29/12/2019

A gdje je Sarriball?

u 14:35h / Kategorija:
A gdje je Sarriball?
Foto: Juventus FC/Juventus FC via Getty Images /

Pred sam kraj dekade novogodišnje praznike, donosimo Vam jedno od viđenja prethodne polusezone pod palicom Maurizija Sarrija.

"Nastup u Rijadu nije iznenadio, kao niti rezultat susreta. , Poraz je služio kao jasan i korektan barometar prvog dijela Sarrijeve debitantske sezone na vrućoj poziciji. Ipak, izgledalo je nekako zastrašujuće."

"Nije da nam je od kluba ili od trenera nešto obećano onog trena kad je Sarriju uručena trenerska pozicija. A ipak je pošteno pretpostaviti da su nade u lijep fudbal kojeg su gledali u Napoliju uveliko bile u umu uprave kada je krenula u ovaj projekt."

"Zapravo, na samom startu sezone smo izgledali uzbudljivo. Mogli su se vidjeti nagovještaji onog brzog, fluidnog i napadačkog stila fudbala kojeg smo svi priželjkivali tokom brojnih mjeseci. Nažalost, sve je to naglo zaustavljeno dolaskom prve internacionalne pauze i od tada je bilo rijetko primjetljivo."

"Kao da su igrači, ili sam Sarri razumjeli da je, uz sadašnji talent koji stoji na raspolaganju, najbolje čemu se može težiti jeste odabir igrača za uloge u kojima će biti barem prosječni, te kako su oni generalno superiorni većini protivnika s kojim se suočavamo, time bi i rezultati trebali ostati pozitivni. Bilo kakav ozbiljan pokušaj promjene stila fudbala tada nestaje."

"Sarri je govorio o hektičnom rasporedu i nedostatku vremena za uigravanje igrača. Moja lična predviđanja/pretpostavke i prije nego je sezona krenula u avgustu, bila su da ćemo morati sačekati Novu godinu prije nego imadnemo priliku vidjeti nešto kohezivno. Sada ta ista predviđanja smatram preoptimističnim, budući da je previše toga krenulo po zlu. Ne po pitanju rezultata, Supercoppa mi ne znači mnogo, grupu Lige prvaka smo završili na vrhu, a u šampionatu smo ostali pri samom vrhu. Ono što je krenulo zlu i tone u nepovrat jeste zapravo ta nada ka rađanju novog identiteta, prepoznatljivosti koja će voditi zabavi, uzbuđenju, koja će izvlačiti maksimum iz našeg napadačkog potencijala u posljednjoj trećini terena."

"Ozljede su odradile svoj dio. Chiellinijev dugotrajni proces rehabilitacije je poprilično ublažen dolaskom de Ligta, te prije svega Demirala. Također se mora spomenuti i Costa, koji je mučno započeo sezonu - gubitak njega i njegove visoke oktanske klase i brzine nas je namučio, budući da je on vjerovatno najsposobniji od svih naših ofanzivnih igrača, napraviti nešto iz ničega. Ipak, s dostupnim Ronaldom, Dybalom i Higuainom, gubitak Dougasa nije priličio smaku svijeta."

"Iritira me što ovo moram pomenuti, ali nedostatak Khedirine inteligencije i urođenog talenta za inteligentnim utrčavanjima u protivnički šesnaesterac je ozbiljno unazadio naš ofanzivni zalet. Bez njega, uz česte izostanke Ramseya uzrokovane ozljedama, te nevjerovatnom sporom progresu Rabiota, najveći problem ovog tima ostaje nemogućnost kreiranja iz veznog reda i nedostatka njihove podrške."

"Mučili smo se protiv svakog tima koji je bio organizovan u kontra napadima, s onim timovima koji su težili za brzim povratkom posjeda, ne davajući nam prostora na njihovoj polovini, ili polovini uopšte. Protiv timova poput Lazia, čiji kontra-napadački stil fudbala u potpunosti odgovara profilu igrača koje njihov trener želi i ima na raspolaganju, mi smo zasluženo potučeni, dva puta u završetku polusezone. Samo u slučajevima kada nam protivnik prepusti praznine u veznom redu, tada uspijevamo, ili u slučajevima kada neki od naših napadača do maksimuma iskoristi protivničku grešku u trenutku vlastite genijalnosti. Rijetko smo gledali pogotke u kojima su sudjelovali ne samo napadači. Što nas opet vodi na problem veznog reda, kao i igrača koji po vokaciji vuku ka širini."

