17/05/2021

Leoni per... agnelli - Žal za bačenom sezonom

u 09:54h / Kategorija:
Leoni per... Agnelli - Žal za bačenom sezonom
Foto: Chris Ricco/Getty Images /


Leoni per... agnelli - igra riječi kroz naslov filmskog ostvarenja Roberta Redforda iz 2007 - Lions for Lambs ("Leoni per agnelli", na italijanskom, naslov na ex-Ju području preveden kao - "Glineni golubovi" ili "Jaganjci i lavovi", a koji je zapravo metafora koja se koristi za kontroverzni opis koncepta herojskih vojnika pod zapovjedništvom nesposobnih zapovjednika, prim. prev). Žal za bačenom sezonom. Porijeklo svih grešaka je vjerovanje da je uočeni nebitan. Ako već igramo Ligu Evrope, dajmo ju barem pokušati osvojiti... Prenosimo vam interesantan članak koji je zapravo transkript razgovora - poruke - razmišljanja Vincenza Marangia, jednog od urednika Radio Bianconera.

"U noći u kojoj Ronaldo postiže 100. gol nakon svega tri godine provedene u Juventusu, Dybala mu pravi društvo rezultiravši prvim neevropskim igračem koji je upisao stotku u Serie A, a Buffon potpisuje još jedan rekord, onaj o najstarijem golmanu koji u najvišem rangu nacionalnog šampionata brani jedanaesterac... ipak prevladaju bijes i razočaranje."

"Da budem jasan, bilo bi pogrešno biti očaran sjajem te noći i zaboraviti tamu od prije tri dana, ali pitam se jedno: kako je moguće da tim s takvom individualnošću i kvalitetom, koji dolazi iz ciklusa od devet upisanih naslova prvaka u nizu, iako s veznim redom koji je sa sigurnošću jedan od najslabijih u protekloj deceniji, ipak rizikuje ne plasirati se u Ligu prvaka?"

"Bilo bi isuviše lako, čak i ako je uglavnom tačno, kriviti Andreu Pirla. Pokušajte preuzeti odgovornost nad operativnim zahvatom odmah nakon završena medicinskog fakulteta, ili izgraditi sistem korporativne sigurnosti u hemijskoj industriji neposredno nakon odbranjene diplome inženjerstva, ili možda braniti serijskog ubicu nakon što ste tek diplomirali za pravnika. U devet od deset pokušaja ćete samo napraviti budalu od sebe, jer naukovanje se računa u svim profesijama, čak i kada je riječ o urođenim talenatima. Jer iskustvo je uvijek ono što čini razliku, budući da dok se ne opečete, možete samo zamišljati da vatra prži i nanosi bol. Stoga veliki dio odgovornosti sigurno leži na onima koji su odlučili da deveterostrukog šampona, Juventusa, vodi netko tko je zapravo netom bio izabran da predvodi tim iz Serie C."

"Ali sada ću i preokrenuti pitanje. Da li biste vi preuzeli odgovornost nad operativnim zahvatom odmah nakon primanja diplome medicine? Kladim se da ne biste. Jer je mogućnost neuspjeha toliko velika da jednostavno ne možete odmah prihvatiti tako velik izazov. Bila bi to ishitrena, rizična i sebična stvar, jer zapravo ne biste ni promislili o šteti koju biste mogli prouzrokovati pretjerano pouzdajući se u svoje hipotetičke urođene darove. Jednostavno je neprirodno. Kladim se da ne biste prihvatili tu ponudu. I zato krivnja leži na onima koji su odabrali Pirla, ali i na samom treneru koji je sve to prihvatio i izjavio da se 'nalazi na pravom mjestu u pravo vrijeme.' Daleko je on bio od toga."

"Žao mi je što sam ovako surov, pogotovo jer sam na početku sezone pokušao braniti intuitivne sposobnosti predsjednika Agnellija i Pirlove vještine čitanja fudbala. Ali nered je očit. Od velikih stvari do sitnica. A ako vam gotovo uvijek nedostaje početna postava, jasno je da ćete, bez pripravničkog staža, također imati poteškoća i s čitanjem utakmica u toku, razumijevanjem trenutka i vršenja izmjena, pronalaženjem pravih mjera predostrožnosti. Skok načinjen u mraku je ipak krenuo po zlu."

"Protiv Sassuola tim ionako nije blistao, otkrio je još jednom one uobičajene probleme nekvaliteta u sastavu, posebno u veznom redu, ali zbog čestih izmjena sistema i pogrešnog korištenja bočnih igrača tvrda i nosiva baza nikada nije izgrađena. Jer, u suštini, tim nije pronašao dušu. Zatim, za ime Boga, kao što je Buffon izjavio, nakon 9 godina stvari naprosto krenu loše, ali osjećaj je da su programske greške bile toliko velike na svim nivoima da su iste ovu godinu naprosto "prelomile". Takav se debakl mogao izbjeći i sada se mora poraditi na njegovom otklanjanju. A ako se već plasiramo tek u Ligu Evrope, onda barem radimo na tom da postavimo čvrste temelje i osvojimo istu."

"Posljednja misao mi je vezana za Buffona. I dalje smatram da se njegova ljubavna veza s Juventusom trebala završiti onim dirljivim izletom. Ali i to nikad neće poništiti sve ono što je dao Juventusu. Dragi Gigi, bila mi je čast gledati kako postaješ čovjekom u ovom klubu."

"Jednom riječju i od sveg srca - hvala."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.