18/07/2023

Konferencija za medije Cristiana Giuntolija

u 17:24h / Kategorija:
Konferencija za medije Cristiana Giuntolija
Foto: Juventus.com /


Danas je u Continassi održana konferencija za medije povodom svojevrskog predstavljanja novog sportskog direktora Stare dame, Cristiana Giuntolija, a istu vam, kao i obično, prenosimo u cijelosti.

"Dobro jutro, prije svega hvala vam što ste ovdje. Prije svega želio bih da se zahvalim predsjedniku De Laurentiisu i Chiavelliju, jer su mi prije 8 godina pružili veliku šansu. Želim da se zahvalim Napulju, gradu i igračima."

Vaši utisci iz prvih dana u Juveu? "Veoma sam sretan jer sam naišao na izuzetnu dobrodošlicu od strane svih u Juventusu. Pronašao sam ovdje odličan kvalitet zastupljen u svim sektorima, svi su mi se odmah stavili na raspolaganje."

Šta planirate pružiti Juventusu i koji su kratkoročni i srednjoročni ciljevi koje vam je postavio klub? "Očekivao sam zateći određene stvari, ali na kraju je važno ono šta ću raditi od sada pa nadalje. Ono što je klub zatražio od mene je da povratimo konkurentnost i budemo održivi, jer svijet na taj način nastavlja dalje. Moramo da sagledamo račune, sa se osvrnemo na historiju Juventusa i da se vratimo visokoj konkurenciji sa ostatkom svijeta. Ne znam šta mogu da pružim, ali moja priča je dovoljno jasna, odradio sam šest godina u jednom klubu i osam u drugom, tako da sam time već dugi niz godina sportski direktor, ali moj prerogativ je da napravim mnogo sa onim što sam imam na raspolaganju. Pokazao sam se uspješnim kroz te godine i trudim se da svoje iskustvo prenesem u ovaj prestižni klub."

Hoće li se klub fokusirati na mlade ljude? "Kao prvo, ja sam tek stigao. Klub je na izvanredan način već odradio dobar dio mercata budući da su u junu potvrdili, a to nije bilo jednostavno i očigledno, Rabiota koji je jedan od najjačih veznih igrača na svijetu. Doveli su i Weaha koji je fudbaler sa velikom perspektivom i velikim talentom. Također, otkupljen je Milik. Tako da je do sada Juventus već obavio veliki ovoljetnog mercata. Trenutno na listi imamo mnogo igrača koji pokrivaju mnogo uloga i treba da racionalizujemo tim. To su naši prioriteti. Tako da razjasnimo, diktiramo liniju i racionalizujemo tim. Međutim, regrutovanje mladih ljudi je veoma važno. Ali zapamtimo da uvijek moramo da nađemo ravnotežu između održivosti i konkurentnosti, a konkurentnost se postiže talentom, mladošću i iskustvom. Moramo pronaći pravi balans!"

Možete li reći nešto o igračima poput je, McKennieja, Bonuccija i Arthura koji se smatraju isključenima sa liste onih na koje se računa? "To da je McKennie van projekta, to ste pročitali u novinama, mi to nikada nismo rekli. Trenutno postoje neki momci koji rade odvojeno, pojedinci koji su na transfer listi i neki koji su još uvijek dio projekta. Po potanju Zakarije trenutno pregovaramo s nekoliko klubova. Jednako je i po pitanju Arthura, kao i Bonuccija, dok ipak u njegovom slučaju još nismo pronašli destinaciju koja mu odgovara."

Da li je Lukaku potez kakvim bi prije nekog vremena definisali vaš posao? "Prije svega moramo raščistiti teren na planu pitanja i odgovora. Ovdje ne postoje potezi Giuntolija, Allegrija ili Manne, to su potezi iz Juventusa. Moramo se vratiti stvaranju održivog mercata, ali i postizanju konkurentnosti. Očekujte balans između mladih i iskusnih, a po pitanju igrača kojeg ste pomenuli u pitanju, Giovanni i ja ispitujemo mercato i razgovaramo s mnogim klubovima i o mnogim igračima. Često samo skupljamo informacije po kojima nas poslije mediji vežu za određene ciljeve. U ovom trenutku mnogo očekujemo od Vlahovića, ogromno mnogo od Chiese, kao i od Keana i Milika. I to je to."

