28/09/2021

Pismo predsjednika Agnellija dioničarima

u 07:41h / Kategorija:
Foto: Daniele Badolato - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images


Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli, sinoć je poslao otvoreno pismo dioničarima Kluba, a Ju1897.net portal vam istog prenosi u cijelosti.

Poštovani dioničari,

Naš uspjeh u proteklih deset godina popraćen je izvanrednim napretkom kluba u smislu prihoda, globalne prepoznatljivosti robne marke, infrastrukture, sportskog planiranja (Juventus žene i U23) i veličine naše organizacije. Ne sumnjam da Juventus sada ima prave karakteristike za rješavanje izazova budućnosti. No, ispravno je naglasiti činjenicu da je - upravo u vrijeme kada smo najbrže rasli, a klub dao na raspolaganje značajna financijska sredstva - svijet nogometa, a posebno Juventus, doživio najveće udarce u oblik pandemije COVID-19. Šteta nastala ovim događajem bila je ogromna. Cijeli tokovi prihoda izbrisani su preko noći, a troškovi su ostali nepromijenjeni. Prema procjenama ukupni manjak likvidnosti za cijelu industriju iznosi 8,5 milijardi eura.

Stadioni koji su prazni gotovo dvije godine pružili su jasnu fizičku ilustraciju onoga što se dogodilo, a njihovo ponovno otvaranje ne bi nas trebalo odvratiti od ograničenja koja je pandemija otkrila, otkrivajući strukturne slabosti u središtu igre.

Tijekom prethodnih 20 godina nogomet se navikao na dvoznamenkasti rast i činio se imunim na druge krize koje su utjecale na gospodarstvo i društvo u tom razdoblju. Kao takav, razvio se pretjerani osjećaj povjerenja, što je dovelo do previše samopouzdanog pristupa riziku. Kriza je također zaustavila stalni rast ukupne vrijednosti transfernih plaćanja, koja su 2021. pala za 50% u odnosu na 2019. Oni su postali značajan element u poslovnim modelima mnogih klubova, u smislu ublažavanja sportskih rizika, što ide ruku pod ruku s ekonomskim i financijskim rizikom u našem sektoru.

Međutim, ukupna nestabilnost i - prema tome - slabost nogometne industrije ne mogu se i ne smiju pripisati isključivo pandemiji.

Velike nogometne institucije, koje su nekad ispunjavale ulogu neovisnih trećih strana i jamaca koje rade na osiguravanju ispravne primjene pravila, postupno su nadopunjavale svoj položaj regulatora s položajem organizatora, posrednika, distributera nogometa kao proizvoda i na kraju primatelja i distributera prihoda.

Da biste vodili klub na zdrav i vjerodostojan način, ne možete temeljiti svoj pristup na zastarjelom strukturnom sustavu, uz rizik da dođe do općenitog smanjenja čitavog sektora - najgoreg mogućeg scenarija za nogomet, najpopularnijeg sporta na svijetu.

Godinama se razgovaralo o generaciji Z - njezinim vrijednostima i potrebama. Svijet nakon pandemije COVID-19 pripada ovoj generaciji, koja obuhvaća ljude u dobi od 12 do 21 godine. Nogomet mora nastaviti igrati središnju ulogu u svoje slobodno vrijeme, u skladu s mješavinom svojih interesa. Prilike koje nudi digitalna revolucija zasigurno mogu pomoći u približavanju ovih mladih ljudi našem sportu. Gledano u tom kontekstu, rasprava i kritika na račun pristupa utakmicama uživo s različitih uređaja tradicionalnoj televiziji anakroni su i ostat će u prošlosti. U digitaliziranom svijetu korisnici imaju nevjerojatnu moć izbora. To se ne može zanemariti. Korisnici će donositi odluke na temelju svojih sklonosti i vrijednosti s kojima se identificiraju.

Ovo nije pravi forum za preispitivanje razloga nastanka Super lige, ali je prikladna prilika da vas obavijestimo da ovo novo natjecanje, koje ima za cilj ponuditi svijetu najbolji nogometni spektakl ikad viđen, ima tri bitne vrijednosti ugrađen u njegove propise, s ciljem jamčenja stabilnosti nogometne industrije:

(i) novi zajednički okvir za kontrolu troškova i doprinos osiguravanju uravnotežene konkurentnosti unutar različitih natjecanja, suprotno od onoga što je predloženo u različitim okruženjima, uključujući i ona koja imaju značajna ovlaštenja;

(ii) snažne obveze solidarnosti i uzajamnosti;

(iii) središnji fokus na nastupe klubova u europskim natjecanjima i kako oni doprinose razvoju talenta kao temeljnih elemenata u novom konceptu sportske meritokracije (nešto što se ne može temeljiti samo na domaćim nastupima, s geopolitičkim i komercijalnim razmatranjima koja bi trebala biti držati odvojeno do suštine samog sporta).

Ukratko, ovo je nova meritokratska paradigma i povratak na osnove kontrole troškova i transparentnosti, s tri kategorije sudionika u središtu projekta:

(i) navijači, koji diktiraju potražnju za proizvodom;

(ii) igrači, koji su zvjezde ove zabave - u klupskim i međunarodnim natjecanjima;

(iii) investitori, koji preuzimaju cijeli poslovni rizik za nogometnu industriju.

To je nova paradigma koju si nogomet više ne može dopustiti zanemariti i na čijoj se osnovi mora nastaviti politički dijalog.

Ništa se ne može uzeti zdravo za gotovo. I sve se može poboljšati i promisliti. Kao što je Edoardo Agnelli rekao prije gotovo jednog stoljeća: "Moramo nastojati činiti dobro, ali imajte na umu da se dobro učinjena stvar uvijek može učiniti bolje."

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu. Juventus je, kao i mnogi drugi klubovi, godinama dio ovog velikog spektakla. Odgovornost svakoga tko predstavlja klub jamči najveću profesionalnost, trud i integritet kako bi Juventus ostao vjeran svojoj povijesti.

Juventus će i dalje biti dio njega. Podrška moje obitelji - koja se proteže već gotovo jedno stoljeće - opipljiv je dokaz tome i predstavlja najbolje moguće jamstvo da će klub nastaviti igrati ključnu ulogu u vrhu svjetskog nogometa, dijeleći istu strast koju osjećaju stotine milijuna obožavatelja diljem svijeta.

Fino alla fine

Andrea Agnelli


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.