10/09/2022

Konferencija za medije u Juventus centru

u 11:45h / Kategorija:
Konferencija za medije u Juventus centru
Foto: Juventus.com /


U četvrtak je u Continassi održana konferencija za medije na kojoj su uz Maurizija Arrivabenea i Federica Cherubinija prisustvovala i tri mladića koja bi prema svim očekivanja u toku tekuće sezone mogla dobiti zapažen prostor na terenu prvog tima Juventusa, Nicolò Fagioli, Fabio Miretti i Matias Soulè.

Maurizio Arrivabene: "Pozdrav svima. Zadovoljstvo mi je biti ovdje ovom prilikom, budući da predstavljamo plod velikog rada omladinskog sektora koji konačno stiže u redove prvog tima u Nicolòu, Fabiju i Matiasu. ovo je izniman događaj za koji je u velikoj mjeri zaslužan Federica Cherubinija koji je silno želio ovaj projekt. Projekt je izveden na plećima Gigija Milanija, praktično Fagiolijevog drugog oca, zatim Massimiliana Scaglije i Giovannija Manne. Zahvalni smo im na sjajnom poslu, jer, ako su danas ova tri momka dijelim prvog tima, to jesu zahvaljujući njihovom radu i vjeri u ovaj projekt. Dobrodošli."

Federico Cherubini: "Zahvaljujem Mauriziju na ovom uvodu i na lijepim riječima za radnu grupu koju vodim nekoliko godina. Biti ovdje je zadovoljstvo, djeca rade svaki dan u omladinskom sektoru. Ova prezentacija predstavlja trenutak za razmišljanje o našem projektu. Prije četiri godine smo počeli s drugom ekipom, ali prije deset godina smo već pričali o tome kako talijanski sistem treninga nije dovodio igrače u prvi tim i naša razmišljanja su zapravo počela mnogo ranije. Pokušali smo to riješiti s aspekta treninga - snažna ulaganja u strukture i trenere, u rad s momcima, u metodologiju rada. Prešli smo u Continassu, ali klub je nastavio da mnogo ulaže u Vinovo. Postavili smo momke u povoljne uslove za rast. Potom smo se pozabavili temom smjernice kretanja projekta. Po okončanju Primavera šampionata igrači bi ulazili limbo, niz posudbi. Više od 10 godina analiziramo statistiku šampionata za mlade koje je nažalost statično i ne više od 3% igrača završi u Serie A. 2018. godine smo imali priliku da osnujemo drugi tim i time smo bili započeli dobru vezu s Lega Pro, te koristim ovu priliku da se zahvalim predsjedniku Girelliju. Igramo da se takmičimo, ali time treniramo za prvi tim. Danas naša tri momka koja su ovdje s nama već imaju više od 100 nastupa u dresu drugog tima, a u slučaju Nicolòa su još u pitanju i nastupi s posudbi."

Možete li nam reći nešto o svom putu?

Soulè: "Stigao sam u tim namijenjen za uzraste do 17 godina i pretrpio sam određene povrede, a onda sam otišao u Primaveru i stigla je pandemija. Potom je stigao gospodin Zauli, i nažalost, kada je bilo došlo vrijeme da igram Youth League ponovo sam se povrijedio i nastavio rad s gospodinom Bonattijem da bih debitovao tek 2020. Od tada sam radio uredno, nisam imao novih problema i igrao sam tokom cijele godine. U drugoj sezoni sam dočekao gospodina Zaulija, odradio cijelu sezonu u kojoj smo stigli do četvrtfinala nokaut faze i sada sam tu."

Miretti: "Pridružio sam se Juveu s 8 godina i kompletan proces rasta sam odradio sam ovdje. Od prošle godine sam dobivao pozive u prvi tim u kojem sam upisao i nekoliko nastupa, a sada sam čvrsto pozicioniran ovdje u prvom timu."

Fagioli: "Krenuo sam jako mlad u cijel taj proces i nakon dvije godine u timu Juventusa za uzraste do 23 godine, proveo sam neko vrijeme na posudbi u Cremoneseu. Sada sam ponovo ovdje."

Soulè, zašto si izabrao Juve?

Soulè: "Večerao sam sa svojim agentom i ocem. Morao sam da biram između 3 kluba. Odmah sam odabrao Juve jer sam sanjao o tako velikom klubu i volim izazove. Znao sam koliko je teško u ovakvom klubu doći do prvog tima. Sanjao sam o takvom velikom timu još kao dijete."

Miretti: "Došao sam s 8 godina i bio sam navijač Juvea. Na početku sam igrao za Toro, ali Juve je ponudio nešto više."

Fagioli: "Bilo je lako izabrati Juve zahvaljujući Gigiju Milaniju. Vodio me je na stadion da gledam utakmice Juvea, a ja sam već bio i navijač, tako da je bilo lako donijeti odluku."

Šta možete ponuditi Juveu?

Miretti: "Odrastanje u omladinskom sektoru čini nas spremnima, svjesni smo svojih obaveza spram kluba. Ovo je pitanje identiteta koje živimo godinama. U kontekstu prvog tima, moj zadatak je da učim od većine iskusnih igrača."

Fagioli: "Biti dugo ovdje je prednost za nas jer smo samim tim svjesni šta se od nas traži. Možemo biti primjer najmlađima."

Kakav efekt na vas ostavlja to što vas Di Maria definiše izrazito dobrim?

Soulè: "Uvijek sam miran i trudim se da naučim što više. Odnos s Di Marijom je zaista lijepa. Dijelimo činjenicu da smo Argentinci, pijemo mate i onda će sigurno kad tad doći kod mene u goste na ručak."

