24/04/2020

Novosti iz Italije i evropskog fudbala

u 11:50h / Kategorija:
Novosti iz Italije i evropskog fudbala
Foto: Visionhaus via Getty Images /

U podužem vam prilogu donosimo sva dešavanja kroz proteklih par dana, a koja se tiču nastavka odigravanja sezone prekinute pandemijom koronavirusa.

UEFA je najavila da će odmah osloboditi isplate naknada klubovima kako bi istim pomogli stranama da se nose s financijskim poteškoćama tokom suspenzije sezone uzrokovane pandemijom koronavirusa, uključujući prihode od odgođenog Evropskog prvenstva 2020. Novčane će sume dakle biti isplaćene mnogo ranije nego što je to bilo prvobitno planirano, budući da su iste trebale biti puštene tek nakon odigranih razigravanja u okviru kvalifikacija za evropsko prvenstvo, a iste će biti podijeljene u odnosu na doprinos klubova i broja članova tima koji su se takmičili u okviru svojih nacionalnih sastava.

Ovaj potez pozdravila je Europska klupska asocijacija (ECA) s Andreom Agnellijem na čelu.

"Ovo predstavlja prijeko potrebnu injekciju likvidnosti u klupske financije i rezultat je zajedničkog rada ECA-e s UEFA-om na zaštiti klubova u ovom trenutku egzistencijalne prijetnje. Iako je javno zdravlje i dalje naša osnovna briga, osiguranje financijske, pravne i regulatorne olakšice prije ponovnog pokretanja fudbala širom Evrope, jednom kad se za to stvore uslovi, od presudne je važnosti za ECA i njene članice," izjavio je prvi čovjek Juventusa.

Nadalje, UEFA je uputila i smjernice po kojima pozivaju domaće lige da završe sezonu, bilo redovno ili u "izmjenjenom formatu", ali da se o podobnosti za Ligu prvaka i Ligu Evrope odluči na osnovu "sportskih zasluga". Izjava je objavljena tri dana nakon različitih videokonferencijskih sastanaka između 55 zemalja članica.

"Kao rezultat izjava fudbalskih vlasti u Belgiji i Škotskoj, Odbor prepoznaje postavljena pitanja i odobrava smjernice o principima podobnosti za klupska takmičenja UEFA 2020/21. Smjernice odražavaju princip da se prijem u klupska takmičenja UEFA temelji isključivo na sportskim zaslugama. Stoga UEFA poziva nacionalne saveze i lige da istraže sve mogućnosti za odigravanje svih ‌tih domaćih takmičenja. Ipak, UEFA naglašava da zdravlje igrača, gledatelja i svih onih koji se bave fudbalom, kao i javnosti uopšte, u ovom trenutku mora ostati osnovna briga."

"Idealni scenarij, ako to dopusti situacija sa pandemijom, jeste da se trenutno obustavljena domaća natjecanja završe kako bi se fudbalski klubovi mogli kvalificirati za UEFA sportska klupska natjecanja u svom izvornom formatu. Ako ovaj ishod ne bude moguć, posebno zbog problema s kalendarom, bilo bi poželjno da se suspendovana domaća takmičenja ponovo pokrenu u drugačijem formatu na način koji bi ipak omogućio klubovima da se kvalificiraju vlastitim sportskim zaslugama. Ako bi šampionati bili prerano zaustavljeni, tada bi pojedini nacionalni savezi 'birali klubove za UEFA klupska takmičenja u sezoni 2020/21 na osnovu sportskih zasluga ostvarenih u domaćim takmičenjima tokom odigranog dijela sezone 2019/20," stoji u javnoj izjavi UEFA.

U slučaju Serie A, to bi dakle značilo korištenje tablice u obliku kakva je postojala u trenutku suspenzije. To bi Juventus, Lazio, inter i Atalantu odvelo u Ligu prvaka, s druge strane Romu i Napoli u Ligu Evrope.

UEFA još uvijek raspravlja o dvije moguće varijacije kako nastaviti sezonu. Po jednom scenariju domaće sezone završavaju se do 3. avgusta tako da se utakmice Lige prvaka i Lige Evrope mogu odigrati u avgustu. Drugi scenarij predviđa paralelna odigravanja susreta UEFA i nacionalnih takmičenja.

Po istom pitanju se oglasio i Italijanski fudbalski savez (FIGC) pristavši na odgodu završetka sezone Serie A za 2019. s 30. juna na 2. avgust, a po istom su se i javno oglasili.

"Svijet fudbala neprekidno i odgovorno radi na pronalaženju konkretnih i održivih rješenja za krizu prouzrokovanu koronavirusom, uključujući ona koja su potrebna za zaštitu takmičenja u narednoj sezoni. Zahvaljujem ministru sporta Vincenzu Spadafori na pažnji koju nam je pružio na jučerašnjem sastanku, na kojem je bio jasno predstavljen naš pristup - fudbal želimo igrati u sigurnosti, budući da nas tomu diktira zdrav razum i od nas se traži da to učinimo zajedno s međunarodnim organizacijama čiji smo sastavni dio. Poslat ću medicinski protokol sastavljen od strane CONI (Italijanski olimpijski komitet) i spremni smo da saslušamo sve dragocjene savjete," izjavio je jučer predsjednik FIGC, Gabriele Gravina.

Klubovi Serie A se i dalje nadaju da će nastaviti s treninzima od 4. maja, kada će vjerovatno biti ublaženi trenutni Vladini nalozi. Cilj je početi s utakmicama Coppa Italia i Serie A od 27. do 31. maja, ili najkasnije početkom juna. Tim bi se planom avgust mogao iskoristiti za odigravanje preostalih utakmica Lige prvaka i Lige Evrope.

Tokom sinoćnje konferencije za medije se oglasio i glavni zdravstveni zvaničnik u Italiji, Franco Locatelli, naglasivši da bi trebao postojati jako mali rizik od širenja COVID-19 igranjem fudbala, u kojem se prema istom ne ostvaruje za to dovoljno čvrst kontakt.

"Mislim da fudbal ne može predstavljati sredstvo za širenje koronavirusa kada pri tom u okolini postoje samo 22 igrača, plus šestorica koji bi mogli ući s klupe, uz dodatna tri arbitra. Za širenje koronavirusa je potreban čvršći kontakt, a sve ovo mi se ne čini dovoljno čvrstim za to," izjavio je Locatelli, predsjednik Consiglio Superiore di Sanità.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.