12/03/2022

Torino - Záhony - Torino: Juventus u humanitarnoj akciji

u 21:40h / Kategorija:
Torino - Záhony - Torino: Juventus u humanitarnoj akciji
Foto: Juventus.com /


Slike rata u srcu našeg kontinenta duboko su potresle svijet Juventusa, izazivajući mobilizaciju koja dotiče srca svih. Pasivno promatranje bez djelovanja bilo je nemoguće, kao i komentarisanje događaja bez da se na svaki mogući način pokuša pokrenuti pomoć. Rat u Ukrajini iz dana u dan uzrokuje patnju i smrt, ali prije svega uništava svakodnevni život miliona ljudi koji su prisiljeni napustiti svoju zemlju.

Zbog toga Juventus danas nije na teren izašao samo protiv Sampdorije, postoje trenuci u kojima konkretnim djelovanjem moramo pokazati da smo uz one koji pate.

Juventus je odlučno i punom snagom izašao na teren, uz ogromnu pomoć svih zaposlenih u klubu. Klub dovodi 80 osoba u Italiju. Velika većina njih su djeca u starosnoj dobi od 6 do 14 godina, od kojih neki putuju zajedno sa svojim majkama. Neka od ovih lica pronađena su uz zahtjev za pomoć odaslan od strane Fudbalskog saveza Ukrajine, a koji je stigao preko Alexa Velykykha, osobe rođene u Donjecku, koji je pokušao da spasi djecu i mlade iz škola fudbala evakuiranih iz Kijeva, Harkova i drugih područja pogođenih bombardovanjem.

Tokom prošle sedmice, kako bi se izvukao maksimum iz ovog ogromnog napora, pokrenuta je mobilizacija koja je uključivala sve žene i muškarce zaposlene u Juventusu, kao i neke lokalne škole, a sve u cilju kako bi pomenutim licima osigurali osnovne potrepštine, odjeću i lijekove.

Sljedeći korak bilo je putovanje. Mali konvoj krenuo je iz Continasse u petak prema Mađarskoj, na putovanje dugačko preko 2800 kilometara, sve do Záhonyja, blizu ukrajinske granice. Delegacija Juventusa (sačinjena od otprilike 20 ljudi, predvođena glavnim izvršnim direktorom Mauriziom Arrivabeneom, s Denizom Akalinom i Lucom Stefaninijem, šefom medicinskog odjela, kao i timom odabranim da pruži svu potrebnu podršku na licu mjesta - psiholog i pedijatar) je stigla u Mađarsku u subotu ujutro, te tamo bila dočekana od strane gradonačelnika Záhonyja.

Treba istaći da je djelovanje olakšano uz pomoć generalnog konzula Mađarske, Jenōa Csiszára.

Tokom putovanja, posada Juventusa primijetila je snažno prisustvo automobila i drugih vozila sa italijanskim registaracijama, što je dokaz velike solidarnosti koju u ovom trenu narodu Ukrajine pruža Italija.

U ovim satima je počela i najvažnija faza, odnosno povratak u Italiju s djecom i majkama, koji će pronaći dom u provinciji Cuneo, u La Morri, u hotelu Santa Maria, za tu svrhu ustupljenom od strane čelništva Piemontea i Odjeljenja civilne zaštite, koji su odmah poduzeli akciju u cilju podrške ovog projekta.

Ova ekspedicija predstavlja veliki značaj za cijelo društvo. Svi mi stojimo uz one koji su stradali u ratu, u nadi da će se mir uskoro vratiti.

Foto: Juventus.com /
Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.