Jeste li pozvani da napravite evoluciju ili revoluciju kluba? "Ne znam. Nisam razmišljao o tome. Znam samo da sam uvršten u sistem velikih sportskih direktora koji su već mijenjali Juventusov put i vjerujem da zajedno možemo stvoriti dodatnu vrijednost. Očigledno će za potpunu kohezivnost biti potrebno neko vrijeme. U svakom slučaju vjerujem da moj dolazak nije događaj već putovanje."

Lukaku je u prošlosti izjavio "nikada" Juventusu. Smatrate li istinitom ideju "nikad ne reci nikad"? "Ponavljam, uvjereni smo da imamo vrlo konkurentan tim i uvjereni smo da imamo vrlo konkurentnu bazu napadača. Trenutno ne želim govoriti mnogo o tom, budući da je mercato tek počeo. Giovanni i ja smo zaista na prvom prikupljanju informacija po svim parametrima. Juventusov dolazni mercato je trenutno završen, budući da prije svakog takvog novog poteza moramo da racionalizujemo tim, jer imamo previše igrača. U ovom trenutku niti ne znamo koliko ćemo takmičenja igrati. Radimo na odlaznom mercatu, kao što sam već rekao, i to je to, ne razmišljamo ni o čemu drugom."

Ako stigne ponuda za Vlahovića, da li bi ona bila uzeta u obzir? "Nije tajna da moramo da sredimo neke stvari. Ali mi od njega očekujemo jako mnogo. Naravno da bi u slučaju sjajnih ponuda razmislili o svemu. Ali tehnički, od njega mnogo očekujemo."

Jeste li uspjeli upoznati Pogbu? Da li je i dalje predstavlja centar projekta? "Pogbina situacija mi se čini jasnom, momak se vraća u igru iz teške godine. Pokazuje veliku želju da se vrati u igru i čekamo ga. Za nas je takav igrač neophodan, posjeduje i kvalitet i iskustvo. Ukratko, on je tu za dugi niz godina. Poznaje okruženje. On je igrač kojim želimo privući mnoge mlade igrače."

Da li ste sebi postavili minimalni cilj? "Po mom mišljenju, ne treba sebi da postavljamo minimalne ciljeve, jednostavno moramo svakodnevno davati sve od sebe. Tu sam, trudim se da dam sve od sebe, tražim mnogo od sebe i trudim se da pomognem drugima da daju sve od sebe, tako da Juve može dati sve od sebe."

Da li se Chiesa i Vlahović uklapaju u diskurs održivosti? "Moramo pronaći pravi balans, te o svemu pomno razmisliti. Računamo na njih. Međutim, ako dobijemo ponude koje se jednostavno ne mogu odbiti, tada ćemo sjesti i razmisliti o svemu, prije svega što račune na kraju godine moramo položiti."

Da li se planira pojačanje odbrambenog dijela tima? "Imamo Alexa Sandra, Ruganija, Danila, Gattija, Bremera, De Wintera. Imamo mnogo igrača u odbrani i u ovom trenutku smo zaista konkurentni po pom pitanju. Ovisno o tome kako se određene stvari budu razvijale, neko će možda morati i otići."