"U Ronaldu imamo jednog od najboljih igrača glavom na svijetu, a opet se čini da od bekova želimo da ostaju još dublje. Samo je Cuadrado taj koji često kreće ka naprijed i posjeduje znanje da kreira prilike. Sandro je bio prosječan. De Sciglio nije sklon riziku, radije će prebaciti loptu ili ju vratiti ka štoperskom dvojcu. Danilo je odigrao na prihvatljivom nivou, ali i on radije ostaje na svojoj polovini i u zoni komfora. Onaj tko je dizajnirao ovaj tim morao je prostudirati Sarriball i jasno uvidjeti da Sarri ne voli igrati široko sa visokim centaršutevima. On želi dodavanjima unijeti loptu u šesnaesterac. Ipak, da bi to napravio, za to mora imati obojicu napadača unutar protivničkog šesnaesterca, potrebna je i podrška veznog reda kako bi izvukli štopere iz njihove pozicije i njihovih prvobitnih obaveza u markiranju, kao i bekovi ili krilni igrači koji će donijeti loptu do završne trećine i donijeti potrebnu podršku."

"Ovakvo konstantno zahtijevanje igre kroz sredinu je lako čitljivo i odbranjivo protiv naše dvojice ili trojice izolovanih napadača, koji bivaju udvojeni i pred sobom imaju težak posao kada prime loptu u izglednoj situaciji. To jednostavno ne funkcioniše i užasno je za gledati."

"Pjanić vjerojatno igra svoju najgoru sezonu u Juventusu. Upravo onda kada su svi mislili da će procvjetati pod Sarrijem. Ima za zadatak da isuviše puta dodirne loptu što protivnici znaju i nerijetko ga pritisnu u dubinu bez da mu dozvole vremena na lopti."

"Bentancur se pokazivao više obećavajućim, ali jedino onda kada bi na terenu zamijenio Bosanca, budući da nudi više dinamičke energije na poziciji pivota. U stanju je i da ukliza i da obavi defanzivne zadatke."

"Matuidi je izgubio upotrebljivost. Prečesto izgleda izgubljen i jasno je da mu protivnici često pružaju prostora znajući da vjerovatno neće kreirati ništa. Što opet i nije neka taktička čarolija, da ne dozvoliš prostora kreativcima i oni neće kreirati. S druge strane, dozvoli prostora onima koji imaju limitirane mogućnosti dodavanja i čekaj da izgube loptu."

"Razumijem zašto Sarri voli Bernardeschijev radni ritam. Više voli pojačati sredinu i gurati ka naprijed, ali gradnja iz sredine ka zbijenoj posljednjoj trećini u kojoj su svi napadači već markirani rijetko dovodi do nečeg pozitivnog. Samo izgledamo da smo stabilniji na sredini kada on igra. Loši su i njegove završnice, kao i njegova dodavanja i oni završni pasovi i ne vide se znakovi napretka. On je nazadovao, kao i nekolicina drugih u timu."

"Da, ipak još uvijek vjerujem da bi se transformacija tima mogla desiti., ali ako Rabiota na neki način načinimo bržim i pouzdanijim igračem, te ukoliko bi Ramsey ostao podalje od ozljeda. To su moje nade. Ne samo po pitanju kondicije i oštrine, nego i po pitanju sistema kojeg smo mogli vidjeti do sada."

"Šta je sistem? Braniti se brojčano i očekivati od napadača da na neki način bez podrške kreiraju nešto protiv šestorice protivnika u njihovom šesnaestercu?"

