30/07/2021

Saopštenje Juvea, Barce i Reala po pitanju Superlige

u 18:40h / Kategorija:
Saopštenje Juvea, Barce i Reala po pitanju Superlige
Foto: TheSuperLeague.com /


Superliga je konačno izvojevala slobodu nad monopolističkom politikom UEFA. Naime, Madridski sud je konačno odbio žalbu UEFA-e protiv osnivanja Superlige, te istoj naredio da obustavi sve do sada poduzete mjere koje bi mogle naškoditi formiranju novog evropskog natjecanja. Juventus, Barcelona i Real Madrid na svojim su WEB stranicama objavili saopštenje u kojem još jedno iskazuju svoju namjeru u reorganizaciji evropskog fudbala.

‎"FC Barcelona, Juventus i Real Madrid CF pozdravljaju današnju odluku Suda kojom se, s momentalnim učinkom, provodi UEFA-ina obveza da ukloni mjere poduzete protiv svih klubova osnivača Evropske Superlige, uključujući prekidanje disciplinskog postupka protiv triju klubova potpisnika, kao i ukidanje kazni i ograničenja izrečenih spram preostalih devet osnivačkih klubova kako bi isti izbjegli disciplinske mjere UEFA-e.‎"

‎"Sud podupire zahtjev promotora Evropske Superlige, odbacuje žalbu UEFA-e i potvrđuje upozorenje UEFA-i da nepoštivanje njegove odluke rezultira novčanim kaznama i potencijalnom kaznenom odgovornošću. Slučaj će ocijeniti Evropski sud pravde u Luksemburgu, koji će preispitati monopolistički položaj UEFA-e nad evropskim fudbalom."

‎"Dužnost nam je riješiti vrlo ozbiljna pitanja s kojima se fudbal suočava: UEFA se etablirala kao jedini regulator, ekskluzivni operater i jedinstveni vlasnik prava evropskih fudbalskih natjecanja. Ta monopolistička pozicija, u sukobu interesa, šteti fudbalu i njegovoj natjecateljskoj ravnoteži. Kao što pokazuju brojni dokazi, financijske kontrole nisu prikladne i nepravilno su provođene. Klubovi koji sudjeluju u evropskim natjecanjima imaju pravo upravljati vlastitim natjecanjima.‎"

‎"Drago nam je da u budućnosti više nećemo biti izloženi aktuelnim UEFA-inim prijetnjama. Cilj nam je nastaviti razvijati projekt Superlige na konstruktivan i kooperativan način, uvijek računajući na sve sudionike u fudbalu: navijače, igrače, trenere, klubove, lige te nacionalne i međunarodne udruge. Svjesni smo da postoje elementi našeg prijedloga koje treba preispitati i, naravno, isti se mogu poboljšati dijalogom i konsenzusom. I dalje smo uvjereni u uspjeh projekta koji će uvijek biti u skladu sa zakonima Evropske unije," stoji u saopštenju na stranicama tri evropska fudbalska giganta.‎


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.