19/10/2023

Zvanično: Fagioli će 7 mjeseci izbivati sa fudbalskih terena

u 19:36h / Kategorija:
Zvanično: Fagioli će sedam mjeseci izbivati sa fudbalskih terena
Foto: Daniele Badolato - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images /


Još jedna mučna saga za svijet Bianconera je iza nas. Posljednja u nizu bavila se mladim Nicolòm Fagiolijem, veznjakom Stare dame za kojeg se otkrilo da se pored fudbala bavio i nezakonitim stvarima za jednom profesionalnog fudbalera - klađenjem. S razlogom se strahovalo se po karijeru mladog reprezentativca Italije, budući da je raspon mogućih sankcija ciljao mnogo duži period zabrane bavljenjem profesionalnim fudbalom, međutim, Fagioliju se zbog saradnje sa Federalnim tužilaštvom donekle progledalo kroz prste, te je isti kažnjen s 12 mjeseci diskvalifikacije, od kojih će pet mjeseci odraditi na alternativne načine.

"Federalno tužilaštvo postiglo je sporazum (u skladu sa čl. 126 KZS) sa fudbalerom Nicolò Fagiolijem koji će biti kažnjen 12-mjesečnom diskvalifikacijom, od kojih će 5 biti zamijenjeno alternativnim načinom, te novčanom kaznom od 12,5 hiljada eura, a sve zbog kršenja člana 24. CGS-a koji zabranjuje mogućnost klađenja na fudbalske događaje u organizaciji FIGC, UEFA i FIFA. Po pitanju alternativnog načina odrađivanja kazne, Fagioli će morati da učestvuje na terapijskom planu u trajanju od najmanje 6 mjeseci, odnosno ciklusu od najmanje 10 javnih skupova, koji će se održati u periodu od narednih 5 mjeseci, u amaterskim sportskim udruženjima, federalnim centrima, centrima za oporavak od zavisnosti od kockanja, a sve prema indikacijama i programu koji predlaže FIGC. Federalno tužilaštvo će osigurati poštivanje navedenog i, u slučaju povreda dogovora, sa svoje nadležnosti donijeti nove kaznene mjere, u skladu sa KGS-om, uz raskid sporazuma i nastavak disciplinskog postupka pred nadležnim organima za sportsko pravosuđe," stoji u zvaničnom saopštenju za javnost na WEB stranici Fudbalskog saveza Italije.

Danas se povodom navedenog oglasio i Juventus svojim saopštenjem za javnost, u kojem potvrđuje svoju punu podršku Nicolòu Fagioliju u rješavanju perioda poteškoća koji je pred mladim fudbalerom.

"Klub je primio na znanje službeno saopštenje za javnost FIGC br. 177/AA i potvrđuje svoju punu podršku Nicolòu Fagioliju u rješavanju predstojećeg perioda, pružajući igraču potrebnu podršku u provođenju naznačenog terapijskog plana. Čvrsto smo uvjereni da će Nicolò, uz podršku Kluba, svojih saigrača, porodice i profesionalaca koji će mu stajati na raspolaganju, suočiti s terapijskim i trenažnim procesom s velikim osjećajem odgovornosti i, nakon što je diskvalifikacija bude odslužena, u spokoju biti u mogućnosti da se vrati takmičarskom životu," stoji u saopštenju na WEB sajtu Bianconera.

Italijanski Il Messaggero je prenio i neke odlomke iz "ispovijesti" Nicolòa Fagiolija pred Federalnom tužilaštvu, koje vam također prenosio.

"Počeo sam s klađenjem na tenis i online kasinom, potom i s fudbalom, međutim, nikad se nisam kladio na utakmice Cremonesea i Juventusa, čak ni po pitanju broja prekršaja, kartona, tačnim rezultatima ili slično. Ali u jednom trenutku više nisam mogao da podignem novac sa svog bankovnog računa koji je kontrolisala moja majka i počeo sam da tražim novac od mojih kolega koji nisu bili svjesni za što mi je isti potreban. Uzeo sam 40 hiljada eura od Gatija, koje mu još nisam vratio, jednako toliko i od Dragusina. Rekao sam im da mi novcu trebaju da kupim Rolexe u zlatarnici u Milanu, kojima sam se u stvari služio da djelomično otplatim dugovanja. Najgori period je bio između marta i aprila 2023. U susretu Sassuola i Juvea sam napravio tehničku grešku i bio sam zamijenjen. Po izlasku s terena sam plakao zbog dugova... U septembru 2022. su dugovanja iznosila 250 hiljada, a onda su ista porasla na preko 2,7 miliona eura."

Fagioli je u nastavku govorio i o vezi s Tonalijem, kojeg je upoznao nacionalnom timu za uzraste do 21 godine, a protiv kojeg se također vodio pravni slučaj po pitanju nezakonitog klađenja.

"Upratio sam ga kako se koristi mobilnim telefonom pri klađenju, ali nisam mogao da vidim da li se kladio na fudbal ili neke druge sportove. Pitao sam ga šta radi, a on mi je odgovorio da bih to mogao i ja, jer se takav vid klađenje ne može pratiti. Od tog trenutka sam se i sam počeo kladiti, rečeno mi je da to rade i drugi i da čak nisam morao niti da brinem da li su sajtovi za klađenje regularni ili ne. Već tada se u grupi šuškalo da i on ima ogromne dugove. U određenom sam trenutku počeo da igram i preko Eurobeta (pravni sajt, prim. aut.), bio sam opsjednut i očajan," izjavio je Fagioli pred Federalnim tužilaštvom.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.