"Nedavno sam gledao Pogbu u njegovom povratničkom susretu protiv Watforda. Iako vjerujem da United ne izvlači najbolje od njega u toj povučenoj ulozi, on jeste igrač koji svojim dodavačkim kvalitetama, vizijom i samopouzdanjem može protivniku stvoriti probleme i kreirati. Riječ je o sirovom talentu koji može predvidjeti dodavanja i na koji način napadači ista mogu primiti."

"Mi imamo te napadače, ali ne i kreativce iza njih i to ne mislim da možemo riješiti prije narednog ljeta, sem ako u januaru potpišemo Pogbu - zašto postoji ekstremno malo šansi. Čak i ako bismo u januaru uspjeli pobijediti konkurenciju oko Tonalija, on ili ne bi igrao dosta, budući da na istu poziciju primarno pravo polaže Pjanić, ili bi do narednog ljeta ostao na posudbi u Bresciji."

"Užasno mi je čekati Samijev povratak. Sami je lijenčina, on ne trči, nudi premalo u sredini, fizički je isuviše krhak, a opet... on ima ono što naši drugi veznjaci nemaju. On u posljednjoj trećini na redovnoj bazi može pridonositi napadu."

"Ovaj tim plaće za slobodnijim bekovima i za većim kvalitetom u veznom redu. U međuvremenu, šta Sarri može napraviti kako bi poboljšao tim? Rekao bih fokusirati se na naše kvalitete, te širiti igru. Pri tom Ronalda postaviti kao centralnog napadača. Juan, pa i Sandro bi se sjajno snašli u sistemu 3-5-2. Sem napadačkog reda, naša najveća snaga leži u štoperskom kadru. Ili zašto ne pokušati s 4-4-2? Ahhh... ali status od jednog od onih igrača koji su izučili do maksimuma poziciju na lijevom krilu je od prije par mjeseci zaleđen i u posljednjim danima preseljen na Bliski istok bez da je klub od tog zaradio i centa. Užasan posao. Igrač koji je u prethodnoj sezoni upisao 33 nastupa i čiji je zanos uvijek pokretao klub, ove sezone nije niti jednom nastupio. Ne može biti slučaj da u toj mjeri ne odgovara Sarrijevom stilu fudbala. S druge strane da Danilo, De Sciglio ili Matuidi odgovaraju?

"Riječ je o igraču koji može preorati protivničku polovicu, gotovo nepobjedivom u vazduhu, inteligentnom. Rođeni ratnik koji uvijek radi za tim pri tom postavljajući sebe na drugo mjesto."

"Mario Mandžukić je bio jedan od rijetkih, Chiellini je također jedan od njih, a Demiral sliči na takve koji uvijek igraju uz nevjerovatnu odlučnost. Način na koji se ponijelo prema njemu, ne samo u smislu pristojnosti spram čovjeka koji je dao toliko za ovaj tim, nego i na sportskom i komercijalnom planu, ne ulijeva povjerenje. Još uvijek pokušavam naći smisao iza ovog poteza Paraticija i Nedveda. Donekle i mogu razumjeti potez Beppetovog šegrta koji mu se šunjao oko leđa kako bi mu preuzeo poziciju, ali Češke furije? Na šta je mislio kada je dopustio da čovjeka u potpunosti odstrane iz prvog tima, da ga otpiše tako jeftino, upravo on koji je tokom igračkih dana donosio taj jednak duh na teren."

"Šta to govori mladom i igre gladnom igraču kada vidi kako se klub ponaša spram iskusnog člana tima? Ovom treba dodati i izbor menadžmenta i prethodni obavljeni Mercato. Trenutno njihovo vođenje kluba izgleda doista veoma sumnjivo."

"Ako i postoji igrač u timu koji se može adaptirati fizičkoj borbi spram brojnih protivnika, spustiti loptu i leđima okrenut golu dozvoliti ostatku napadačkog tima da uđu u obećavajuće pozicije, onda je to Mandžukić. Zašto onda nije odigrao niti jednu jedinu minutu? A sada je odveden u tišini i bez naknade. Ne mogu sebi pomoći da ne razmišljam da to sve ima veze s Ronaldovom vladavinom u klubu. Isto se odnosi na njegovo nasljedno pravo na poziciju lijevog krila. U sistemu koji mu povlađuje... Što opet i razumijem, budući da smo se vezali za njegovu slavu u tako neizmjernom načinu da moramo raditi na njegovim željama."