Koliko je bila važna posudba u tim koji igra Serie B?

Fagioli: "Imao sam sreću da treniram s Ronaldom. Počeo sam sa 17 godina, odradio prvu turneju s Allegrijem, a potom i 6 mjeseci pod vodstvom Pirla. Izbor da odem na posudbu je bio dobar, budući da sam na tan način upisao minute i ostvario kontinuitet."

Vaš dječji idol?

Miretti: "Najteža stvar s kojom sam se morao suočiti prošle godine bila je fizička adaptacija, snaga, brzina. Aspekt koji me je najviše mučio je psihološki aspekt, prilagođavanje različitim ritmovima i poteškoćama. Moj idol je tada bio Nedved. Odrastao sam i mijenjao pozicije na terenu i sada je De Bruyne moj idol."

Možeš li zamisliti situaciju da odete na posudbe?

Miretti: "Biti ovdje je san. Tokom godina to je postao cilj, ostvariti sve ovo je izvor ponosa. Ponekad ne primjećujete koliko ste sretni i sve ono što vam klub stavlja na raspolaganje i često podcjenjujete to. Biti ovdje je izvor ponosa. Posudba? Ne znam, ostao sam ovdje i moja snaga i moje misli su usmjerene na Juve. Sretan sam što sam ovdje."

Fagioli: "Šetkao sam kroz 4 ili 5 godina, s klubom smo odlučili da ostanem i sretan sam zbog toga. Postojala je mogućnost posudbe, ali sam ostao."

Soulè: "Kada dođe trenutak da stignete tu, to donese nevjerojatne emocije. Dobiješ ​​broj u svlačionici, broj sobe, sve je to prelijepo. Roditelji mi govore da ponekad nisam svjestan svih stvari koje sam napravio. Nisam mislio da ću biti ovdje, ali sada kada jesam želim razmišljati o ovome, o minutama na terenu u prvom timu."

Šta vas je impresionisalo na utakmici odigranoj u utorak?

Miretti: "Bio sam zapanjen kvalitetom i brzinom. Ovo me je izuzetno impresionisalo."

Pitanje za Federica Cherubinija

Prekretnica ka Next Gen...

Federico Cherubini: "Promijenili smo format s U-23 u Next Gen. Sljedeća generacija će uključivati igrače sa starosnoj dobi do 23 godine, ali će voditi i njihov put kroz posudbe. Sada tu imamo dva momka u De Winteru i Ranocchiji koji igraju u Serie A. Momci koji su danas s nama na konferenciji imaju preko 100 upisanih nastupa u dresu Juventusa za uzraste do 23 godine, zadovoljni smo njima, kao i činjenicom da je gospodin Allegri rekao da je klub kroz mladiće napravio mercato. Kvalitetu projekta će pokazati vrijeme kada isti na trenu ostvare svoje minute."

O promjeni projekta...

Federico Cherubini: "Što se tiče timskog projekta, on je aktuelan i nadamo se da će u sličnim situacijama pojaviti i drugi klubovi. Kada se sastajemo s drugim menadžmentom, trudimo se da ljudi shvate dodatnu vrijednost iskustva. Mislili smo da su posudbe bile važna, a onda smo osmislili tranziciju i to uspjeli zahvaljujući i ogromnim sredstvima uloženim u klub. Pokušavamo da vratimo nešto i opravdamo povjerenje kluba. Projekt se zapravo ne mijenja. Mi se preispitujemo, gledamo na moderniji način. Naš DNK nikada neće moći da ignoriše šampione, kupovine s mercata, igrače koji su predstavljali i još uvijek predstavljaju ikone dresa Juventusa. Ali u fudbalu održivosti, omladinski sektor nije samo nametnut propisima, već može postati i sjajan resurs. Nema tu neke promjene, postoji samo ideja o novom identitetu, sa stvorenim naslijeđem."

Postoji li projekt stadiona na kojem bi igrao isključivo drugi tim? Kako objašnjavate Juveovu klupsku usamljenost po pitanju odluke o kreiranju drugog tima?

Federico Cherubini: "Prije pandemije je postojao jasan projekt stadiona, a koji je sada obustavljen. Kada se steknu uvjeti to će predstavljati dodatnu vrijednost, ali moramo poštovati trenutak u kojem živimo. Sedan kubova je trebalo kreirati druge timove, ali ja iskreno ne znam šta je ostaje zadržalo na ovom putu, svakako se nadamo da će još netko krenuti našim putem."

Maurizio Arrivabene: "Želio bih da se fokusiram na definiciju koju dajemo mladima do 23 godine, današnjem Next Gen. Ona se ne izražava samo kroz ime, šta je inicijativa sa sportske tačke gledišta. To je širi pojam. Svaki dan čitamo o činjenicama koje se odnose na određena ponašanja koja ne prijaju. Next Gen nije samo pitanje fudbala, već treba da predstavlja primjer koji ova djeca moraju dati drugima. Ne isključivo u fudbalu, Miretti to dobro zna, jer pričamo i o polaganju maturskih ispita. Oni moraju biti primjer. Navedimo vrlo konkretan put primjera, to je volja kluba. Po pitanju mercata, za ove momke postoji vrlo specifičan izbor. Potreban im je mentor i morat će da uzmu nekog za primjer i postanu poput šampiona s kojima treniraju. Zahvalan sam Gianluci Pessottu, izuzetno skromnoj osobi. Izuzetno volim skromne ljude. Pessotto daje fundamentalni doprinos ovom projektu."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.