07/07/2023

Zvanično: Cristiano Giuntoli je novi Fudbalski direktor Juvea

u 17:33h / Kategorija:
Zvanično: Cristiano Giuntoli je novi Fudbalski direktor Juvea
Foto: Juventus.com /


Stara dama je putem zvaničnog WEB sajta objavila saopštenje o imenovanju novog Fudbalskog direktora, Cristiana Giuntolija.

"Juventus Football Club S.p.A. (u daljem tekstu "Juventus" ili "Kompanija") saopštava da je sklopljen sporazum s Cristianom Giuntolijem po pitanju njegovog imenovanja za Fudbalskog direktora do završetka sportske sezone 2027/28, a koji odgovara direktno Mauriziiju Scanavinu, Glavnom izvršnom direktoru. Giovanni Manna preuzima ulogu Šefa 1. tima, koji odgovara novopostavljenom Fudbalskom direktoru."

"Juventus također najavljuje da, u kontekstu procesa reorganizacije koji je već započeo proteklih mjeseci, Francesco Calvo, bivši Glavni fudbalski direktor, preuzima ulogu Generalnog direktora za prihode i razvoj fudbala, a koji odgovara Glavnom izvršnom direktoru."

"Federico Cherubini preuzima ulogu Šefa fudbalskog štaba, koji odgovara Glavnom izvršnom direktoru."

"Na osnovu dostupnih informacija, na dan ove objave, Cristiano Giuntoli u svom privatnom posjedu nema dionice Juventusa," stoji u obavještenju na zvaničnom WEB sajtu Bianconera.

Zvanično: Cristiano Giuntoli je novi Fudbalski direktor Juvea
Foto: Juventus.com /Životna priča Cristiana Giuntolija

Eklektičan, inovativan i sposoban. Ovo su samo neki od pridjeva koji opisuju profil Cristiana Giuntolija, najnovijeg Fudbalskog direktora Juventusa. Naviknut da radi iza kulisa, novi direktor Bianconera je tokom godina uspio da se afirmiše u italijanskom fudbalu zahvaljujući svojim sjajnim odlukama na fudbalskom mercatu, a istovremeno je uspješno radio i neobične stvari.

Rođen u Firenci, Cristiano je svoju karijeru započeo kao fudbaler, igrajući u Serie C i D, nastupajući za Prato, Colligianu, Latinu, a zatim za Imperiju, Sanremese i Savonu. Okačivši kopačke o klin, s 36 godina počinje da pravi prve direktorske korake.

Prvo iskustvo van terena stiglo je sa Spezijom, nakon kojeg je Giuntoli prešao u Carpi preuzevši ulogu zamjenika sportskog direktora, a nakon nekoliko mjeseci (u oktobru 2009.) ga je vlasnik kluba, Stefano Bonacini, unaprijedio u sportskog direktora. Carpijev potez pokazao se više nego uspješnim, a u roku od pet sezona klub je ostvario četiri promocije, iz Serie D do historijske prve promocije u Serie A. Ogromne zasluge za ovaj projekt moraju biti pripisane Cristianu Giuntoliju, čovjeku koji je donio neke možda neočekivane odluke koje su doprinijele Carpijevom brzom napretku. Njegovo vrijeme u Carpiju završeno je nakon šest sezona punih odličnih rezultata, a njegov prelazak u Napoli bio je potvrda rada koji je obavio u Emiliji-Romagni.

Afirmacija na vrhu italijanske fudbalske piramide se nije dugo čekala. Cristiano je nastavio svoj uspon, potvrđujući kvalitet svog rada u potpuno drugačijem okruženju. Nakon što je došao u Napoli 2015. godine, osvojio je svoj prvi trofej u okviru Coppa Italia za sezonu 2019/20 i posvetio se izgradnji tima koji je postao prvak Italije u sezoni 2022/23.

Sada počinje novo poglavlje u priči Cristiana Giuntolija, s nadom da će moći uživati ​​u više uspjeha s Bianconerima.

Sretno, Cristiano, i dobrodošao u Juventus!

Zvanično: Cristiano Giuntoli je novi Fudbalski direktor Juvea
Foto: Juventus.com /
Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.