"Bijes oko sage s Mariom upotpunjuje i način na koji smo prevarili Emrea Cana. Igrača kojem smo rekli da je dio naših planova, koji je imao ponude i drugih klubova, a onda smo ga izuzeli sa liste za Ligu prvaka? Potom propali posao oko Dybale, kojeg smo pokušali uvaliti bilo komu koji bi ga primio, a sada smo bili primorani da ga trebamo, i to u očajničkoj mjeri? Sve to čini očajnim menadžment kluba. I zaista me nimalo ne interesuju trilioni novih pratioca na Twitteru koje je klubu povukao Ronaldo. To se ne prenosi na teren. Tek na Twitter."

"Nešto ukratko o tom old timeru... Postepeno je povratio oštrinu, vremenom se vraća i golovima, ali on nikada nije bio igrač koji isključivo sam obavlja posao. Njemu je potrebna snažna pozadina koju u Juventusu nema. Muka mi je od tih silnih navijača koji zapravo navijaju za njega, ne za kub i koji se sada vežu za historiju kluba. Opet, to je dio onog pokreta ka globalnom brendu. Nešto što nevoljko prihvatam."

"Očajnički su nam potrebni zdravi Ramsey, Costa i Rabiot, vjerovatno i Khedira, pa čak i potez da Pjanić na neko vrijeme bude poslat na klupu zarad Bentancura. Ako se već želimo ozbiljno pozicionirati na prirodni stil trenera. Ono što trenutno imamo je poluuspješan primjer njegove filozofije uz dodatak da "postavi igrače u njihovu prirodnu ulogu" i nadu da će napadački red napraviti nešto na rutinskoj bazi. To nije dovoljno dobro. Ne funkcioniše. Izgledamo manji od zbira kvaliteta naših pojedinaca."

"Čitao sam i o tračevima oko Pocchetina. I opet, imali bi jednake probleme koje imamo i sa Sarrijem, ili čak i veće. Mislim da klub ne bi napravio tavu promjenu čak i ukoliko ne osvojimo Scudetto, ili ispadnemo izl Lige prvaka prijevremeno."

"Mučit ćemo se s pronalaskom identiteta, ili stila, sve dok ne popravimo vezni red. Uvjeren sam u to. Moguće je napraviti to još i ove sezone, ali sumnjam. I Paratici i Nedved će tokom ljeta morati raditi prekovremeno, da pronađu Sarriju odgovarajuće igrače, te da ostatak tima raspuste na vrijeme, ne po jeftinoj varijanti. Rabiot i Ramsey, igrači koje smo doveli besplatno, gotovo da nisu započeli zajedničku utakmicu. Što taj besplatan posao postavlja suvišnim, a dvije ključne pozicije ostavlja neriješenim."

"Allegrijevi uspjesi izgledaju impresivnije od kako je napustio klub. Njegova pragmatičnost je vodila tim do jednog od najboljih u svim natjecanjima, te uprkos čestom nedostatku uzbudljivosti, on je znao kako pobijediti. Zaista sumnjam da bi u ovako kratkom vremenu u dva navrata izgubio od Lazia, budući da je sposoban učiti iz svojih grešaka. Moguće da smo napravili veliku grešku sa Sarrijem. Grešku koja se ogleda i u pojačanjima koje smo potpisali. U sredini smo nekako čak i slabiji, slabiji smo na poziciji desnog beka, pa smo čak i s manje identiteta uzrokovano nedostatkom širine koju je birao prethodni trener. Ili Ronaldo."

"Trenutno sam razočaran trenutnim nestankom mojih voljenih Bianconera. Pitajući se, gdje je nestala duša moga kluba, i srce i duh. Svega što mi je značilo najviše."

"Ipak, još uvijek stojimo dobro i u šampionatu i na evropskoj sceni. Potencijalno ključni igrači se vraćaju tokom predstojećih sedmica i Sarri još uvijek ima priliku da napreduje."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.