17/05/2021

Chiesa: "Čast i velika sreća što mogu nositi dres ovog kluba"

u 16:00h / Kategorija:
Chiesa: "Čast i velika sreća što mogu nositi dres ovog kluba"
Foto: Daniele Badolato - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images /


Tokom webinara u organizaciji Randstat-a pod nazivom "Allenare, Allenarsi, Guardare altrove", Federico Chiesa se osvrnuo na svoj svijet prije Juventusa.

"Bilo je teških trenutaka u omladinskom sektoru. Pri starosnoj dobi od 13 godina sam provodio ružna vremena, jer sam svake sedmice gledao kako moji saigrači fizički i tehnički rastu, usavršavaju se, igraju, dok sam se ja zapravo borio da održim korak s tim ritmom i na kraju sam se morao vratiti u godinu dana mlađu generaciju kako bih uopšte mogao i sam odigrati nekoliko minuta. Bilo mi je toliko teško da sam razmišljao o odustajanju."

Prelomna tačka

"Uz malo odlučnosti i pomoći mojih roditelja, kao i trenera zbog kojeg sam rastao kao osoba, počeo sam svakodnevni trening smatrati svojim dvobojem, mojim ličnim izazovom i uspio sam ga prevladati."

Chiesa je ispričao svoju priču o mladom talentu koji od rođenja živi i diše fudbal, obzirom na to da je njegov otac Enrico i sam bio profesionalni igrač na visokom nivou. "Talenat je za mene predispozicija da se nešto učini, i svi ga imaju, ali nažalost mnogi provedu cio život pokušavajući ga zrazotkriti ili pri tom ne budu shvaćeni od drugih. Imao sam sreće jer sam od malih nogu bio svjestan svoga, kada bih, umjesto da loptu uzmem rukama, istu uvijek šutirao. Ipak, jednako tako smatram da moramo na dobar način nastaviti graditi to pruženo nam bogatstvo."

Misli, rad i ostalo...

"Ako se koncentrišete na negativne misli privlačite lošu sreću, a ako umjesto toga pokažete odlučnost, pozitivnost i želju za usavršavanjem, zabavljate se i trenirate punim kapacitetom sa svojim saigračima, s time stiže i sreća. U sportu je bitna konzistentnost rada, ona donosi dosljednost u nastupu i u rezultatima. Moji saigrači me opisuju kao srdačnog igrača, ne kao nadarenog, jer ja jesam nadaren i jako sam to brzo otkrio, ali moja istinska vrijednost je u tomu što na svakom treningu i na svakoj utakmici dajem sve od sebe. Naporno sam radio kako bih stigao tu gdje sam sada. Moja primarna misao je podizati ljestvicu svakoga dana i upravo je ta moja karakteristika napravila razliku u mojoj karijeri, dovela me u Juventus, jedan od najboljih klubova na svijetu."

Međutim, pored talenta i ustrajnosti, Federico navodi i kako je jako bitno da mladi igrači kraj sebe imaju i prave osobe. "Roditelji su me naučili cijeniti poniznost, poštovanje spram onoga što radite i bitnosti da uvijek stremite ka napretku. To je nešto u čemu u životu morate ustrajati. Radio sam i s trojicom trenera koji su mi pomogli da izrazim te vrijednosti, i oni su za mene bili mnogo više do puki učitelji."

Talent, konstantnost i savjeti

"Kada odrastete i počnete igrati s odraslima, možete mnogo naučiti iz njihovog iskustva i iz njihovih savjeta, ali time rastu i odgovornosti. Juventusova filozofija je da uvijek pobjeđujete, nikad ne odustajete i nastavljate se usavršavati. Možda ste imali sreće doći ovdje, ali potom se morate svakodnevno potvrđivati ​​na visokom nivou i to je zaista težak dio ovog posla. U pitanju je snažan pritisak, ali je ujedno i čast i velika sreća što mogu nositi dres kluba u kojem mnoga djeca i fudbaleri sanjaju da zaigraju. Ovdje znam da svakodnevno mogu napredovati u svakom aspektu svoje igre jer treniram uz velike šampione od kojih mogu samo učiti."

"Nakon okončane karijere bih volio ostaviti pečat pobjednika, volio bih osvajati šampionate i čuvenu Ligu prvaka, ali prije svega želio bih postati inspiracija mnogim trinaestogodišnjacima koji se muče u omladinskom sektoru, sjede na klupi i bivaju obeshrabreni. Želim im mojom pričom pokazati da to mogu prevazići."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.