09/06/2022

Bianconeri se vraćaju u Villar Perosu

u 09:17h / Kategorija:
Bianconeri se vraćaju u Villar Perosu
Foto: ResidenzaLaVecchiaSignora.com


Nakon dvije godine prinudnog prekida zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, Juventus će se vratiti tradiciji zaključivanja ljetnih priprema susretom u Villar Perosi.

Bianconeri će naime u srijedu, 3. avgusta odigrati popularnu "Partita in famiglia", susret u kojem će odmjeriti snage s Juventus Primaverom, eventualno protiv tima Juventus B koji se takmiči u trećem rangu italijanskog klupskog fudbala.

Informaciju je zvanično objavio Marko Ventre, gradonačelnik Villar Perosa, koji je putem vlastitog Facebook računa otkrio detalje događaja: "U Villar Perosi... 3. avgusta 2022. Prava veza, naša crno-bijela historija!".

Podsjećamo, već godinama Agnellijevi praktikuju pred početak nove sezone ugostiti generacije Juventusa u Villar Perosi, turističkoj regiji, za Bianconere posebno značajnom jer se u njoj nalazi velelepno odmaralište porodice i vila koja je u njihovom vlasništvu još od 1811. godine. Villar Perosa je usko vezana s Juventusom, budući da se Edoardo preselio s cijelom familijom u zdanje koje se i danas održava, uključujući i privatnu crkvu u kojoj su kršteni svi članovi familije Agnelli, gdje su potom vjenčavani i na kraju i pokopani. Iz Juventusove perspektive, najbitniji dio priče bio je sagrađeni stadion koji je postao dom Bianconera koji su iz Torina bježali tokom Drugog svjetskog rata.

To mjesto je do 1980. godine ostalo glavni trening centar, a nakon toga redovna ljetna destinacija za predsezonske pripreme tima. Vremenom je moderni fudbal primorao klub da se i sam priključi turnejama izvan Italije. Omogućilo je to organiziranje prestižnijih prijateljskih utakmica, bolji trening centri su pružali i bolje uslove za pripreme, a istom dozvoljavalo i većem broju posjetilaca da posmatra te susrete što je klubu ujedno donosilo i veću zaradu.

Od tada se Juventus vraćao svakog ljeta kako bi odigrao tradicionalni susret s najboljim igračima iz sopstvenog pomlatka. Podržavajući se historije i tradicije Stare dame, ova utakmica postala je poznata kao "Partita in famiglia", ili utakmica unutar familije. U dodatku na duh događaja, ovoj utakmici kao što i sam naziv nalaže gotovo uvijek prisustvuju i familije igrača, dok klupske navijačke skupine tog dana zaboravljaju na sve međusobne nesuglasice.

Svake godine brojni navijači pristižu i entuzijazmom pružaju podršku svom timu, a svaki posjet Juventusa Villar Perosi uvijek stvara jedinstvenu i izvanrednu atmosferu prepunu uličnih štandova. Različite generacije Agnellijevih sjedile su pokraj terena gledajući utakmicu poput roditelja kada gledaju svoju djecu u parku, a maleni gradić jednom godišnje oživi posjetom jednog od najslavnijih svjetskih klubova.

Posljednja "Partita in famiglia" odigrana je 2019. godine, susret koji je i zvanično prekinuta u 51, minutu tradicionalnim utrčavanjem navijača na teren, a koja je okončana rezultatom od :1 u korist prvog tima Juventusa, zahvaljujući dvoma pogocima Dybale, odnosno jednim golom Juana Cuadrada.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.