17/12/2022

Detalji Cherubinijevih zabilješki

u 15:13h / Kategorija:

Foto: Daniele Badolato - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images /

U jeku financijskih istraga i periodu peripetija koje su zadesile klub, donosimo vam kratak osvrt na sabir isplivanih informacija koje se ponajviše tiču odnosa između Federica Cherubinija i Fabija Paraticija.

Serije razgovora su presretnute od tužiteljstva, kao i tajanstveni zapis "Crna knjiga FP-a (inicijali Fabija Paraticija, nap. prev.)", zadržana od strane Cherubinija, u kojoj su navedeni njegovi subjektivni pogledi na radnje i planiranja u klubu. 

Cherubini o poslovnom planu: "Na prvim sastancima u ožujku razgovarali smo o tome da zaradimo 300 milijuna od kapitalnih dobitaka, uh! Kunem se da sam imao nekoliko noći kad bih se vratio kući i došlo mi je da povratim samo od pomisli na to. On kada bi se ujutru probudio i imao bi glavobolju ili bi popio koju čašicu, mogao je potpisati novih 20 milijuna (kapitalnih dobitaka) bez da ikome išta kaže."

O tržišnoj strategiji: "Fabio je drogirao transfermarket - iako su Kuluševski ili Chiesa izvrsni igrači - u trenucima kupnje, platili smo ih preskupo. Zašto je to tako? Jer cijena određuje kupnju; u smislu Kuluševskog koji je proveo tek pet mjeseci u Serie A, a mi smo ga platili 35 milijuna plus 9 bonusa."

Osobni dojam: "Osjećao sam da prodajem dušu, jer sam i sam radio te stvari, bio sam suučesnik... Zaboravljajući na svoju ulogu, morao sam reći Fabiju: 'Ne slažem se', ali ako bi on rekao da idemo dalje, onda idemo dalje... Rekao bi mu: 'Hajmo to malo preurediti, zaboravimo na mlade igrače, prestanimo raditi operacije od deset milijuna na našim, mladim igračima jer oni su ti koji prvi odlaze...' Paratici bi odgovorio: 'Ne, ne, ali ne... ti ne razumiješ ništa, kako nekoga prodajemo za 4 milijuna, tako možemo i za 10, to nije nikakav problem'."

O važnosti Marotte: "Kada je Marotta otišao prije tri godine, dopisivali smo se i rekao mi je: 'Pođi sa mnom jer ćeš se baviti nekim poslovima koje je Marotta obavljao', na to sam mu rekao: 'Fabio, znam  da dolazim tamo obavljati te prljave posao koji ti ne želiš, jer ti ne želiš ići na sjednice, ti se ne želiš baviti kadrovskim poslovima, ti ne želiš razgovarati sa sponzorima... ali ja ti ne mogu biti Marotta, jer je Marotta bio važna figura koju se pitalo, koju kada bi rekao da ćeš to kupiti, on bi ti rekao: 'Ta operacija se ne može napraviti' i vjerojatno bi se vratio na tržište i tražio boljeg... On u određenom trenutku više nije imao ovaj filter, i onda se zapetljao, a za korekciju toga više nije smio djelovati za Paratici d.o.o, već za Juventus."

O razlici u pogledima: "Za mene je žrtvovanje mladih igrača bio grijeh, za njega je postizanje istog cilja prodajom igrača iz prve momčadi značilo kompromitiranje konkurentnosti. Dat ću vam primjer Keana kojeg smo prodali i onda smo ga išli ponovno otkupiti... Ako nam tržište nije davalo prilike, usitnjavanje tržišta operacijama na mladim igračima nije bilo rješenje. Alternativa tomu je bila prodaja imovine iz prve momčadi... Više sam se puta žalio Fabiju da valorizacija koju smo davali tim igračima nije bila odgovarajuća. Na sastancima održanim sa ostatkom uprave ocijenjeno je da se moramo pomaknuti prema drugom tehničkom projektu i da pribjegavanje kapitalnim dobicima više ne bi trebalo biti obilježje našeg menadžmenta."Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.