27/09/2023

Izjave nakon slavlja nas Lecceom u okviru 5. kola Serie A

u 12:54h / Kategorija:
Izjave nakon slavlja nas Lecceom u okviru 5. kola Serie A
Foto: Stefano Guidi/Getty Images /


Nakon minimalnog domaćeg slavlja ostvarenog nad Lecceom, za medije su govorili Massimiliano Allegri, Federico Chiesa, te strijelac jedinog pogotka na susretu, Arkadiusz Milik.

Massimiliano Allegri za DAZN, Sky Sport Italia i na konferenciji za medije

Juventus se još oporavlja... "Nije pitanje oporavka, zapravo ekipa je večeras bila vrlo zrela. Nismo Lecceu dopustili niti jedan udarac po golu. U subotu smo izgubili utakmicu koju nismo morali izgubiti. Ekipa je bila vrlo agresivna, u Sassuolu smo dobro počeli, ali nismo postigli gol i lako smo primili. Danas smo sišli na zemlju i umjesto da pretjeramo, radije smo zaustavili protivnika i koristili prilike koje su nam se pružile. Moramo da koristimo golmana u igri, ali kada za postoji potreba loptu treba izbaciti naprijed."

Nervozni ste napustili teren... "Utakmica je već bila gotova. S trideset sekundi do kraja i loptom u nogama ne bi smjeli rizikovati da protivniku dopustimo kontranapad. Slično se desilo protiv Sassuola u kojem smo izgubili bod, neću treći tri. Bili smo u igri i onda smo u 96. minutu poklonili taj korner, to me malo naljutilo. Sada ćemo razmišljati o Atalanti, snažnom timu koji kod kuće niže uspjehe. Još nisu primili gol pred svojim navijačima i morat ćemo se pripremiti na najbolji mogući način."

Šta nedostaje Juventusu da postane interov rival? "Govorio sam već o tom i ponavljam, nemam šta kriti. inter, Milan i Napoli su trenutno bolje opremljeni od nas za osvajanje titule. Jedan je šampion Italije, Milan je osvojio Scudetto prije dvije godine. Međutim, inter je snažan tim, oduvijek je bio, a s druge strane, mi ove godine imamo dosta igrača s malo iskustva."

Zašto ste ponekad nedosljedni u igri? "Ponekad ne mogu da razumijem zašto pričate o nepostojanosti. Ako želimo da postanemo tim koji se kao slijepac zabija u zid, možemo i to aranžirati. Međutim, teško da ćemo tamo uspjeti da ostvarimo svoje ciljeve. Uvijek ponavljam da je još mnogo bodova u igri. Danas smo počeli dobro, napadali, kreirali prilike. Međutim, takav tempo ne možemo održati tokom cijele utakmice. U Udinama smo bili dobro jer smo zabili dva gola, ali smo imali osjećaj da bi mogli i primiti. Večeras se to nije desilo, kao ni u Empoliju. Ako se ne braniš dobro, to poslije počne predstavljati problem. Napad je ispao lošiji, ali smo se branili ne dozvolivši protivniku nikakve prijetnje. Međutim, i naprijed smo bili opasni. Jako sam sretan, nije bilo lako. Kad ulaziš u utakmicu nakon poraza poput onog sa Sassuolom, isti je uvijek teži nego obično. Rugani je večeras odigrao meč baš kakvog odigra osoba koja iza sebe ima osam godina provedenih u Juventusu. Zviždali su mu, vrijeđali ga, čak i kada je dobro igrao. Danas je bio jako miran. Netko tko je u Juventusu dugi niz godina, prisustveno je drugačiji na terenu."

