17/03/2020

Agnellijevi i FIFA donirali milione

u 19:39h / Kategorija:
Agnellijevi i FIFA donirali milione
Foto: Fred Lee - FIFA/FIFA via Getty Images /

Familija Agnelli, koja između ostalog u svom vlasništvu posjeduje Juventus i Ferrari, donirala je 10 milijuna eura za pomoć lokalnim bolnicama u borbi protiv pandemije koronavirusa, s druge strane FIFA je odlučila za istu srvhu predložiti donaciju u visini od 10 miliona dolara. Kriza ne samo da je ugasila sav klupski fudbal i većinu sportskih dešavanja širom svijeta, već je danas primorala i odlaganje, za predstojeće ljeto očekivanog, Evropskog prvenstva i Coppa America. Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino najavio je da je "zahvaljujući solidnoj financijskoj situaciji, FIFA u poziciji da predloži proaktivne mjere solidarnosti koje su posebno usmjerene na krizu koronavirusa".

"Konkretno, predložit ću i direktan doprinos Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u iznosu od 10 milijuna američkih dolara od strane FIFA-e zarad WHO COVID-19 Fonda za odgovor na solidarnost, te razmotriti mogućnost osnivanja Globalnog fudbalskog fonda za pomoć članovima fudbalske zajednice pogođene ovom krizom ."

U međuvremenu, La Stampa potvrđuje da su porodica Agnelli i kompanije u njihovom vlasništvu donirale 10 milijuna eura za pomoć lokalnim vlastima da se izbore s nastalom krizom, te da je u procesu nabavka 150 respiratora iz inostranstva, a koji će biti isporučeni bolnicama na području Piemontea. Napominjemo, ovaj gest humanosti nije vezan za ranije najavljenu inicijativu od strane Juventusa za prikupljanje sredstava pomoći lokalnim bolnicama Piemontea.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.