12/07/2022

Konferencija za medije i predstavljanje Paula Pogbe

u 18:49h / Kategorija:
Konferencija za medije i predstavljanje Paula Pogbe
Foto: Twitter.com/JuventusFC /


Continassa je danas ugostila još jednu konferenciju za medije, koju vam kao i obično prenosimo premijerno i u cijelosti. a ovoga puta predstavljeno je novo pojačanje Juventusa, kao i nova/stara desetka torinskog giganta.

Kako se osjećate sada kada se nakon šest godina vraćate u Juventus? "Očigledno jako sam sretan, osjećam se kao kod kuće. Pogledajte jednostavno sve one ljude ispred stadiona i način na koji sam dočekan. ovo je bilo više od sna za mene i jako sam sretan što sam tu."

Pročitali smo na društvenim mrežama vaše objave u vidu "Home sweet Home" i interesuje nas koliko ste puta to tokom ovih posljednjih godina provedenih u Manchester Unitedu zaista i poželjeli i uopšte pomislili na povratak u Juventus. Zašto je upravo sada pravi trenutak za "povratak kući"? "Bilo je jako teško u periodu dok sam bio u Manchesteru čitati sve te lijepe poruke o ovdašnjih navijača. Međutim, naravno, dok sam bio u Manchesteru koncentrisao sam se na svoj posao i želio sam dati sve od sebe za taj klub, ali u periodu kada bi je bilo preostalo samo jedna godina ugovora s Unitedom, pomislio sam na povratak i to sam na kraju i napravio. Jako sam sretan, kao i zbog činjenice da vidim da su i navijači sretni zbog mog povratka."

Kada ste prvi puta dolazili u Juventus bili ste praktično početnik i imali ste za potrebu da dokažete da pripadate vrhunskom nivou fudbala. Ovoga puta trebate potvrditi vrijednost, a moje pitanje glasi da li sada osjećate više pritiska nego što je to bio slučaj ranije. "Razumijem šta želite reći, budući da poznajem pritisak. Međutim, pritiska nema, uopšte. Jednostavno, proveo sam bio nekoliko prelijepih godina u Juventusu, potom sam bio otišao, te se sada vraćam. Dolazim sa samopouzdanjem i vratiti se ovdje bio je pravi izbor."

U kojoj je mjeri Allegri doprinjeo donošenju vaše odluke o povratku? "Istina je da sam u periodu dok sam igrao za Manchester dosta razgovarao s njim. Ostali smo u jako dobrim odnosima. I to predstavlja dijelom činjenicu da je ovo pravo vrijeme za moj povratak. U pravo vrijeme vraćam se u prave ruke, pravom treneru."

Već ste govorili o tim godinama provedenim u Manchester Unitedu, ali da li je tokom tih godina došla pomisao da ste možda pogriješili napuštanjem Italije. "Ne, ne vjerujem da sam pogriješio ranije. Vjerujem u sudbinu i oduvijek sam bio zadovoljan svojim odlukama. To je život, nekada napravite odluku i ne ide vam lako kao što ste pretpostavljali da će biti, ali sam zapravo jako zadovoljan godinama provedenim u Manchesteru, budući da sam tamo dosta sazrio, da sam naučio mnogo toga, tamo sam postao muškarcem. Tako da ne, nije to bila greška. Bio sam jako sretan tamo. Nikada ne znate šta vam život nosi, jer da sam donosio drugačije odluke možda bih i sada bio negdje drugdje. Međutim, sada sam sretan što sam ovdje."

Kada ste odlučili o konačnom povratku? "Nisam siguran kojeg je to tačno dana bilo, ali kao što ranije rekoh, razgovarao sam s trenerom, bilo je i drugih klubova u opticaju, ali sam odluku donio onog trena kada sam prepoznao želju moga srca."

Šta vam je najviše nedostajalo prilikom prvog odlaska iz Juventus,a neki od prijatelja? Da li smatrate da sada, zreliji, možete u većoj mjeri doprinijeti kvalitetu Juventusa u odnosu na vaš prvi boravak u klubu? "Nedostajali su mi navijači, naravno uživao sam punu podršku u Manchesteru, ali navijači su drugačiji ovdje u Italiji. Mislim da mogu doprinjeti, iskusniji sam, bolje poznajem svoje tijelo, nisam više mladić i naravno, očekuje me upoznavanje s drugačijim timom. Smatram da sam na svim nivoima mnogo toga naučio i Manchesteru i tvrdim da mogu pomoći mladim igračima, da mogu dati ruke i pomoći timu uopšte."