Jeste li već vidjeli bilo kakav pomak u odnosu na susret sa Sassuolom? "Ponekad nas previše entuzijazma navede na pogrešne stvari. Morali smo zadržati loptu kod korner zastavice, u tim završnim trenucima utakmice ne smijete rizikovati. Takve situacije se moraju kontrolisati. Tim je u usponu, Fagioli je večeras odradio dobar posao, Chiesa napreduje, Vlahović se po ulasku stavio na raspolaganje. Chiesa na ovoj poziciji ima priliku da ostane manje primjetan, što nije moguće na poziciji kraj aut linije. Posjeduje izvanrednu tehniku, mnogo je napredovao ove godine. Trenuci euforije kao u susretu sa Sassuolom te dovedu do krajnje tačke pada, od kojeg posljedice bole. Juventusu je posebno potreban balans. Remi po Juventus često predstavlja globalnu tragediju, a ako taj bod dovede do Scudetta, to postaje realnost. Potreban je oklop od takvih stvari. Nitko se veliki nije rodio, treba poduzeti korake za odrasti. Ovaj tim Juventusa ima budućnost, postoje bitni tehnički i moralni kvaliteti. Moramo da zadržimo noge na zemlji. Za pobjedu se mora potruditi. Večeras su nam i navijači pomogli do cilja. Ako svi jedni drugima pružimo ruku bit će biti lakše vratiti se igranju Evrope, a od igranja u Evropi svi ćemo imati koristi. Moramo svi veslati ka istoj strani."

Kako ocjenjujete Fagiolijev nastup? "Fagioli je odigrao jako dobro, tim je napredovao u drugom poluvremenu. Također sam veoma zadovoljan i Rabiotovim nastupom."

Da li je Rabiotu naškodilo to što nije s timom odradio ljetne pripreme? "Apsolutno da. On napreduje do prave radne temperature, tek treba da ubrza na viši nivo."

Nakon Chiesinog izjednačenja protiv Sassuola, čini se da je bilo previše euforije? "Da, slažem se s tom analizom. Nakon izjednačenja za 1:1 ne bismo smjeli primiti takav gol, nažalost, mi jesmo. To su greške koje treba posmatrati kao priliku za rast tima."

Da li ste zadovoljni Milikovim nastupom? "Milik je starter poput Chiese, Vlahovića, Keana i klinca Yildiza koji se tek probija. Svih pet napadača moraju da mi pokažu tko je u najboljoj kondiciji. Tek smo u šestom kolu šampionata, bit će još mnogo mečeva. Ja ću ih odmarati periodično, a to će ovisiti i od njihovog stanja."

Arkadiusz Milik za DAZN

U kojoj je mjeri bitan ovaj gol, obzirom na prethodna dva kola? "Svakako je veoma bitan, tajo gol nam je donio pobjedu. Bilo je važno da smo nakon onog poraza od Sassuola kod kuće uspjeli osvojiti tri boda. Veoma sam zadovoljan prvim golom ove godine, to mi svakako daje mnogo samopouzdanja. Bilo je važno pobijediti i to smo uspjeli."

Da li je Juventus iz prvog poluvremena odraz Juventusa iz Reggio Emilije? Bili ste pomalo nesigurni. "Da, istina je, malo smo se mučili u prvom poluvremenu, ali ponekad su utakmice takve, u kojima se malo i mučiš i ovo je nažalost bila jedna od takvih. Bitno je da smo na kraju upisali pobjedu, to je najbitnije. Jasno nam je da možemo mnogo da napredujemo i da moramo da napredujemo. Možemo da igramo još bolje i hoćemo, ali potrebno je malo vremena. Pobeda je ipak važna, ne smijemo prosipati domaće bodove. Veoma sam sretan zbog trijumfa."

Kakvu vrijednost za vašu ličnu sezonu predstavlja ovaj pogodak? "Konkurencija je ove godine velika, snažni smo naprijed. Radim svoje, koncentrišem se na ono što moram da radim na terenu, a kad mi trener dozvoli da odigram 5-10-15 minuta, tada moram dati sve od sebe. Također, ako krenem od prve minute, moram da dam sve od sebe, fokusiram se na sebe, ne gledam druge, znam da mogu dobro. Sezona je dugačka, hajde da vidimo šta će se dešavati."

Federico Chiesa za DAZN

Da li ste, pogotovo u prvom cijelu meča, pomalo mislima bili u susretu sa Sassuolom? "Da, recimo tako da je u prvom dijelu utakmice u mislima bilo još uvijek neke štete donesene iz posljednjeg susreta, igrali smo bili tek prije dva, tri dana. Ali mislim da smo odigrali odličnu utakmica kao što to radimo već neko vrijeme, u kojima želimo da pritisnemo visoko, da budemo proaktivni, želimo da igramo moderan fudbal, ono što trener traži od nas. Bio je to u Sassuolu meč sastavljen od pojedinačnih grešaka, ali smo danas u drugom poluvremenu ipak ostvarili pobjedu protiv Leccea koji je bio ispred nas na tabeli. Tim se pokazao zrelijim, razumijevao je trenutke susreta i osvojili tri bitna boda."

