22/01/2023

Tacchinardi: "Šteta nanesena Juveu je smrtonosna"

u 13:02h / Kategorija:
Tacchinardi: "Šteta nanesena Juveu je smrtonosna"
Foto: Chris Ricco - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images /


Petnaest kaznenih poena koje je Juventusu nametnulo Tužilaštvo moglo bi biti samo predjelo za uragan koji je pred slomom. Prije svega po pitanju predmeta o navodnom manevru platama. Naime, riječ je o sezonama 2019/20 i 202/21, kada su Bianconeri zbog pada svjetskog financijskog stanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa odgodili isplaćivanje dijela plata igrača, a koje je prema Tužilaštvu netransparentno ipak istim podijeljeno u narednim godinama.

Ipak, ostaje činjenica da je prekjučerašnji potez Saveznog apelacionog suda izazvao bujicu negodovanja javnosti koji čin osuđivanja jednog sudionika u djelu koji podrazumijeva barem dva lica, vidi u najmanju ruku nevjerovatnim i nepoštenim, a svjetlo srama baca se posebno na činjenicu da je Savezni apelacioni sud odbilo pojasniti razloge donesene oštre kazne po Juventus i njegove direktore, odnosno odbacivanje optužbi na sva ostala lica i klubove koji su sudjelovali u istim presuđenim djelima.

Javnost širom Čizme je uglavnom zgrožena, a iste osude na račun presude Saveznog apelacionog suda stižu čak i iz onog tabora od kojeg smo navikli samo drvlje i kamenje u smjeru torinskog giganta. I dok čekamo na nastavak suđenja, razmatranje podnijete žalbe, pa čak i najavljeno procesuiranje ostalih klubova i njihovih predsjednika koji bi prema italijanskim medijima tek trebali upoznati oštricu suda, prenosimo vam ekskluzivan intervju Alessia Tacchinardija, koji se pred mikrofonima milanske medijske kuće Libero Quotidiano osvrnuo na kaznu dodijeljenu Bianconerima, kao i na opšte stanje u njegovom nekadašnjem klubu.

Da li ste očekivali ovakav novi zemljotres u Juventusu? "Iskreno ne. Mislim da je to sve sramotno i skandalozno. Tužilaštvo traži devet kaznenih bodova, zauzvrat dobivaju petnaest, nikog drugog ne kažnjavaju i nitko se ne i trudi da obrazloži razloge ove odluke. Ponavljam, to je sramotno."

Pretpostavljamo, mislite prije svega na činjenicu da je Juve jedini kažnjen. "Pa oprostite, kapitalna dobit se po definiciji ostvaruje u saradnji s drugim timovima, nikako samostalno. Ako je Juve kriv, u redu je da plati, ali onda je u redu da i ostali budu kažnjeni. Na ovaj način se nekim ljudima nanosi neopisiva šteta."

Kako to mislite? "Juventus je društvo s ograničenom odgovornošću, vrijednost dionica je pala kroz posljednje mjesece i nakon ove presude bit će sve gore i gore. Tu su ljudi koji od svojih 90000 eura dionica sada imaju tek nekih 9000 i govorimo o njihovim životnim ušteđevinama. Onaj tko se smatra slobodnim izreći kaznu, mora pri tom biti spreman ponuditi objašnjenja, inače može izgledati da se određene odluke donose neravnomjerno spram svih sudionika, što svakako nije dobro."

Istina je i da se nešto dogodilo, inače ne bismo došli do iznenadne ostavke čitavog Odbora direktora. "Slažem se. Ako su Agnelli, Nedved, Paratici i Arrivabene pogriješili, ispravno je da plaćaju, ali je ispravno da kažnjeni budu raspoređeni i po ostalim stranama i da se stvari rade onako kako bi trebale. Organizujte konferenciju i objasnite, živimo u eri u kojoj svi svakog presreću i sve izlazi na vidjelo. Stoga se od njih traži da objasne određene odluke. Inače je sve neshvatljivo i nepravedno."

U roku od dvije sedmice će objaviti razloge i bit će upućen apel ka Collegio di Garanzia - CONI... "Vidite, sjećam se da je prije nekoliko godina izašlo nešto u vezi s Gattusom (bio je pod istragom za pranje novca u ulozi manjinskog dioničara kompanije, prim. prev.), njegovo ime je izašlo na sve strane, a onda se otkrilo da on nema ništa s tim. U međuvremenu su mu nanijeli veliku štetu. Na medijskom nivou šteta nanesena Juveu je smrtonosna. Ako mi oduzmete petnaest bodova to znači da sam prevario svijet! Pa barem mi objasnite na osnovu čega razmišljate tako!"

Allegri je na konferenciji govorio u ime Juvea. Vaše emocije spram svega toga? "Danas on predstavlja sportsku stranu Juventusa, nema nikog drugog spremnog da preuzme tu ulogu. Nadao sam se da će se na konferenciju pojaviti s kacigom, ali nije bilo tako. Pretpostavljao sam da će se neki od rukovodioca pojaviti da razjasne neke stvari, ali su se ograničili na izjavu objavljenu putem WEB-a od prije neko veče. Rekli su 'branićemo se na svim instancama' i za sada mi se ne čine dosljednim. Trener je bio 'mekan', ostali odsutni. Ili znaju da su griješili na veliko, ili da nisu ništa krivi, ali oglasiti se moraju. Ponavljam, da sam na njegovom mjestu došao bih na konferenciju s kacigom, pitao bih 'osvojili smo bodove na terenu, zašto nam ih oduzimate?"

Šta mislite kako će tim reagovati? "Mislim da neće biti problema, naprotiv. Oni su svakako ograničeni u smislu igre, a ne i motivacije. O Ligi Evrope... pa, ako je prije možda predstavljala neatraktivno takmičenje, sada mora postati spasom."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.