Da li je Juventus bio vaša jedina opcija ili ste razmišljali i o drugim klubovima? "Istina je da su u prošlim godinama postojale ponude drugih klubova, ali kao što rekoh ranije, odlučilo je srce. Srce je odabralo Juventus. Bio sam tu ranije, osjećao sam se jako lijepo, sada sam tu opet i želim novo lijepo iskustvo. Jedva čekam da krenemo s igrom, da pomognem timu, nadam se da ću uspjeti na terenu dati najbolje od sebe, pa čak i bolje od onog što sam pružao u prošlosti."

Juventus se kroz ovih šest godina vašeg izbivanja u mnogomu promijenio. Kakvo je vaše viđenje opšteg stanja? "Pomenuo sam već da sam osjetio ljubav od svih prisutnih. Istina je da Juventus u posljednje dvije godine nije osvojio mnogo toga, doduše nisam ni sam, tako da imamo jednake ciljeve za predstojeću godinu koja će i po mene i po Juventus biti jako bitna. Nadam se pobjedama."

Prije svega, čestitam vam na vašem perfektnom italijanskom. Šta se desilo kroz posljednjih šest godina u Manchesteru. Nije prošlo najbolje, bilo je tu ozljeda, nesuglasica, šta smatrate problemom koji nije dozvolio maksimalan uspjeh. "Jako se teško uklopiti u tim koji se mijenja iz godine u godinu, koji svake godine mijenja trenera. Potom, istina je da sam pretrpio dosta ozljeda i one su u velikoj mjeri utjecale i na moju psihologiju, budući da nisam mogao igrati kao ranije kada sam preferirao da igram svih 90 minuta svake utakmice, niti sam uvijek mogao igrati na poziciji koju preferiram. Različiti su razlozi zbog kojih nisam mogao doprinositi koliko sam želio, od tima, preko trenera, i mislim da je sve to u svojoj mjeri doprinijelo da ugrozi kvalitet mojih nastupa. Sada sam ponovo neki drugi Paul, neki drugi Pogba, i naravno, nadam se da ću izbjeći nove ozljede i da ću na svojoj poziciji pokazati više nego u prošlim godinama."

S kakvim će se Pogbom morati nositi protivnici, budući da se sada vraćate zreliji, kao čovjek sa zasnovanom porodicom? Vraćate se u ulozi šampiona svijeta. "Nosit će se s Pogbom koji želi pobjeđivati, budući da ne volim gubiti. To je i mentalitet Juventusa. Da, vraćam se kao odrastao čovjek, kao otac se nakon treninga moram poigrati s djecom, potom mi je potrebno i malo odmora... Ali sam zapravo oduvijek isti, sa jednakim postavljenim ciljevima i vraćam se gladan pobjeđivanja."

U kojoj mjeri smatrate da ste nedostajali italijanskom fudbalu i prije svega Juventusu kroz protekle godine? "Zaista ne znam. Jedino što mogu potvrditi da svojim kvalitetom i mentalitetom želim pomoći Juventusu da se vrati pobjeđivanju. Da dajući svoj maksimum pokušam pomoći i timu i klubu uopšte."

Koliko mislite da možete pomoći rađanju novog Juventusa s Di Marijom, još jednim novim pojačanjem Juventusa? Šta ste u stanju obećati navijačima? "Svima nam je jasno da je riječ o vrhunskom igraču koji će svojim ogromnim iskustvom zasigurno biti od pomoći timu. Mnogo toga je osvojio, i već kroz prve trenutke upoznavanja s njim osjetio sam da je riječ o šampionu. I on je kao i ja gladan uspjeha, i zapravo svi imamo jednake planove i ciljeve."

Proveli ste ljeto družeći se s Dybalom. Da li je bilo govora o broju deset koji ćete zadužiti? "Trenirali smo zajedno, on mi je blizak prijatelj. Razgovarali smo mnogo, ali ne i o dresu s brojem deset. Šalio se sa mnom pitajući me zašto se ne bih vratio u Juventus da igramo zajedno, ali ne, nismo razgovarali o broju."

Spomenuli ste da ste željni pobjeda, ali šta mislite o kvalitetu novog Juventusa. do koje razine smatrate da na evropskoj sceni može dobaciti ovaj novi Juventus? "Naravno da moramo napredovati i da svi sanjaju o osvajanju Lige prvaka. Ali to zasigurno nije jedni cilj za predstojeću sezonu. To jeste san svih nas, ali očigledno za prvi cilj imamo osvajanje Scudetta koji nismo uspjeli donijeti kući u posljednje dvije godine. Ali naravno da je svaki san ostvariv."