Odlaskom velikih igrača, osjećate li da sada imate dodatne odgovornosti? "Kada igrate u ovom dresu uvijek nosite odgovornost, tko god da je u pitanju a da nosi ovaj dres. Mi smo u Juventusu, klubu s velikom historijom koju čine Scudetta, Lige prvaka i sve ono što je Juve osvajao, ovaj dres ne možete nositi bez odgovornosti. U svakom slučaju, unutar svlačionice imamo odlične igrače s odličnim liderskim sposobnostima, počevši od kapitena Adriana, mladih ljudi koje želim da iskažem, Fagiolija, Mirettija. Mi ​​smo tim koji ove godine krenuo s velikim entuzijazmom i želimo da napredujemo, plasman na jednu od prve četiri pozicije bi nam omogućilo da sljedeće godine igramo u Ligi prvaka."

Govoreći o igranju modernog fudbala, u kojim se karakteristikama osjećate zrelije, odnosno na čemu trebate raditi? "Na početku smo šampionata. Moderni fudbal smo iskazali kroz visok pritisak, ne čekajući protivnika, ali je istina da smo danas, pogotovo u prvom poluvremenu, možda bili i malo previše istrčali i to je nešto u čemu moramo napredovati i pronaći ravnotežu, da ne idemo predaleko. To smo i uradili protiv Sassuola, tada smo pri rezultatu od 2:1 otišli malo predaleko i meč smo trebali bolje voditi. Ne možemo uvijek pritiskati, biti proaktivni, ali mi idemo ovim putem, ovim modernim fudbalom, to od nas zahtjeva trener. S pravom treba da razgovaramo o dešavanjima unutar meča, da učimo bolje razumijevati situacije, da budemo uravnoteženiji i da ne radimo ono što smo radili protiv Sassuola. Možda kao u prvom poluvremenu danas i ne uspiješ, ali u drugom ostvariš pobjedu. Na kraju se samo to računa."

Kako se snalazite u ovoj ulozi? Šta se u igri mijenja u odnosu da li igrate uz Milika ili Vlahovića? "Potreban je svakako veliki napredak, jer kada igrate na krilu, zaustavljate loptu i morate ciljati pojedinca, kada ste u sredini terena, nađete se među brojnim protivnicima. I to je dio ličnog napretka, moram da nastavim ovim putem, to trener hoće od mene. Trener mi je rekao da moram da ostanem bliže protivničkom golu i mislim da ovim početkom sezone uzvraćam to povjerenje. S Dušanom sam već igrao u Fiorentini i dobro se slažemo, ali isto tako i sa Milikom, Keanom, kao i sa Yildizom koji napreduje. Milik i Kean su već sada sjajni igrači koji će nam uveliko pomoći tokom sezone."

Šta ste rekli Vlahoviću? "Imam poseban odnos s Dušanom budući da ga poznajem iz Firence, igrali smo zajedno, odigrao je nekoliko utakmica i u Primaveri, a onda je ostvario taj podvig u prvom timu. Otišao sam u Juventus, nastavio je da napreduje i onda je i on stigao u Juve. Ali prijatelji smo još od naših dana u Fiorentini. Ne mogu vam prenijeti šta sam mu rekao, to je stvar terena i ostaje stroga tajna."

Možda na kraju sezone? "Ne, niti tada (smijeh, prim. prev.). To je naša stvar. Sjećam se dobro šta smo rekli jedan drugome, ali ne mogu to da vam otkrijem."

Allegri je pomenuo nervozu prilikom šutiranja. Yildiz također ima sličnu karakteristiku. "Da, unervozio sam se... naciljao sam ugao i šteta što sam promašio. Šutirao sam prerano, mislim da bi poslije imao bolju priliku. Već sam bio nešto previše zatvorio ugao, želio sam pogoditi tamo gdje golman nije mogao do nje. Išao sam na preciznost. Radim na tom tokom sedmice, zajedno sa Dušanom, Arekom, Kenom. Ostajemo nakon treninga i treniramo šuteve, to nam može biti od pomoći."

I otac ti je imao dobar, nervozan udarac. "Da, ali nije mi odao tajnu, drži ju blizu srca."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.