23/09/2022

Buffon: "Ne mogu svi nositi DNK Juventusa"

u 18:57h / Kategorija:
Buffon: "Ne mogu svi nositi DNK Juventusa"
Foto: Alessandro Sabattini/Getty Images /


Gigi Buffon, bivši kapiten Juventusa gostovao je na Trento Sports festivalu, a današnji golman Parme dotakao se brojnih tema, uključujući današnje situacije u Juventusu.

"Kritike? Oni su poput benzina, posebno u starijem dobu. S druge strane, kao mlada momka one prijete da vas povrijede i destabilizuju. Za zrelu osobu upoznatu s određenim vrijednostima, kritika postaje poticaj. Ponekad mi je bila potrebna kritika. Na primjer? Kad bih dobro odigrao nisam čitao novine, mogle su me kao takvoga izbaciti iz ravnoteže. Kad bi stvari krenule po zlu, kritika mi se sviđala, gledao bih od koga dolaze i, naravno pod navodnicima, mrzio ga."

"Savršena parada? Ona koja ne izgleda atraktivno i kojoj laik ne uspijeva razaznati razinu bitnosti. Ponekad se prisjetim svojih saigrača zahvaljujući kojima sam upisao rekorde bez primljenog gola protiv Torina. U timu, golman s ispravnim stavom, koji zna da uputi riječi, može biti od pomoći grupi. Oni posjeduju fundament kakav možda i ne mogu razumjeti svi."

"Mogu li u životu biti veći diplomata? Ne, možda sam u mladosti činio neke greške. Čak i ako su mi na kraju poslužile svrsi. Uvijek sam preuzimao odgovornost, lično sam plaćao za njih. One ostavljaju svoje tragove, budući da povrijede osobu. Neke stvari moguće da ne bih ponovio, ali one za koje sam se odlučio od 30-te godine nadalje, sve što sam učinio i što sam izgovorio, napravio ih ponovo. Djelovao sam onako kako tu ti trenuci nalagali. Međutim, možda bih sad drugačije reagovao na određene stvari."

"Parma? Romantična priča. To je dimenzija koja mi se sviđa, odražava mene i ono što ja jesam. Osjećam se dobro. Ponekad se jako zabavim s tim momcima u svlačionici. Ponekad sam glup, suprotno učitelja kakav bih trebao biti (smijeh). Po mom mišljenju, bili su iznenađeni, jer su možda očekivali drugačiji stav. Pričam s njima, šalim se."

"Chiellini? Nedostaje mi, toliko smo života dijelili skupa. Dijeljenje je sjajna stvar kada su u pitanju timski sportovi. U historijskom dijelu Juvea smo rasli u svemu, mentalitetu, sposobnostima."

"Stanje u Juventusu? Šta želite da vam kažem? Ne mogu ništa da kažem jer u ovom trenutku svaka riječ rizikuje da se o njoj polemizira i takvo što mi se ne sviđa. Čak i dok sam ja bio tamo, znali smo loše krenuti, ali i tada smo stizali do vrha. To je pitanje DNK tima, kao i pojedinca. Ne mogu svi nositi DNK Juventusa, kluba s jasnom idejom i jednako jasnim obilježjima."

"Maignan? Kad sam se iz Pariza vratio u Juve, pitali su me o golmanima. Lilleovog Maignana nitko nije razmatrao. Pitao sam se zašto. Kad ga je Milan doveo, poslao sam poruku Maldiniju, rekavši mu da je malo ljudi vjerovalo u njega, ali da su time napravili sjajan posao."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.