Tokom vašeg prvog boravka ste u Juventusu imali sjajne referentne tačke u šampionima poput Pirla, međutim, sada kada se vraćate, vi ste taj koji će predstavljati referentnu tačku mladim igračima koje ste već sreli u klubu... Chiesi, Vlahoviću i mnogim drugima. Da li je u planu revanš turnir u košarci, budući da ste zadnji put poraženi od strane trenera? "Nikada nisam prestao pratiti Juventus i istina je da je tu sada mnogo mladih talenata. Kada se odlučite da igrate za Juventus morate biti ozbiljni i mislim da možemo ostvariti velike uspjehe. Mentalitet je taj koji stvara razliku i mislim da smo odlučniji od drugih, što se nadam da će biti od pomoći. Protiv Allegrija sam izgubio i iz razloga što tada kao mladić nisam želio poraziti starijeg čovjeka. Ali sada sam i sam stariji, tako da mu ne namjeravam olakšati posao i ovaj put ću igrati za ozbiljno (smijeh)."

Govorili ste o ozljedama igranju izvan pozicije u prethodnim godinama. Mislite li da ćete u Juventus moći preuzeti ulogu ispred odbrane? "Nije to isključivo pitanje uloge na terenu, svakako da mogu igrati i u tročlanom veznom redu kao i ispred odbrane, ali bitno je biti na terenu i to me čini sretnim."

Kakav ste Juventus i uopše italijanski fudbal vidjeli iz perspektive čovjeka koji igra u Engleskoj, izvan naših granica? "Juventus je uvijek bio klub u vrhu italijanskog fudbala i naravno da je nakon svih uspjeha bilo čudno gledati ovakav razvoj situacije, ali očegledno da je Serie A snažnija i da raniji uspjesi ne garantuju nove i da se pobjede nikad ne smiju uzeti zdravo za gotovo. Šampionat je izuzetno konkurentan i naravno da nije lako osvojiti Scudetto. Nikad nije bilo lako osvojiti ga. Juventus će uvijek biti Juventus, i kao uvijek, želimo biti prvi i osvojiti titulu. Italija je uvijek igrala vrhunski fudbal i naravno da je svima bilo iznenađujuća činjenica da je reprezentacija podbacila u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Međutim takav je fudbal. Niko se tom nije nadao, pogotovo nakon što su osvojili Evropsko prvenstvo. Međutim, to ne znači ništa. Činjenica je da je reprezentacija Italije na vrhunskom nivou."

Govorili ste da ste imali određenih nedoumica oko povratka i da ste razgovarali s nekim pojedincima u klubu. Možda s Rabiotom ili nekim drugim? "Razgovarao sam, tako je, ali zapravo uglavnom s trenerom. Bili su to jako lični razgovori, ali bio sam u potpunosti otvoren i iskren, rekao sam treneru da bih se rado vratio u Juventus i da me interesuje njegovo mišljenje o takvom potezu. Rekao mi je da ne trebam žaliti zbor ranijih stvari i da ako se zaista želim vratiti da to i učinim. Razgovarao sam s njim i iz razloga što nisam želio smarati igrače koji su u tom trenu bili na odmoru. Nisam im želio smetati po tom pitanju. Moram priznati da na startu nisam bio u potpunosti uvjeren, ali nakon razgovora s trenerom sam u potpunosti potvrdio želje."

Da li vas je isključivo taj razgovor s trenerom, ili pominjanje nekog eventualnog projekta, njegova uloga kraj terena, uvjerila u povratak? "Jednostavno, rekao mi je da sam im potreban i da bi volio da se vratim. Poznavao sam ovu kulturu, mentalitet Juventusa, i kao što sam ranije pomenuo, srce me vodilo tu. Bila je to odluka srca koju su potpomogle riječi trenera. Odluka je bila prilično laka, budući da sam bio svjestan da se želim vratiti."

Šta je potrebno da se zadovoljite povratkom u Juventus. "Bit ću zadovoljan ako osvojimo Scudetto, Ligu prvaka, prije svega želim osvojiti italijanski šampionat jer mi to nije uspjelo s Premier League. Nisam u posljednje dvije godine osvojio nikakav trofej, ali sada želim podići neki trofej. Pozdrav sa Zidaneom? Ne, zapravo nisam ni razgovarao s njim."

Prva utakmica u Juventusu će biti protiv Rome. Znamo sve o vašem odnosu s Mourinhom, hoće li to biti utakmica kao i svaka druga? "Igramo protiv Rome koja je jedan od klubova iz vrha italijanskog fudbala i zapravo nisam razmišljao o Mourinhu, kao što rekoh ranije, samo želim pobjeđivati. Želim pobijediti svaku utakmicu, tako da će mi biti jednako da li je to pobjeda protiv Mourinha, Inzaghija, ili bilo koga drugoga. Sada mi je najbitnije da pobjeđujemo."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.