29/10/2021

Skupština dioničara i konferencija za medije Stare dame

u 18:50h / Kategorija:
Skupština dioničara i konferencija za medije Stare dame
Foto: Juventus.com /


Danas je u Continassi održana skupština dioničara Juventusa na kojem se razgovaralo o budućim planovima Stare dame, kao i do sada učinjenom. Utvrđen je u novi mandat Upravnog odbora, kao što su potvrđene i pozicije predsjednika i potpredsjednika kluba dodanašnjim akterima, odnosno Andrei Agnelliju i Pavelu Nedvedu, koji su uz Arrivabenea i prisustvovali manifestaciji. Nakon toga, Juventusov trojac je održao i konferenciju za medije, a sve to vam, kao i obično, prenosimo u cijelosti.

Uvodno obraćanje Andree Agnellija

"Poštovanje spram dioničara je obilježje ove kompanije. Danas ćemo usvojiti financijski budžet zaključan do 30. juna 2021. godine i izabrati novi Upravni odbor. Ispravno je da vam predstavim šta je Juventus uradio i šta će tek uraditi."

"Prije svega, važno je imati jasnu sliku o globalnoj ekonomskoj situaciji fudbala. Prognoze su govorile o enormnom rastu, odvojenom od globalne svjetske situacije. Istovremeno, vidjeli smo veliku inflaciju na fudbalskom Mercatu igrača. Sve ovo navodi na razmišljanje, sve su to bile investicije s očekivanjima naknadnog povrata investiranoga. U tom kontekstu, ispravno je izanalizirati šta je Juventus uradio."

"U ciklusu od 2014. do 2018. godine naš je promet konstantno bivao iznad 400 miliona eura. Uspjeli smo kupiti najjačeg igrača svijeta, Cristiana Ronalda i u tom trenutku smo shvatili da je vrijeme da investiramo i da krenemo u ekspanzivni investicioni plan koji bi mogao da nas dovede do rezultatske konsolidacije. U januaru 2020. smo završili dokapitalizaciju, a u februaru 2020. svijet se zaustavio s koronavirusom koji je teško pogodio sve segmente života."

"Nije lijepo razmišljati o osrednjoj budućnosti, posebno se to mora odnositi na Juventus. Kriza pandemije natjerala me da procijenim njen utjecaj na društvo, život i zdravstveni sistem. Karanten me je natjerao na dosta razmišljanja. Kada sam ja bio dijete takvi izrazi nisu niti postojali, ali sada se moja djeca pitaju koja pravila treba ispoštovati kada trebaju da otputuju negdje u inostranstvo. Ovo nas mora natjerati da shvatimo utjecaj kakav je koronavirus imao na društvo."

"Odigrali smo 60 utakmica bez prisustva publike, konstantna svakodnevna testiranja i balon karanteni, Pavel to jako dobro zna. Bilo je to nestvarno vrijeme koje je rezultiralo nizom ekonomskih kriza. Sve je to dovelo do političke krize koja je dovela do rađanja Super lige, do pokretanja i konačnog poništenja postupaka načinjenih od strane UEFA i sada čekamo presudu Evropskog suda pravde."

"Jedna od najvećih promjena u svijetu fudbala je potpuno smanjenje fudbalskog Mercata. Isti je po pitanju evropskih klubova padao sa 6,5 ​​milijardi iz 2019, potom na 4 milijarde u 2020. i nakon toga na 3 milijarde u 2021. godini. Ova situacija na Mercatu će tvoriti reperkusije na male i osrednje klubove. Ako bismo se vratili u potpunu normalnost tokom ove sezone, mogli bismo na kraju iste ispraviti posljedice koronavirusa u odnosu na tekuću sezonu. Utjecaj direktnih i indirektnih efekata je u visini od 320 miliona eura, s 40% koje ćemo vidjeti u tekućoj kalendarskoj godini, dok financijske posljedice koronavirusa namjeravamo počistiti do kraja sportske sezone. Međutim, narušeno od strane koronavirusa, ne može se poništiti. Plan za 2019. je bio srednjoročan, ali je bio vjerodostojan jučer i vjerodostojan je i danas, a posjeduje i sve potrebno za ponovno pokretanje istoga zahvaljujući ovoj našoj dokapitalizaciji."

