21/04/2020

Nicchi: "VAR će biti prisutan"

u 13:25h / Kategorija:
Foto: Gabriele Maltinti/Getty Images Sport

Šef sudaca, Marcello Nicchi tvrdi kako su suci spremni nastaviti sezonu, te potvrđuje kako su poduzete sve mjere vezane uz VAR.

"Ako čekamo da infekcija dosegnu nulu u cijeloj zemlji, nikad ne bismo mogli započeti prvenstvo. Bit će mali ukalkulirani rizik, ali morat ćemo i to smanjiti kroz odluke zdravog razuma. Sektor suđenja trebao bi uključivati ​​kratka putovanja i nadam se da ih se neće odmah osporiti, oni koji žele voditi polemiku. Mnogo je kategorija koji su i danas u poslu, od liječnika, istinskih simbola ove pandemije, do onih koji rade u supermarketima, uredima ili novinama. Sportaši i suci mogu ponovno raditi ako ih se pravilno prati i kontrolira. Postoji potreba za nastavljanjem, ali junaštvo ostavljamo onima koji spašavaju živote, a ne onima koji ganjaju loptu."

Nicchi je otkrio kako je uvjeren da će VAR poduzeti potrebne mjere i da će biti spreman za nastavak sezone. "Tvrtka koja se bavi tom tehnologijom uvjerava nas da će sobe s opremom na stadionima biti sanirane i da će se održavati sigurnosna udaljenost. Možda će se broj ljudi smanjiti. Danas ih ima šest. Moglo bi biti manje, ali VAR će biti prisutan."

Uz prijedlog kraćih putovanja za suce, rasprava o službenicima utakmica koji nadgledaju utakmice u gradu ili regiji kojoj pripadaju izazvala je određenu zabrinutost. "Namjera nam je izabrati suce za koje smatramo da su prikladni za najvažnije utakmice i bez geografskih ograničenja. Ali polazimo od dvije pretpostavke, svi naši suci nude garancije, a suci i pomoćnici ne putuju autobusom ili charterom kao momčadi. Oni to rade samostalno automobilom, vlakom ili avionom. Ako možemo dopustiti sucu da dođe do utakmice bez prelaska polovice Italije, onda još bolje. Nadamo se da nema potrebe za brigu, ali ako je i bilo, ispravno je zaštititi zdravlje. Želimo li reći da profesionalni sudac, radi pandemije, ne može suditi momčadi iz njegovog grada? Odbijam ovo." izjavio je Nicchi za Gazzettu dello Sport.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.