27/10/2023

Mirettijev dres na "Zidu snova"

u 12:18h / Kategorija:
Mirettijev dres na "Zidu snova"
Foto: Juventus.com /


Nakon upisanih 50. nastupa za prvi tim, veznjak Juventusa Fabio Miretti je u četvrtak posjetio Vinovo kako bi dodao svoj dres na koridor "Zida snova" koji spaja klupski omladinski sektor i sektor Next Gen tima. Nakon toga 20-godišnjak je stupio u kontakt sa prisutnim mladim igračima Juvea te tom prilikom održao kratak govor.

Duž ovog hodnika vise dresovi igrača Juventusa koji su ponikli u tom sektoru i odigrali najmanje 50 utakmica u glavnim profesionalnim ligama i u UEFA takmičenjima. Među tim imenima su Mattia Cassani, Claudio Marchisio, Paolo De Ceglie, Antonio Mirante, Domenico Criscito, Antonio Nocerino, Sebastian Giovinco, Lorenzo Ariaudo, Luca Marrone, Ciro Immobile, Federico Mattiello, Moise Kean, te Emil Audero.

Od 26. oktobra 2023. na ovu listu je dodato još jedno ime - Fabio Mirettijevo, koji je upisao 55 nastupa za prvi tim Juventusa, u okvirima šampionata (41), Coppa Italia (4), Lige prvaka (6) i Lige Evrope (4).

Bilo je to prelijepa popodnevna proslava u Vinovu, kada je Fabio otkrio svoj dres, u prisustvu svoje porodice i velike delegacije kluba (koju su činili Massimiliano Allegri, Francesco Calvo, Federico Cherubini, Cristiano Giuntoli, Giovanni Manna, Claudio Chiellini, Massimiliano Scaglia, Gianluca Pessotto, Luigi Milani i Paolo Morganti), zajedno sa mnogim igračima iz omladinskog sektora Juventusa, od U10 do U19, kako bi time proslavili njegov uspjeh. Trenutak u kojem su, osim što su ga oduševljeno dočekali, mališani imali priliku da razgovaraju s Fabiom, odnosno "Cikom", da s njim podijele poseban trenutak i saslušaju njegova iskustva.

Govor Fabia Mirettija pred mladim snagama Juventusa

"Ritam, brzina igre i kvalitet protivnika čine najveću razliku. Potom dueli, fizičke kvalitete, mnogo je stvari u pitanju. Sve postaje teže. Next Gen će vam i velikoj mjeri poslužiti da vas pripremi za ovo putovanje. Kada dođete među velikane, potreban vam je karakter i ne smijete se plašiti grešaka, stavljajući u igru ​​kvalitete naučene tokom godina u omladinskom sektoru. Kada sam počeo da treniram s prvim timom, cijela grupa mi se odmah stavila na raspolaganje. Svi ti pokušavaju pomoći, ali su svjesni da ako već jesi tu, to je zato što posjeduješ kvalitet i stoga te potiču da se uvijek usavršavaš i iskazuješ svoje kvalitete."

"Emocije u mom debiju su bile prejake, teško ih je opisati riječima. Svakako su bili prisutni sreća i velika doza ponosa, jer kao što oni koji su ovdje znaju, ulazak u prvi tim je ostvarenje sna. Čuti moje ime kako uglas uzvikuju navijači donosi ogromne emocije. Nekad sam bio s druge strane i skupa s njima uzvikivao imena igrača, ali kad sam čuo da izvikuju moje, zadrhtao sam. Kako odrastamo, emocije se mijenjaju, ali jedna stvar se ne mijenja: želja da igramo fudbal, da to radimo dobro i da pobjeđujemo. Još kao dijete sam imao želju za pobjeđivanjem i nosim to sa sobom."

"Kao klinac igrao sam iz zabave, a onda, kako sam odrastao, ono što je u početku bio san postajao je ciljem, ta sam naporno radio da ga i ostvarim. Požrtvovanja? Ima ih mnogo i svi koji tu radite poznajete ih. Odlazak na trening nakon škole, povratak kući kasno uvečer, možda i rano napuštanje kuće i boravak podalje od porodice. Te žrtve ćete nositi sa sobom i one će vam predstavljati izvor ponosa. Poteškoće su dio puta, razlika se stvara u vašem načinu suočavanja s tim poteškoćama i željom da ih uvijek savladate."

Mirettijev dres na "Zidu snova"
Foto: Juventus.com /
Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.