"Dokapitalizacija mora proći kroz određenu dimenziju upravljanja: ova industrija ima lošu naviku da se mjeri po prometu dobara. Morat ćemo se fokusirati na traženje profita. Instalirat ćemo ESG komitet. S novim Odborom ćemo uspostaviti taj novi ad hoc komitet. Nastavit ćemo održati se na čelu sportskih politika industrije."

"Izazivam bilo koga, bez obzira na rezultate, da mi kaže da je sadašnja piramida profesionalnog fudbala zadovoljavajuća. Čujem da se svi žale, ali iznenađuje me što su svi prijedlozi za reformu ove industrije odloženi. Bilo kakav prijedlog da se predstavi, neće naići na zadovoljstvo. Ovi bez glasova nemaju težinu odlučivanja i suprotno. Ova skala će morati da pronađe sopstvenu formulaciju. Već 10 godina radim na stabilizaciji sistema, jer on ne štiti nas investitore. Pominjem Juventus, Real Madrid i Barcelonu, Nitko nije osvojio prvenstvo, ali mi učestvujemo u Ligi šampiona. Mnogi timovi su osvojili nacionalne šampionate, ali ne učestvuju u Ligi prvaka. I to je isključivo iz komercijalnih razloga."

"U tom trenutku mnogi su uzvikivali skandal. Super liga je bila zapažanje sačinjeno od strane 12 kompanija s obzirom na to da zastarjele skele na kojima se temelji fudbal odbijaju bilo kakve promjene kako bi održale političku klasu koja ne želi da rizikuje, ali koja ne pripada aktuelnom periodu i svejedno želi da unovči svoj dio. Ne želim da odustanem. Nisam to uradio jučer i neću ni sutra. Sistemu je potrebna promjena i Juve želi da bude dio toga. Ali samo kroz konstruktivan dijalog."

"Peta dimenzija mora biti sportska, dakle održavanje konkurentnosti. Od omladinskog sektora, od onih mlađih od 23 godine savršeno integriranih u lanac nabavke prvog tima, a pri tom mislim na Fagiolija, Frabottu i Dragusina koji su na posudbi i koji bi se mogli vratiti u prvi tim. Souléov poziv u reprezentaciju je još jedan primjer."

"Ženski tim se odlično snašao pod vodstvom Braghin, uz zahvalnost Riti Guarino za ono što je uradila i Montemurru za pristup finalnoj fazi Lige šampiona. Taj pokret raste. Rezultati prvog tima bili su nevjerovatni i vjerovatno neponovljivi. Nikada neće postojati potpuno zadovoljstvo, ali mislim da samopouzdanje Nedveda, Arrivabenea, Cherubinija i Allegrija ne može izostati. To se odnosi i na mene, tako je, i na mene, budući da smo od 2010. godine pa do danas svi radili zajedno. Pitanje kredibiliteta je fundamentalno za povećanje dnevne strasti. Moramo raditi kao jedno tijelo znajući da je tim na prvom mjestu. Svi smo mi korisni i nitko od nas nije nezamjenjiv."

"Na terenu i izvan njega želimo da vidimo požrtvovanje i disciplinu, Juventus se sastoji od grupe od 1700 ljudi koji moraju da teže rezultatu. Citiram razmišljanje Oriane Fallaci: 'Moramo voljeti Juventus, moramo se boriti za Juve, žrtvovati se za Juve, ali prije svega moramo pobijediti za Juve'."

"Po pitanju Ronalda. Bila mi je čast i zadovoljstvo imati ga uz nas. Na urađenom na terenu možemo samo da mu aplaudiramo i da mu se zahvalimo za svu radost koju nam je pružao. Grijeh je godinu i pol dana igrati na praznom stadionu. Ali Morata je ipak u pravu, dres Juventusa zahtjeva odgovornost. Juventus je veći od svih, od svih koji su ikada igrali. Juventus dolazi prije svih."