Da li teško nametnuti diskurs održivosti u klubu poput Juvea? Na ovaj ili onaj način, žrtve će biti potrebne. "Možda je i teže, ali Juventus je uvijek Juventus. Moj dolazak morat će biti put, ne jedinstven događaj. Tako da hoće biti potreban određeni vremenski period da pokušam da dovedem Juve na zdrav put. U početku će to biti prepreka, ali dugoročno nam može donijeti velike koristi koje bi nam pomogle da tim postavimo na čvrste temelje koji će nam duži niz godina donositi zadovoljstvo. U ovom trenutku ne mogu potvrditi neka odricanja, za sada moramo biti mirni i bistre glave pokušati da racionalizujemo tim, tamo da trenera stavimo u najbolje uslove za dobar rad. Potom ćemo vidjeti kako dalje. Ponavljam, mercato je tek počeo. Pri tom ne znamo hoćemo li igrati Konferencijsku ligu ili ne. Hajdemo malo da pričekamo."

Koje igrače je tražio Allegri od vas? Za kakav sistem igre se sprema Allegri? "Razgovaram sa trenerom svakodnevno i nije me pitao niti za jednog igrača, zadovoljan je timom, smatra da moramo nastaviti s projektom mladih, davno započet od strane Cherubinija i Manne. Prošle godine je trener inaugurirao 5 ili 6 debitanata. Pustio je mlađe od 23 godine da igraju za Juventus, što je izuzetno teška stvar. Moramo sa njima da nastavimo ovaj put rasta. Iskreno, ništa me nije pitao po pitanju pojačanja, zapravo mi je rekao da vjeruje u to postoji prostora za napredak trenutnog tima. Dakle, to je zapravo sažetak mog prvog kontakta s trenerom. Također, ni sam nisam njemu postavljao nikakva pitanja, jer sigurno je da postoji svakodnevna konfrontacija i sve odluke koje se donesu, donose se na korelaciji kluba, mene, Giovannija, trenera i svih ostalih sportskih direktora. Uvijek je sve pitanje kolektiva, razgovaramo svaki dan. Kada vijesti izađu kroz zvanično saopštenje, to je zato što smo se se složili po toj temi. Nisam razmišljao o tome kako bi navijači dočekali Lukakuov dolazak. Iskreno, samo prikupljamo informacije sa mercata, ne razmišljamo o posljedicama nečega što ne postoji."

Da li je ovo tim spreman za trofeje? "Bit će potreban određeni period. Ali naišao sam ljude na najvišem nivou koji su veoma sposobni. U prošlom periodu su uradili veliki posao i treba da nastavimo da radimo u tom maniru, fokusirati se na mlade i biti strpljivi. Razumijem da svijet Juventusa želi sve i odmah. Ali moramo početi ispočetka i potrebno nam je strpljenje. Potom, kada se pokrene zdrav mehanizam, sve je lakše. U ovom trenutku moramo ostati mirni, racionalizirati tim. Pomozimo uslovno treneru i stručnom štabu da rade bolje, kao i svima da mogu da daju sve od sebe. Vjerujem da se mogu postići veliki rezultati."

Možete li pomenuti neke od igrača koje namjeravate slati na posudbe? "Za sada procjenjujemo, još je rano. Pred nama je još mjesec dana mercata i moramo razumjeti potrebe momaka, ali i naše. Sada je malo preuranjeno potvrditi neki siguran put za ove momke."

Hoćete li i vi sami ispratiti situaciju s klupe? "Iskreno, mnogo volim da sam blizu momaka, da lično doživim meč kako bih mogao da primijetim neke nijanse i detalje. Mislim da ne smetam ostatku tima, tu sam samo da posmatram."

Kako bi izgledale neke od ponuda koje "se ne mogu odbiti"? "Ne govorim o brojkama, budući da mnogo zavisi od trenutku dolaska i uopšte o njihovom dolasku. Generalno, ne govorim o brojkama."

Možete li objasniti zašto je Allegri pravi čovjek za Juve? "Prošla je godina bila izuzetno teška. Ne zaboravimo da Juve iza sebe ima važnu godinu i važan put, i vjerujemo da Massimiliano svojim kvalitetama, nivoom i kalibrom može nastaviti tim putem. Smatramo da je za postizanje velikih rezultata potreban talenat, mentalitet i disciplina i uvjereni smo da je on najtalentovaniji od svih."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.