10/11/2021

Chiellini: "Kako unaprijediti fudbal"

u 18:31h / Kategorija:
Chiellini: "Moramo razgovarati o pitanju kako unaprijediti fudbal"
Foto: Claudio Villa/Getty Images /


Kapiten Stare dame, Giorgio Chiellini otkriva da s Andreom Agnellijem već godinama razgovara o projektu Superlige i načinima na koje bi se moderni fudbal mogao unaprijediti. Podsjećamo, projekt Superlige u svom naglom nastanku svršio je još naprasnije, bivajući ugušen od strane politike, odnosno UEFE koja drži monopol nad evropskim fudbalom, a koji sve više biva narušen presudom Evropskog suda. I dok projekt Superlige trenutno biva podržan javno tek od strane Real Madrida, Barcelone i Juventusa, trojca koji zagovara kako fudbalom ne bi smjela upravljati isključivo kompanija koja u okviru istog sporta ne dijeli gotovo nikakve sopstvene rizike, te da klubovi moraju dobiti ograničene garancije spram rizika u koje ulaze, kapiten Stare dame navodi za primjer Sjedinjene Američke Države koje su u okviru svakog popularnog sporta već kreirale svojevrsnu Superligu.

"Već nekoliko godina razgovaram s predsjednikom o tom projektu," izjavio je Chiellini u razgovoru s DAZN Italia. "Budućnost fudbala je svakim danom više orjentisana spram evropskog pristupa u odnosu na nacionalne šampionate. Igrač na Juveovom nivou želi da igra takve utakmice, uz svo dužno poštovanje spram ostalih natjecanja. Sportisti našeg nivoa, možda i navijači, žele veći procenat utakmica na evropskom nivou. Došli smo do tačke bez povratka. Institucije, klubovi i igrači moraju da se sastanu da reformišu kalendar i kreiraju nova takmičenja kako bi donijeli zamahu ovog sporta, koji ostaje najljepši na svijetu, ali u kojem također postoji prostor za napredak. U SAD, koji su majstori svog zanata, stvorili su Superlige u svakom popularnom sportu."

Pod reformom kalendara Chiellini smatra smanjenje broja utakmica u okviru nacionalnih šampionata, a čije se mišljenje gotovo pa slaže s trenutnom tendencijom Fudbalskog saveza Italije, FIGC-a, koji najelitnije nacionalno fudbalsko klupsko takmičenje, Serie A, žele komprimirati s trenutnih 20 na šampionat sačinjen od 18 klubova.

"Postoje neki klubovi Serie A koji stoje na putu. Zaista bi se trebali vratiti na nacionalno takmičenje sačinjeno od svega 16 klubova, ali mislim da bi i skraćenje na 18 klubova omogućilo šampionatu da postane konkurentnijim i isto bi pružilo dodatan prostor utakmicama evropskog nivoa. Čak i ako mi romantičari želimo ukinuti VAR sistem, ukloniti ofsajd ili ponovno dopustiti povratno dodavanje defanzivca svom golmanu u ruke, svijet ide naprijed i ne smijemo biti ti koji koče put promjena. Mislim da je bitno da svi sjednemo i razgovaramo o pitanju kako unaprijediti fudbal, budući da situacija postaje neodrživa za sve nas, a i navijači to mogu potvrditi."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.