Nakon uvodnog obraćanja direktora Juventusa, krenulo se s pitanjima dioničara.

O planu i rokovima PMT-a? Postoje li vlasničke posudbe? "PMT je i dalje zaustavljen do 2024. i ažuriran je na stanje nakon analiziranih utjecaja. U okviru ovog plana uvijek je predviđena ekonomska i financijska ravnoteža. Hipoteke na nepokretnu imovinu iznosile su 17,7 miliona eura."

O neuspjehu u evropskim natjecanjima... "Imamo alternative za slučaju da ne uspijemo kvalifikovati se. Ipak, isprativši statističke podatke, moram reći da mi se čini da se to dešavalo i ranije kroz posljednjih četrdesetak godina."

Iskorak u Super ligi? "Morat ćemo da sačekamo presudu Evropskog suda pravde i procijeniti puteve koji će se otvoriti na ovaj ili onaj način. Ostajem čvrsta stajališta da samo kroz dijalog možemo raditi na promjenama i pronaći zadovoljavajuće odgovore."

O PSG i Newcastleu? "Nema ograničenja kada se odlučite za kupovinu firme. Prijedlog Super lige bio je izuzetno jasno definisan po pitanju načina na koji se može procijeniti prihod, kao i sama struktura troškova unutar prepravljenog bilansa kompanije."

O prošlom rukovodstvu? "Na konferenciji s Fabiom Paraticijem rekli smo da svaka pojedinačna operacija mora biti kontekstualizirana spram trenutka u kojem se ista okončava. Govoreći kasnije o istome mijenjaju se procjene date na licu mjesta, jer, jasno je da kada odradite određenu operaciju da mislite da je ona ispravna. Niko ne postavlja pretpostavku o vlastitom savršenstvu."

O Bonipertiju? "Uvijek se sjetim trena kada sam kao dijete primio telegram o pobijedi nad Torinom na Sisportu. Boniperti predstavlja sinonim Juventus kao malo tko. Ne nazvati sportski centar ili stadion po njemu ne znači da ne poštujemo historiju."

O TV pretplatama? "To nije autonomna odluka Juventusa, to je potreba svih. Postoji napetost u pregovorima, ali to se može popraviti u budućnosti i mi ćemo pokušati da koračamo u tom pravcu. Ovo je trenutak diskontinuiteta iz kojeg moramo proizaći sa situacijama koje su bolje i lakše za krajnje potrošače. I sam sem se pitao gdje da odgledam neku drugu utakmicu. Situacija je komplikovana."

Nakon dijaloga s dioničarima, riječ je preuzeo potpredsjednik Juventusa, Pavel Nedved.

"Želio sam da odgovorim na neka pitanja mirno i iskreno objasniti svoje misli. Ne možete igrati tako prestižnu ulogu samo zato što ste predsjednikov prijatelj, mislim da vlasnici to ne bi dozvolili. Uvijek sam osjećao veliku odgovornost. Čuo sam i poštene kritike u vezi svog ponašanja, ali to je dio mog karaktera. Uvek ću davati sve za ovu kompaniju, uvijek sam djelovao za njeno dobro i radit ću to do posljednjeg dana moga boravka ovdje. Boli me kada čujem takve riječi, ali to je dio mog karaktera i nikada se neću promijeniti, svoj posao ću obavljati s maksimalnom ličnošću i posvećenošću."

Agnelli: "Privilegija je u svom klubu imati osobu popu Pavela."

U 13:40 završena je skupština dioničara. Odobreni su novi Upravni odbor, Odbor statutarnih revizora i dokapitalizacija od 400 miliona. U nastavku prenosimo konferenciju za medije Andree Agnellija i Pavela Nedveda, održanoj nakon skupštine dioničara.

