22/05/2023

Slučaj kapitalna dobit: Juve kažnjen oduzimanjem 10 bodova

u 21:15h / Kategorija:
Slučaj kapitalna dobit: Juve kažnjen oduzimanjem 10 bodova
Foto: Ju1897.net portal /


Nakon više od godinu danas sage kojom Federalni apelacioni sud po nalogu Fudbalskog saveza Italije (FIGC) pošto-poto pokušava narušiti stanje u torinskom gigantu, stiže nam i nova presuda povodom procesa o kapitalnoj dobiti (plusvalenza). Podsjećamo, ranije izrečena kazna glasila je sankciju isključivo Juveu i njegovim direktorim, dok su svi ostali klubovi bili oslobođeni. Juventus je tada dobio kaznu oduzimanja petnaest bodova na tabeli Serie A, a koju je par mjeseci poslije na Žalbu Juventusa, poništio CONI i predmet vratio na Federalni apelacioni sud koji je za zadatak imao novo razmatranje kazne.

Nakon novog ročišta održanog danas, Federalni apelacioni sud dosudio je nanovo preinačenu kaznu Juventusu u vidu oduzimanja 10 bodova s tabele Serie A, dok su ovoga puta optužbi oslobođeni Pavel Nedved, Paolo Garimberti, Assia Grazioli Venier, Caitlin Mary Hughes, Daniela Marilungo, Francesco Roncaglio i Enrico Vellano.

Ubrzo je uslijedilo i javno saopštenje Stare dame putem zvaničnog WEB sajta, čime je najavljena nova Žalba CONI-ju.

"Juventus Football Club uzima u obzir Presudu donijetu od strane Federalnog apelacionog suda, a sve na zahtjev FIGC-a i zadržava pravo da pročita razloge za procjenu moguće Žalbe Garantnom odboru u CONI-ja. Ono što je utvrđeno petostepenom presudom u ovom predmetu, a koji je započet prije više od godinu dana, izaziva veliku gorčinu u klubu i u milionima njegovih navijača koji se, u nedostatku jasnih pravila, zatiču krajnje kažnjeni primjenom sankcija koje su izgleda uzeti u obzir po principu proporcionalnosti. Ne zanemarujući potrebu hitnosti, od koje Juventus nikada nije zazirao tokom postupka, ističemo se da su to činjenice koje tek treba da procijeni sudija," stoji u saopštenju na zvaničnom sajtu Bianconera.

"Prvi utisci su negativni, nismo zadovoljni. Očekivali smo da će presuda biti izrečena prije početka večerašnje utakmice, rano je davati dalje komentare. Uskoro ćemo dati novo saopštenje za javnost. Prije toga moramo pročitati razloge presude u cilju razumijevanja budućih mogućnosti po pitanju Žalbe," izjavio je prije par trenutaka za medije Francesco Calvo, Sportski direktor Juventusa.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.