17/03/2020

Potpisana rezolucija povodom nastavka šampionata

u 20:03h / Kategorija:
Potpisana rezolucija povodom nastavka nacionalnih šampionata
Foto: Jonathan Moscrop/Getty Images /

UEFA, Europsko klupsko udruženje, Europske lige i FIFPro Europe potpisali su zajedničku rezoluciju kojom se obvezuju da će prekinuti sezonu najkasnije do 30. juna nakon odgađanja zbog krize koronavirusa. Podsjećamo, isti je Odbor već ranije danas zaključio odgađanje Euro 2020 i Copa America za ljeto 2021. godine, te se tim aktom pružilo vremena za okončanje nacionalnih šampionata, za koje datum nastavka još uvijek nije utvrđen.

Principi potpisani u rezoluciji uključuju:

"Obaveza da se završe sva domaća i evropska klupska natjecanja do kraja tekuće sportske sezone, tj. najkasnije do 30. juna 2020. godine, naravno, ako se situacija poboljša i nastavak odigravanja bude dovoljno prikladan i razborit."

"Moguća ograničenja ili otkazivanje trenutnih kalendarskih termina, što potencijalno može dovesti do zakazivanja odigravanja utakmica nacionalnih šampionata sredinom sedmice, odnosno zakazivanja odigravanja UEFA klupskih takmičenja vikendom."

"Moguće adaptacije kvalifikacijskih kola UEFA Lige prvaka i UEFA Lige Evrope za sezonu 2020/21 u slučaju kasnog završetka sportske sezone 2019/20, odnosno eventualnog završetka odigravanja nacionalnih šampionata nakon 30. juna 2020. godine."

"Radna grupa sastavljena od predstavnika UEFA, šampionata i klubova će biti osnovana odmah, a koja će za zadatak imati ispitati relevantna pitanja sportskog kalendara, te razraditi rješenja koja bi omogućila nastavak i/ili završetak tekuće sportske sezone na koherentan način."

"Druga radna grupa sastavljena od predstavnika UEFA, šampionata, klubova i igrača biće formirana u kasnijoj fazi, a koja će za zadatak imati procjenu ekonomskog, financijskog i regulatornog utjecaja krize COVID-19 i predlaganje dejstvenih mjera za ublažavanje posljedica pandemije."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.