"Zadovoljstvo mi je biti ovdje s vama. Upravo je okončan Upravni odbor i pripisali smo funkcije i ovlaštenja, pored moje i Pavelove potvrde na pozicijama predsjednika i potpredsjednika kluba. Počašćeni smo jer ulazimo u našu dvanaestu godinu rada. Maurizio Arrivabene imenovan je za novog Generalnog direktora, također i za ovlasti uloge Generalnog direktora Football Area. Danas sam želio objasniti kontekst u kojem se kompanija kretala. Kontekst rasta koji bi donio promjenu paradigme, što znači održavanje sportske konkurentnosti. Novi put kredibiliteta zasnovan na pet tačaka: financijskoj, menadžerskoj, ESG, političkom vodstvu i održavanju solidne sportske konkurentnosti. Moramo voljeti, boriti se, trpjeti i pobjeđivati, ​​i svi muškarci i žene koji čine ovu kompanije to moraju činiti."

Postoji li nešto o sportskoj konkurentnosti koja bi trebala biti objašnjena navijačima? "[Agnelli] Mi smo Juventus i moramo imati za cilj da pobijedimo u svakom takmičenju u kojem učestvujemo. To je naša dogma i ona se ne mijenja. Moramo znati kako iskoristiti resurse za ulaganje u tim i identificirati najbolje izbore koji vide ka pobjedi. Postoji određeni nivo prometa koji nas može voditi da budemo konkurentni na međunarodnom nivou. Mi smo Juventus i moramo pobijediti."

"[Nedved] Pobjeđivali smo s ekipom koja je ulazila u godine. Sada smo počeli da podmlađujemo tim, pokušavajući svakako da pobijedimo, iako smo i sami svjesni da to nije lako. Pobjeđivanje je jedino bitno. I trener i štab i svi ostali to kristalno dobro znaju. Igrači sada prolaze kroz teške trenutke. Prošla utakmica nije prošla dobro i moramo početi iznova raditi na ostvarenju pozitivnih rezultata."

Da li je ovo najteži period otkako obavljate ulogu predsjednika Juventusa? "[Agnelli] Ne. S ove tačke gledišta, došlo je do rasta. Trenutno velika poteškoća leži u podizanju svijesti o industriji. Koronavirus nas je pogodio u najgorem trenutku. Ovo je uzbudljivo i kompleksno vrijeme u kojem trenutno živimo."

Da li su ovo očekivani nastupi od strane ovog sastava? Vjerujete li u Scudetto? "[Nedved] Stojim iza riječi trenera. U ovom trenutku moramo razmišljati utakmicu po utakmicu i pokušati povratiti pozicije. Teško je govoriti o nepostignutim ili primljenim golovima, ali iza nas je tek deset kola, i pred nama je još mnogo utakmica. Postoji dovoljno vremena za povratak."

Možemo li očekivati investicije poput one s de Ligtom? Ne poput Ronaldo, ali pričamo, recimo o Vlahoviću... "[Arrivabene] Kupovina Ronalda donijela je mnoge prednosti u pogledu Juventusovog branda, ali i onog u okviru cjelokupnog italijanskog fudbala. Odlazak šampiona poput Ronalda otvara druge scenarije. U njegovom odsustvu ima onih koji bi trebali zabijati golove i dalje, kao što je Benzema to činio u Real Madridu. Veliki nedostatak je odgovornost koju drugi moraju preuzeti. Tim treba da se navikne na preuzimanje te odgovornosti nakon oproštaja velikog šampiona kakav je Ronaldo. Bilo je kritika na odrađenom Mercatu i bez obzira na ekonomske poteškoće. Napravili smo pažljive odluke na Mercatu i takve ćemo nastaviti praviti i u budućnosti. Održivi rast donosi ekonomičnost i sportsku konkurentnost i to je ono što želimo pronaći. Sve funkcioniše od trenutka kada pobijedite."

Kako ste po pitanju financijskog Fair play-a? "[Agnelli] Žao mi je što ću vas razočarati, ali u sezoni 2022/23 ćemo biti dobro. Po pitanju onog za 2023/24, morat ćemo prvo da shvatimo kakvog će oblika biti novi parametri i tek ćemo onda moći donijeti procjenu."

