23/09/2019

Ekspert Francese o finansijskom položaju Juventusa

u 20:55h / Kategorija:
Foto: Daniele Badolato - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images
Juventusov bilans za sezonu 2018/2019 je u gubitku za 39.9 miliona evra, prihodi su povećani dovođenjem Ronalda, dok će klub uskoro imati 300 miliona za plan globalnog razvoja.

Kakav je Ronaldov efekat? U kakvom su stanju finansije Juventusa? Da li je dug održiv? Čemu služi povećanje kapitala? Ovo su pitanja koja postavljaju navijači Juventusa, nakon objavljivanja finansijskog izveštaja. Odgovore na ta pitanja je pružio ekspert Bance Imi, Alberto Francese, na inicijativu Marca Iarie iz Gazzette dello Sport.

Prvi bilans nakon dovođenja Ronalda, Juventus je zaključio u gubitku od 39.9 miliona, odnosno drugi uzastopni (-19.2 miliona u sezoni 2017/2018), nakon tri godine poslovanja sa dobitkom. Prihodi su, bez plusvalenzi, porasli sa 410.7 na 494.4 miliona evra, ali su porasli i troškovi. Za 27% su porasli troškovi vezani za plate igrača, odnosno za 38% troškovi vezani za amortizaciju. Pomenute dve stavke iznose 477.2 miliona. Plusvalenze u visini od 127.1 miliona (sa pozajmicama 157.2 miliona), su omogućile smanjenje finansijske neravnoteže. Dug kluba je do 30. juna 2019. godine porastao na 463.5 miliona, što je 153.7 miliona za dvanaest meseci.

"Došlo je do značajnog povećanja prihoda, koje predvode dve stavke: merchandising i sponzorstva, zbog čega je dovođenje Ronalda bilo funkcionalno. Može se reći da je prva godina nadmašila očekivanja." Prihodi od sponzorstava su porasli sa 86.9 na 108.8 miliona, a od merchandisinga sa 27.8 na 44 miliona, kao što su i prihodi od prodaje karata skočili sa 56.4 na 70.7 miliona. Ukupno, preko 50 miliona za samo jednu godinu.

"Sa poslovne tačke gledišta je angažovanje Ronalda, iako su troškovi visoki, dalo rezultata pruživši odlučujući stimulans ulaznim prihodima. U poređenju sa našim procenama (-68 miliona), neto rezultat je bolji zahvaljujući većim prihodima, uključujući plusvalenze, bez prodaje ključnih igrača, već kroz valorizaciju mladih igrača."

Visina duga može ostaviti utisak (463.5 miliona), ali bi trebalo sagledati ono što je stvoreno oko Juventusa, u imovinskom smislu: Allianz Stadium i Continassa. Poređenja radi, Tottenham je upravo refinansirao dug od 720 miliona za otplatu stadiona. "Prvi parametar koji se posmatra je odnos neto finansijskog duga (463.5 miliona) i Ebitda, što iznosi 2.84. Reč je o vrednosti koja nije niska, ali nije niti patološka, jer ima klubova čiji je indeks 4-5. Dug Juventusa je održiv i zbog još jednog razloga, jer za razliku od skoro svih ostalih italijanskih klubova, postojifizička imovina poput stadiona, ne samo igrači."

Finansijska injekcija od 300 miliona će se konkretizovati tokom prvih meseci u 2020. godini, gde će Exor učestvovati u skladu sa svojim procentualnim udelom u vlasništvu (ukupno 191 milion). Rekapitalizacija ulazi u plan globalnog razvoja, koji cilja održavanja sportske kompetitivnosti, povećanje operativnih prihoda i vidljivosti Juventusovog brenda na internacionalnim tržištima, te ekonomsku i finansijsku konsolidaciju. Nakon Ronalda, klub želi nastaviti sa napredovanjem kako bi se pozicionirao među svetskom elitom. Finansijska injekcija služi za dalje investiranje. Reč je o ofanzivnoj, a ne defanzivnoj akciji. Tako razmišlja i Francese: "Povećanje kapitala će omogućiti finanisjku fleksibilnost kako bi se realizovale nove investicije, poput Ronalda. To je deomonstracija da Juventus želi da nastavi putem kojim je krenuo, da postane jedna prava 'entertainment company', kao što su uradile neke velike evropske ekipe i američke franšize. Dovođenje Ronalda je funkcionisalo, ukoliko ima još svetski slavnih igrača, može se dodatno povećati globalna vidljivost brenda, te povisiti komercijalni prihodi."

Dokapitalizacijom će Juventus obezbediti likvidnost od 300 miliona. Time će imati neophodnu fleksibilnost kako bi i dalje investirao na mercatu, te u ekspanziju brenda, bez stvaranja finansijskih tenzija. "Mora se uzeti u obzir da 175 miliona dobijenih kroz obveznice imaju dugi rok, te da postoje neiskorišćene kreditne linije. Dokapitalizacija će biti usmerena ka rastu, više nego ka pokrivanju dugova. Strategija Juventusa je jasna: investiranje u druge vrhunske igrače, kako bi se još više uvećali prihodi, sa ciljem povećanja Ebitda, te na taj način učiniti dug održivim," zaključio je Francese.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.