07/10/2022

Agnellijevo pismo dioničarima

u 09:08h / Kategorija:
Agnellijevo pismo dioničarima
Foto: Juventus.com /


Kao što je i uobičajeno kroz prethodne godine, nakon usvajanja prijedloga financijskog izvještaja za završenu financijsku godinu, predsjednik Juventusa se otvorenim pismom obratio dioničarima kluba, a koji vam, kao i uvijek, prenosimo u cijelosti.

"Poštovani dioničari,"

"Nakon nezamislive Covid oluje koja je izazvala preko 7 milijardi kumulativnih gubitaka u industriji između 2019. i 2021. godine, 2021/22. financijska godina trebala bi biti posljednja godina u kojoj bilježimo direktne utjecaje pandemije (dovoljno je podsjetiti da smo prošle godine imali stopu iskorištenosti stadiona manju od 70%). Zbog toga je bilo potrebno klubu dostaviti novi plan puta, koji je Upravni odbor odobrio u junu ove godine, s ciljem da se osigura razvoj Juventusa uz zadržavanje fokusa na sportske performanse."

"Putem ekonomskog oporavka klub je dakle već krenuo, ali to je vrlo zahtjevan u postepen korak, koji se ogleda na kraju perioda od tri sezone obilježenim pandemijom i koji se predstavio izuzetno teškim. S ekonomsko-financijske tačke gledišta, financijski izvještaji za 2021/22, s gubitkom u bilansu u visini od 254 miliona eura, svakako predstavlja najtmurniji trenutak."

"Čim je vanjski kontekst to dozvolio, Juventus je izradio novi trogodišnji plan (2022-25) sa sviješću da ovaj trogodišnji period koji je upravo završen ne predstavlja kraj ekspanzivnog puta izbrisanog pandemijom. Naprotiv, to je početna tačka novog putovanja, prije svega fudbala, inovativnosti i odgovornosti prema novim potrebama koje društvo traži."

"Idealna kontaktna tačka između pre i post Covid Juventusa su Juventus Woman, sinonim za različitost i inkluzivnost, ali istovremeno vjernost tradiciji Bianconera, sa svim izvanrednim uspjesima na nacionalnom nivou (5. uzastopnih Scudetta, Coppa Italia i Supercoppa Italiana), a nevjerovatne večeri Lige prvaka na Allianz stadionu još uvijek sijaju u našim očima."

"Plan se zasniva na pet čvrstih stubova, pet izazova s kojim će se cijeli Juventus suočiti i na terenu i izvan njega:
1. Financijski: svima je jasno, a posebno nama, da se ekonomsko-financijska ravnoteža, koju smo izgubili tokom godina pandemije, mora vratiti kako bi pokretala strateške odluke kluba. Transakcija vanredne dokapitalizacije bila je početni korak na ovom putu, a koji se sada mora nastaviti s kredibilnošću i uvjerenjem.
2. Menadžment: Juventusova ambicija je da garantuje operativnu izvrsnost u svakoj aktivnosti u podršci razvoju brenda koji teži da postane privlačan mlađim generacijama (Z i Alpha) i koji ima za cilj da postane istinski globalan.
3. Sport: to je naša osnovna djelatnost i uvijek će biti. Juventus znači takmičiti se na visokom nivou za pobjedu, svakodnevno i na svakom takmičenju. Pobjeda je cilj kojem Juventus prirodno teži i svaki napor svih muškaraca i žena Juventusa bit će usmjeren ka pobjedi, počevši od sezone koja je u toku.
4. ESG: Klub je već skoro deset godina posvećen pitanju održivosti, projektima i ispravnom izvještavanju. Danas jačamo ovu predanost tako što ćemo ovo pitanje u potpunosti uključiti u naš poslovni model. Obećanje koje namjeravamo održati novim generacijama.
5. Politička: naša industrija je predugo bila inhibirana strukturalnim problemima, koji ako se ne riješe rizikuju da ugroze evropsku budućnost najljepšeg sporta na svijetu. Evo nekih od njih:
  • Financijska neodrživost za klubove, uprkos historijskom rastu prihoda.
  • Polarizacija - unutar evropskih domaćih liga svih veličina, s malim brojem klubova koji uvijek pobjeđuju, i između evropskih šampionata u kojima je engleska Premier League najviši svjetski fudbalski šampionat, nepristupačna za bilo koji drugi domaći šampionat. Kao rezultat toga, kontinentalnim klubovima je potreban pristup Ligi prvaka koja predstavlja jedinu polugu kojom mogu da ograniče gubitak pozicije spram engleskih klubova - konstantno povećavajući ekonomske i sportske rizike.
  • Konačno, mlađe generacije gube interesovanje i manje su uključene u sport: prema nekim studijama, u Americi, historijskoj preteči trendova i mode, 39% generacije Z kaže da nikada ne prati sportske događaje uživo, u poređenju s 28% odraslih i samo 20% generacije milenijalaca."
"Iako se mnogi analitičari i komentatori slažu oko trenutnog negativnog konteksta, fudbalski dionici su predstavili nekoliko rješenja. A oni o kojima se raspravlja gotovo su se uvijek susreli sa stagnirajućim konzervativizmom, prevladanim samo egzogenim događajima, poput Bosman presude iz 1990-ih."

"Trenutno je Evropski sud pravde ponovo pozvan da presudi o našoj industriji, ovaj put da provjeri da li je trenutna struktura upravljanja evropskim fudbalom kompatibilna s pravima EU. Sud će svoju presudu vjerovatno donijeti tokom tekuće sezone i bit će izuzetno relevantna za sve zainteresovane strane."

"Bez obzira na ishod, Juventus je bio i uvijek će biti aktivan igrač u predlaganju rješenja za probleme naše industrije, budući da mu je stalo do njene dugoročne održivosti. Opšti cilj je vratiti navijače i fudbalere, duše najljepšeg sporta na svijetu, u centar ove industrije, a čije je srce u Evropskoj uniji. Ovo se postiže osiguravanjem da investitori, koje predstavljaju klubovi, budu legitimno zastupljeni u upravljanju i tako uspostavljaju pravu vezu između preduzetničkog rizika i kontrole ekonomskog upravljanja. Pozitivne posljedice mogućih reformi bit će da se sportu na osnovnom nivou, preko saveza, osiguraju resursi koje zaslužuje, transparentno raspoređeni kroz subjekte s jasno definisanim ulogama. Reforma se, u bilo kom kontekstu, može postići isključivo slušanjem i konstruktivnim dijalogom sa svim zainteresovanim stranama. Juventus želi da bude aktivan dio tog dijaloga."

"Kritike i razočaranja, koji su postali rutinska stvar u fudbalu, korisni su za rast i ne treba ih zanemariti i neće biti zanemareni. Put do kredibiliteta koji sam vam upravo iznio, bit će izazovan, ali će pružiti opipljive rezultate na terenu i izvan njega. Juventus nikada nije stao i uz stabilnu podršku dugu već skoro jedan vijek velikog akcionara i svojih stotina miliona navijača širom sveta, namjerava da ispiše nova pobjednička poglavlja svoje historije."

"Fino alla Fine..."

"Andrea Agnelli," stoji u javnom pismu objavljenom na zvaničnom sajtu Bianconera.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.