23/09/2023

Izjave nakon poraza od Sassuola u 5. kolu Serie A

u 22:37h / Kategorija:
Izjave nakon poraza od Sassuola u 5. kolu Serie A
Foto: Timothy Rogers/Getty Images /


Nakon poraza doživljenog na gostovanju Reggio Emiliji u okviru 5. kola Serie A, za medije su govorili Massimiliano Allegri i Danilo.

Konferencija za medije Massimiliana Allegrija

Šta se desilo danas? "Nismo bili glavama prisutni u utakmici. Odigrali smo opuštenu utakmicu, posebno u defanzivnoj fazi, bez da smo i pokušali uočiti opasnost. Primili smo gol iz prvog udarca, ali percepcija je i prije toga bila da smo glavama bili u nebesima. Ovo je utakmica koja nas mora naučiti - ranije nismo bili fenomenalni, ali niti danas nismo za smeće. Moramo napredovati i moramo raditi da bismo ostali vezani za meč kroz cijelih 95 minuta."

Jučer ste govorili o prevelikoj euforiji. Jeste li to i osjetili u timu? "Od četvrtka vlada opšta euforija. 'Juve mora osvojiti prvenstvo'... ne, nije tako jer mi krećemo u novi ciklus. Ako se Juve plasira među prva četiri, time će ostvarit sjajan rezultat i u tom pogledu moramo biti realni, morate biti svjesni da će biti potreban ogroman trud da se dobije svaki meč. Uvijek ima neugodnih utakmica, a posebno ovdje u Sassuolu gdje se takvi susreti dešavaju. Ovaj meč nam mora donijeti svijest da, kako bismo stigli do plasmana među prva četiri tima, moramo da radimo ogromno mnogo. Moramo da radimo i moramo da šutimo jer smo na gostovanju izgubili tri boda. U utorak nas, srećom, očekuje domaći meč protiv Leccea u kojem ćemo morati tražiti tri boda."

Čini se da kada naiđete na čvršćeg protivnika, da ste tek tada dovoljno koncentrisani? "Upravo je to po mom mišljenju razlog što danas nismo bili kompaktni u defanzivnoj fazi. U par navrata su u postupnosti stali, ne radeći ništa, osjećalo se da smo isuviše krhki."

Vlahović se uvijek naljuti prilikom njegove izmjene, ali večeras ga je trebalo zamijeniti i ranije. "Pitanje je ravnoteže, njemu su tek 23 godine i malo po malo, kako bude odrastao, naučit će da pronađe ravnotežu, budući da u fudbalu griješe svi. Mora da ostane miran, nakon pogrešne lopte slijedi sljedeća kojom možda možemo da riješimo meč, ali i za njega je ovo faza rasta, što dokazuje činjenica da kada mu stvari idu dobro on biva mirniji, ali kada promaši gol, promaši dodavanje, postaje sve nervozniji. Mora shvatiti da mora ostati spokojan i smiren tokom cijele utakmice."

Da li se ravnoteža o kojoj ste jučer govorili odnosila i na svlačionicu? "Pri 1:1 inercija je bila na našoj strani, u takvim trenucima moraš biti agresivan i moraš slomiti protivnika. Tri od četiri gola smo primili na neobičan način i na tom moramo raditi. Nema potrebe za nerviranjem i kojekakvom galamom, moramo ušutjeti i iskoristiti ovu utakmicu kao lekciju za sljedeće. U svlačionici postoji ravnoteža, ali u fudbalu postoje i nepisano pravilo koje kaže da tko god izađe na teren mora pokazati da zaslužuje biti u početnom sastavu, tako što će svi zajedno veslati ka istom cilju."

Hoće li Szczesny u utorak ponovo biti u početnom sastavu? "Početna pozicija je njegova, u to nemamo sumnje."

Jeste li iznenađeni svim brojnim pojedinačnim greškama? "U posljednje vrijeme smo ih pravili mnogo manje, ali večeras nismo bili u prednosti i griješili smo više."

Da li je ovaj poraz zabrinjavajući? "Nemamo dodatne brige. Bio je ovo svakako riskantan meč i ako se ne varam to sam rekao i jučer."

Jeste li razgovarali s Gattijem nakon načinjene greške? "Griješio je kroz karijeru i griješit će opet. Ono što znam je da Gatti iza sebe ima 30 odigranih utakmica za Juve, ne100 ili 200. On može samo da napreduje. Mora ostati miran. Ta greška nije uticala na rezultat, samo ju je bilo loše za vidjeti."

Hoće li biti promjena u načinu priprema za Lecce? Kako procjenjujete Chiesin nastup? "Chiesa je upisao dobar nastup. Hajde da vidimo kako će se stvari razvijati na trening, možda će i biti određene rotacije."

Danilo za Sky Sport Italia

Allegri je govorio o prevelikoj euforiji. Šta se desilo večeras? "Ključna riječ je ravnoteža, potrebna nam je kroz cijelu sezonu, kroz sve utakmice. Sigurno smo u nekim trenucima utakmice bili preopušteni i to nas je koštalo. Moramo brzo učiti iz ovoga, budući da već u utorak igramo novi meč."

Imali ste cijelu sedmicu za treninge, pehare niste odnijeli prošle godine, zašto onda ekipa ulazi preopušteno? Problemi u psihološkom smislu? "Ovo nema nikakve veze s tim... s fizičkim dijelom priprema. Imali smo sedmicu dana za rad i sigurno nam nije nedostajalo trčanja, nedostajalo nam je malo ravnoteže, organizacije i razumijevanja momenata utakmice, razumijevanja trenutka igre, opasnosti protivnika, shvaćanja u kojim trenucima moramo ostati nešto dalje od protivnika, nedostajalo je i ponešto timske organizacije. Moramo odmah da učimo, sezona je još duga i trudit ćemo se da u svakoj utakmici osvajamo bodove."

Vi ste vođa svlačionice, jeste li već rekli nešto Gattiju? Možda mu treba par riječi utjehe. "Ovo se može desiti svima, dešavalo mi se mnogo puta i sve je to život. Sigurno ću kasnije razgovarati s Gattijem, ali on je dobar momak ispravnog razmišljanja, pravog mentaliteta i mi smo jedan tim. Danas je Gatti napravio grešku, prošle godine sam ovdje pričao o grešci Fagia. Takve stvari se dešavaju, desit će se i meni, važno je da svi ostanemo ujedinjeni, da ostanemo tim."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.