30/05/2023

Saopštenje Juvea po pitanju postupka o manevru platama

u 20:23h / Kategorija:
Saopštenje Juvea po pitanju postupka o manevru platama
Foto: Ju1897.net portal /


Federalni apelacioni sud Italije je danas prihvatio Prijedlog Juventusa o priznanju krivice po pitanju predmeta o "manevru platama", a prema kojem će Bianconeri snositi tek novčanu kaznu u visini od 718.240,00 eura, te bez prava Žalbe prihvatiti ranije donesenu presudu u predmetu koji se odnosio na "kapitalne dobiti" (plusvalenza). Juventus se prema zvaničnoj izjavi za ovaj Prijedlog odlučio prije svega kako bi narednu sezonu počeo bez sudskih procedura koje bi na bilo koji način mogle ugroziti sportske rezultate i uopšte ukupno planiranje za narednu sezonu, kako u pogledu sportskih aktivnosti tako i u pogledu poslovnih odnosa sa sponzorima, drugim komercijalnim i financijskim partnerima. Ubrzo se nakon donesene Presude oglasio i torinski klub, sa Saopštenjem za javnost koje Vam prenosimo u cjelini.

"Torino, 30. maj 2023. – Juventus Football Club S.p.A. (u daljem tekstu 'Juventus' ili 'kompanija') obavještava da je s tijelima Sportske pravde definisao postupak pokrenut od strane FIGC pod rednim br. 336 pf 22-23 (koji se odnosi na tzv. 'manevar platama kroz sezone 2019/20 i 2020/21', odnose s određenim sportskim agentima, kao i određena navodna 'partnerstva' s drugim klubovima) i kao rezultat prihvatio novčanu sankciju u visini od 718.240,00 eura uz odustajanje od prava na podnošenje Žalbe Odboru za sportske garancije pred CONI-jem ('Collegio di Garanzia dello Sport presso il CONI'), a sve to na Odluku Federalnog apelacionog suda donesenu na dan 22. maja 2023. godine u postupku u vezi s takozvanim 'kapitalnim dobicima'."

"Naime Sud je na današnji dan donio Rješenje br. 0189/TFNSD-2022-2023 kojim se, kao konačnom presudom, nalaže izricanje navedene novčane kazne protiv Kompanije po Prijedlogu za primjenu sankcija na zahtjev nakon upućivanja' dostavljenog od strane Juventusa, u skladu s članom 127 FIGC Kodeksa sportske pravde, koji također uključuje obavezu Kompanije da odustane od prava na podnošenje Žalbe ('mezzi di impugnazione') pred Odborom za sportske garancije pred CONI-jem protiv odluke koju je izdao Federalni apelacioni sud 22. maja 2023. godine u kontekstu presude br. 138/CFA/2022-2023 (postupak br. 233 pf 21-21 u vezi s takozvanim 'kapitalnim dobicima')."

"Kompanija je, ponavljajući ispravnost svojih postupaka i opravdanost svojih odbrambenih argumenata, odlučilo da podnese Prijedlog za primjenu sankcija na zahtjev iz člana 127. KGS-a, u gore navedenim uslovima, u najboljem interesu samog kluba, njegovih dioničara i svih aktera (koji pripadaju sportskom sistemu). Rješavanje svih otvorenih sportskih postupaka pokrenutih od strane FIGC-a omogućava Kompaniji da postigne konačan rezultat, rješavanje nekih stvari i prevazilaženje stanja napetosti i nestabilnosti koje bi neminovno proizašle iz nastavka sporova čiji bi ishodi i periodi trajanja ostali neizvjesni, čime bi omogućili menadžmentu, treneru i prvom timu da se fokusiraju na sportske aktivnosti, a posebno na cjelokupno planiranje naredne sezone (u pogledu sportskih aktivnosti i poslovnih odnosa sa sponzorima, drugim komercijalnim i financijskim partnerima)," stoji u zvaničnom saopštenju na WEB sajtu Bianconera.

Nadalje, tokom današnje procedure Federalni apelacioni sud je objavio i razloge, odnosno način procjene štete iz slučaja o "kapitalnoj dobiti" (plusvalenza), po kojima je torinski gigant kaznu oduzimanja od deset bodova s ukupnog salda Serie A za sezonu 2022/23 dobio po parametrima da je ista bila srazmjerna odgovornosti pojedinačnih direktora (4 kaznena boda zbog krivičnih radnji bivšeg sportskog direktora Fabia Paraticija, 3 kaznena boda zbog krivičnih radnji bivšeg predsjednika Andree Agnellija, 2 kaznena boda zbog krivičnih radnji bivšeg generalnog direktora Maurizija Arrivabenea, odnosno jedan kazneni bod zarad krivičnih radnji trenutnog sportskog direktora Federica Cherubinija). Ažurirana presuda je za pet kažnjenih bodova blaža u odnosu na prvostepenu, a razlika je objašnjena činjenicom da su neki od članova bivšeg čelništva Juventusa oslobođeni presude.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.