16/09/2021

Leoni per... agnelli - poruke trenera komunikatora

u 23:12h / Kategorija:
Leoni per... agnelli - poruke trenera komunikatora
Foto: Daniele Badolato - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images /


Leoni per... agnelli - igra riječi kroz naslov filmskog ostvarenja Roberta Redforda iz 2007 - Lions for Lambs ("Leoni per agnelli", na italijanskom, naslov na ex-Ju području preveden kao - "Glineni golubovi" ili "Jaganjci i lavovi", a koji je zapravo metafora koja se koristi za kontroverzni opis koncepta herojskih vojnika pod zapovjedništvom nesposobnih zapovjednika, prim. prev). Bitne poruke trenera Allegrija, vrsnog komunikatora upućene igračkom kadru, ali i javnosti okrenutoj ka torinskom gigantu. Povratak timu i bitne prekretnice u najtrofejnijem klubu Italije. Prenosimo vam interesantan članak koji je zapravo transkript razgovora - poruke - razmišljanja Vincenza Marangia, jednog od urednika Radio Bianconera.

"Kada se radi o tom da morate obnoviti nešto usred procesa rušenja morate nanovo izgraditi, potrebne su vam tri stvari: vrijeme, rad i strpljenje. Allegri i Juventus na raspolaganju imaju samo dva od ta tri dragocjena sastojka - jer ako je istina da je kultura rada upravo ono što je Juventus kao klub učinilo velikim i pobjedničkim, a strpljenje jeste vrlina jakih poput Allegrija, mora se reći da ponuđeni period izuzetno kratak, pogotovo što dosadašnji rezultati (u šampionatu) nisu bili od pomoći.‎"

‎"Allegriju vam se može svidjeti ili ne, ovisno o ukusu, ali jedno je objektivno: njegova komunikacijska sposobnost kroz koju je pružio već tri izuzetno bitna dokaza, prije nego što je večerašnja poruka odaslana svima. Prvo jednostavno, ali moćno komunikativno čudo bilo je uskratiti Bonucciju kapitensku traku, prisjećajući se da se osjećaj vodstva mora osjetiti ispod koži, ne samo arogantno nositi na ruci u obliku trake, te istovremeno natjerati Ronalda da shvati da će se prema njemu odnositi baš kao i prema svima ostalima, što je rezultiralo time da je CR7 pobjegao brzinom svjetlosti. Prvo komunikativno čudo s ciljem slanja poruke bitnog rješenja prvog, možda i najvećeg problema - nakon dvije godine anarhije i samoupravljanja, trener se vratio u svlačionicu i donio odluku da se na terenu mora obnoviti osjećaj timskog rada. Koncept je otvoreno preuzeo i istaknuo i Chiellini kada je iskreno priznao da je, uz prisutnost Ronalda, tim neizbježno igrao za svog fenomenalnog pojedinca i da se sada, s poniznošću, dok ju Dybali prepoznaje svoga vođu, koncept tima mora oporaviti.‎"

‎"Drugo komunikativno čudo bila je čak i korekcija kursa. Prije utakmice s Empolijem, Allegri je, vjerujući da može olakšati ionako ogromne odgovornosti na ramenima svojih mladih šampiona, nakon Napolija i Empolija, a pred susret Lige prvaka poručio: 'Moramo rasti tehnički, kao tim, paziti na detalje i, iznad svega, moramo shvatiti da ... mladi više nisu mladi'. Kao da je poručio: 'Istina je da ne posjedujete zrelost 30-godišnjaka, ali bilo bi dobro da se potrudite izgraditi ga umjesto da čekate da vrijeme prođe samo od sebe.'"‎

‎"Jer vrijeme je jedino čega nemamo na pretek.‎"

‎"I rezultat se pojavio protiv Malmöa pred očima javnosti: Juventus je izišao na teren, žestok, gladan, spreman odati požrtvovanje, timski raditi i voditi brigu o detaljima i da pri tom ništa ne prepusti protivniku, čak niti da povremeno predahnu. Tim koji se vratio razmišljanju timskom razmišljanju, s neobičnom međunarodnom zrelošću. I sve to u noći kada je Ronaldo izgubio laganu utakmicu sa svojim Manchester Unitedom. Gotovo kao da je poruka večeras potvrđena glasila: "Kada igrate kao tim - pobjeđujete, tada tim igra za pojedinca, mijenja se i pravac i ishod utakmice."‎

‎"I tako su pojavile mnoge vođe, posljednjih godina zasjenjene drugom zvijezdom. Bonucci i de Ligt graničili su sa savršenstvom, Alex Sandro i Cuadrado su se činili poput neumornog dvojca koji niti na sekundu nije razmišljao o povratku u potragu za beskorisnim narcizmom igre. Dybala, čekajući na davno izgubljenu formu,vezao je linije za Moratu koji se mogao osloboditi i iznijeti teret. I sve to na jakim, brzim i odlučnim ramenima Rabiota, Locatellija i Bentancura."

‎"I eto ga, 'le jeux sont fait' (igra je završena, prim. prev.).‎"

‎"Na kraju utakmice, trener - komunikator Allegri odašilje novu poruku, ovog puta svima nama: "Nemojmo miješajmo kvalitet nastupa s ostvarenim rezultatom."

‎"Svojevrsno upozorenje, kao da kaže: 'Ako vjerujete da Juventusa više nema, duboko ste zaglibili u ...'"


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.