27/04/2020

Conte: "Ako volite ovu zemlju, poštujte socijalnu distancu"

u 10:47h / Kategorija:
Conte: "Ako volite ovu zemlju, poštujte socijalnu distancu"
Foto: Ivan Romano/Getty Images /

Premijer Italije, Giuseppe Conte potvrdio je na konferenciji za medije da će Italija preći na drugi nivo odgovora na pandemiju koronavirusa, što znači da će se u maju i zvanično početi s treninzima. Conte je dakle potvrdio da će se s individualnim treninzima početi od 4. maja, dok će se na grupne pričekati do 18. istog mjeseca.

"Pokazali ste snagu, hrabrost, osjećaj odgovornosti i zajedništva. Sada započinje faza življenja s virusom i moramo biti svjesni da postoji rizik da ćemo tokom druge faze vidjeti kako krivulja u nekim područjima zemlje kreće uzlaznim putem," izjavio je Premijer Italije. "Bit će još važnije održavati socijalnu distancu od barem jednog metra. Čak i kada vidimo svoju familiju i dalje se moramo pridržavati ove mjere opreza, jer nam naučnici potvrđuju kako najmanje jedna od četiri infekcije stiže preko članova porodice. Ako ne budemo poštovali socijalnu distancu krivulja će ponovo rasti, te će se s tim povećati i broj smrtnih slučajeva, a mi ćemo pretrpjeti nepovratnu štetu našoj ekonomiji. Ako volite ovu zemlju, poštujte socijalnu distancu."

"Od 4. maja i kroz naredne dvije sedmice, sve do 18. maja, potvrdit ćemo upute za održavanje socijalne distance, tako da bi putovanja trebalo smanjiti unutar regije, odnosno na neizbježne radne ili zdravstvene razloge. Međutim, dozvolit ćemo i ciljane porodične posjete, ali isključivo ciljane i one sa socijalnim distanciranjem i upotrebom zaštitnih maski. Nema velikih porodičnih okupljanja od 4. maja. Sportske aktivnosti mogu se izvoditi uz zadržavanje udaljenosti od dva metra od drugog pojedinca, dok će pri jednostavnom hodanju razmak od jednog metra biti dovoljan. Kako bi se omogućila postepen povratak sportskim događajima, od 4. maja profesionalci i neprofesionalci (iako priznati od strane CONI) moći će trenirati. Međutim, ti treninzi moraju poštovati upute za socijalno distanciranje."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.