28/07/2023

u 20:58h / Kategorija:
Saopštenje kluba povodom isključenja iz Konferencijske lige
Foto: Ju1897.net portal /

Stara dama je putem zvaničnog WEB sajta objavila saopštenje za javnost kojim konačno zaključuje sagu kroz pravni postupak pokrenut od strane UEFA-e a koji se vodio po pitanju provjere Juventusovog poštivanja UEFA-inog regulatornog okvira. Presuda nalaže financijsku kaznu, ali i isključenje Juventusa iz odigravanja ovosezonske UEFA evropske konferencijske lige, čime najtrofejniji klub Italije ostaje bez Evrope i znatnih financijskih sredstava koja bi proizašla iz iste.

"Torino, 28. juli 2023. – Juventus Football Club S.p.A. (u daljem tekstu "Juventus" ili "Kompanija") obavještava da je danas Prvo vijeće Tijela za financijsku kontrolu UEFA-e ("UEFA CFCB") donijelo odluku da definitivno zatvori postupak pokrenut dana 1. decembra 2022. godine, a koji je za cilj imao provjeru poštivanja UEFA-inog regulatornog okvira. Juventus, iako nastavlja da smatra navodne prekršaje nebitnim i svoje postupke ispravnim, izjavljuje da prihvata odluku odustajanjem od žalbe, izričito isključujući, uz priznanje UEFA CFCB, da to može predstavljati svojevrsno priznanje."

"Odluka Prvog vijeća UEFA CFCB povlači za sobom raskid Sporazuma o nagodbi između UEFA-e i Juventusa od 31. avgusta 2022. godine i isključenje Juventusa iz UEFA evropske konferencijske lige za sportsku sezonu 2023/24. Kao rezultat ove odluke, Juventus će morati da isplati financijski doprinos u iznosu od 10 miliona eura, djelimično zadržan od prihoda od učešća u UEFA takmičenjima u narednim sportskim sezonama, te će možda morati da plati i dodatni uslovni financijski doprinos od 10 miliona eura u slučaju da Juventusovi financijski izvještaji na dan 30. juna 2023, 2024, i 2025. godine budu sadržavala materijalna kršenja UEFA-inog Pravilnika o licenciranju klubova i financijskoj održivosti ("CL&FS"); ovaj uslovni iznos bi potencijalno bio zadržan od prihoda od učešća u UEFA takmičenjima u narednim sportskim sezonama."

"Žalimo zbog odluke Tijela za financijsku kontrolu klubova UEFA-e. Ne dijelimo od njihove strane dato tumačenje o našoj odbrani, i ostajemo čvrsto uvjereni u legitimnost naših postupaka i valjanost naših argumenata. Međutim, odlučili smo da na ovu presudu ne podneseno žalbu. Ova odluka je u skladu s onom donijetom prošlog maja u kontekstu sporova sa FIGC. Kao i u tom slučaju, radije bismo stavili tačku na period neizvjesnosti i osigurali potpunu sagledljivost i sigurnost našim internim i eksternim dionicima o učešću kluba u budućim međunarodnim takmičenjima. Podnošenje žalbe, eventualno drugim nivoima presude, s neizvjesnim ishodima i vremenom trajanja, povećalo bi neizvjesnost u pogledu našeg eventualnog učešća u UEFA Ligi prvaka za sezonu 2024/25. Uprkos ovoj bolnoj odluci, sada imamo priliku dočekati novu sezonu fokusirajući se na teren, a ne na dešavanja izvan terena. Sada naš fokus okrećemo ka Serie A i Coppa Italia i dat ćemo sve od sebe da kroz ista našim navijačima pružimo najveća moguća zadovoljstva," izjavio je predsjednik Juventusa, Gianluca Ferrero, povodom donesene Presude.

Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.