Novosti o plusvalencama (kapitalnoj dobiti)? "[Agnelli] Poštujemo pravila i sarađujemo s Consob. Svaka transakcija je iskomunicirana i odražava se transparentno u našim financijskim izvještajima. Gajimo maksimalnu saradnja s vlastima, uz apsolutni mir i spokoj s naše strane."

Hoćete li raditi manje na predstojećem Mercatu? "[Agnelli] Moramo da procijenimo pojedinačne klubove. Mi na raspolaganju imamo praktično dva tima, skoro pa i tri. Imamo oko 75 igrača u grupi, teško je pomisliti da svake godine 25 igrača uđe u prvi tim, tako da će procjena broja operacija biti bitna. Za dvije godine vrijednost operacija se prepolovila i to se mora uzeti u obzir. Inflacija ne bi trebala biti prevelika. Mora postojati zdravije upravljanje nultim parametrima, oni koji traže ogromne cifre dodatno komplikuju ovaj diskurs."

Radi li se na mini stadionu za ženski tim i tim za uzraste do 23 godine? "[Arrivabene] Taj stadion je dio naših želja. Biće zanimljivo predložiti stadion za Primaveru, ženski tim, te tim za starosnu dob do 23 godine, stadion u skladu s parametrima poštovanja životne sredine. Ali i stadion koji može ugostiti i drugu vrstu događaja."

Da li je ovaj tim dovoljan za postizanje ciljeva? "[Nedved] Da, vjerujemo u to. Želimo maksimum od naših igrača. Ako bude prilike, intervenisat ćemo u januaru, ali naš tim dovoljno konkurentan da zauzme najviše pozicije."

Očekujete li zaštitu od novog toka Lige prvaka najavljenog od 2024. godine? "[Agnelli] Nadamo se da smo u ECA od 18. aprila napravili dobar posao. Izveli smo ga za 4-6 mjeseci, između jeseni 2020. i proljeća 2021. To je donijelo dobre okvire za komercijalna prava međunarodnih takmičenja. Za ECA bi to bio dobar rezultat, mislim da ne zadovoljava veličinu koja je potrebna svakom fudbalu, ali ipak dobar rezultat. Svima nam je potrebna zaštita, ali to nije sve. Potrebno nam je također i održivo okruženje u kojem se može raditi. Od nekoliko stvari koje su se promijenile, jedna za mene je bila stvaranje odlične konkurencije je Liga nacija, koja je ipak donijela i dodatan umor igračima. Ovo takmičenje je pozicioniralo evropske reprezentacije u homogene kontekste. Gibraltar - San Marino je sada neizvjesna utakmica kao i ona između Njemačke i Francuske. Nadati se sličnom modelu po pitanju klubova bi bio minimum u ovom kontekstu. Nadam se da će se doći do definicije održive arhitekture. Razgovarajte s protagonistima, svi su nezadovoljni sistemom u kojem posluju. Ako postoji toliko nezadovoljstva, postoji i potreba za akcijom."

O obnovi Dybalinog ugovora? "[Nedved] Na jako dobrom smo stepenu pregovora. Sretni smo što se vratio i da na terenu pokazuje jako dobre nastupe. Kao što je već rečeno, progovori napreduju jako dobro."

Kada očekujete vijesti o Super ligi i koji su sljedeći koraci? "[Agnelli] Za donošenje odluke na Evropskom sudu potrebno je između 15 i 18 mjeseci. Vjerovatno će ovaj proces biti jedan od najdužih, a ostavljen je i pasus koji vodi u mogućnost da se nastavi oblik dijaloga koji vodi ka identifikaciji od strane industrije o stvaranju održivog sistema. Ponavljam, postaje komplikovano za pronaći rješenje kada postoje tako heterogeni subjekti, održivost jednog ne predstavlja održivost i onog drugog sudionika. Zato navodim Ligu nacija kao važan primjer."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.