roncaglio, Paolu Garimbertiju, Antoniju Caneseu; svima u Telecontrolu za sigurnost koju su nam pružili; Tizianu Di Gioi, Mikeu Armstrongu, Luci Adornatu, Silviju Vigati, Giorgiju Ricciju; Paolu Piccattiju i Robertu Spadi kao dva predsjednika odbora revizora; Dinu Moschillu, Fulviji Moscheni, Alessandri Borrelli, Stefaniji Dulio, Danieleu Lunazzi, Edoardu Bandini, Martinu Rimondiju, Albertu Pairetti, Luci Conteu, Riccardu Scaletti, Matteu Stasi, Francesci Zerbino, Claudiji Mijno, Lelli Guillaume, Fabriziu Tenconeu, Luci Stefaniniju, Riccardu Agricoli, Nikosu Tzouroudisu, Marcu Freschiju, Paolu Cavalliju, Fabiu Tenoreu, Gianluci Stesina, Andrei Causarano, Claudiu Rigo, Marcellu Magro, Gigiju Chiappero, Mariji Turco, Mauriziu Bellacosi, Davideu Sangiorgiu, Alessandri Zanello, Cristiani Civita, Andrei Maschietto; mojim kapetanima, Alessandru Del Pieru, Gigiju Buffonu, Giorgiu Chielliniju, Leonardu Bonucciju i Danilu. Matteu Fabrisu, Giorgiu Spinelli, Raffaelli Masciadri, Marcu Albanu, Alessandru Sandianu, Marcu Fassoneu, Benu Taveneru, Gigiju Milani, Elisi Miniati. Sari Gami i Ceciliji Salvai; Claudiu Leonardu, Paolu Morganti, Massimu Cosentinu, Marcu Pataniji, Marcu Storariju, Mauriziu Lombardu, Cicciu Grabbiju; našim trenerima za tim za uzraste do 23 godine: Massimu Brambilli, Paolu… Trenerima naših akademskih timova, Brambilli, Monteru i Panzanaru, Gianluci Pessottu i, naravno, na kraju, ali ne manje bitnome, mome potpredsjedniku Pavelu Nedvedu."

"Naravno, ova lista ne može biti u potpunosti iscrpna i siguran sam da sam neke ljude zaboravio, ali oni ljudi čija sam imena zaboravio da spomenem treba da znaju da sam svima, čak i onima koje sam zaboravio spomenuti, najdublje zahvalan za ovih skoro 13 godina."

"Konačna tačka je trogodišnji plan koji smo odobrili u junu 2022. pod nazivom 'Kvalitet putanje', koji se zasniva na pet ključnih stubova: financijskom, menadžerskom, sportskom, ESG i političkom. Svaki od ovih stubova preuzimaju punu odgovornost rukovodeće ličnosti zadužene za pojedina područja, jer su oni ljudi koji imaju operativnu odgovornost u ovom klubu. Ova operativna odgovornost je dio kompleksnog upravljanja klubom kao što je Juventus, a u pitanju je kompanija osrednjih dimenzija, kompanija koja kotira na berzi, s različitim poslovnim linijama: hotelijerstvom, maloprodajom, stadionom, sponzorstvom i digitalijama."

"Jasno je da ne možemo biti visoko specijalizirani u svim poslovnim područjima, ali ovdje pokušavamo da radimo mnogo različitih poslova unutar jedne kompanije. Dakle, ovo je ogroman rezultat koji su svi ovi ljudi ostvarili u ovim godinama. Brzo ću prijeći na posljednji dio ovog govora, a koji se odnosi na moj lični dio. Pošto sam završio tako važno poglavlje svog života, želja mi je, kada se završi ova skupština dioničara, da okrenem stranicu i počnem iznova na praznoj stranici za koju se mogu uglaviti entuzijazmom i strašću. Nakon nekoliko dana odmora, naravno."

"Stoga sam donio ličnu odluku, a to je da se odmaknem od odbora navedenih kompanija u kojima trenutno jesam. Ova odluka je donijeta u dogovoru s Johnom Elkanno,, s kojim sam i dalje izuzetno blizak u vezi sa strateškim razvojem Grupe, s Ajay Bangaom i Carlosom Tavaresom. Tako je glasio moj zahtjev, jer nakon ovako intenzivnog perioda želim budućnost da vidim kao praznu stranicu, slobodnu i jaku, i smatram da je odmak od navedenih kompanija neophodan da bi imali slobodu mišljenja i intelektualnog slobodu koju inače ne bih mogao imati."

"Konačnu tačku usmjeravam ljudima koji su mi zaista bitni - moja supruga Deniz i moja djeca Baya, Giacomo, Mila, Livia i Vera. Oni su bili temelji na koje sam se mogao osloniti u postizanju onog što smo postigli, a zajedno ćemo pokušati započeti novo poglavlje. U ovom trenutku mi je nemoguće da ne pomenem reči koje je Deniz upotrijebila u objavi za koju nisam znao, krajem novembra, a to je da jedva čekam da s njom počnem nanovo i jedva čekam da vidimo šta nam budućnost nosi. Znamo da ćemo rame uz rame učiniti budućnost boljom od bilo kakvih očekivanja. Volim te. Fino alla fine. Grazie."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.