01/07/2021

Predstavljen novi stručni tim sportskog sektora Juventusa

u 17:04h / Kategorija:
Predstavljen novi stručni tim sportskog sektora Juventusa
Fotografije: Juventus.com /


Danas su se na Allianz Stadiumu na konferenciji medijima obratili predsjednik Andrea Agnelli, dopredsjednik Pavel Nedved, novoimenovani izvršni direktor fudbalskog sektora Maurizio Arrivabene, kao i direktor tehničkog sektora Federico Cherubini, kako bi predstavili novu organizaciju sportskog sektora.‎ Kvartet je obradio niz tema, od utjecaja pandemije na klub, preko klupskih ambicija, prelaznog roka i još mnogo toga.‎

Andrea Agnelli

"‎Povećanje kapitala služi za pokrivanje izravnih i neizravnih učinaka pandemije koja ostavlja posljedice na cijelu fudbalsku industriju. UEFA-i je poznata kompletna situacija u svim ligama. UEFA procjenjuje da je za klubove potrebna likvidnost od oko 8,5 milijardi eura. Postoji rizik da će oko 120 klubova u kratkom roku naći u opasnosti od nesolventnosti. Neke operacije su najavljene po pitanju značajnih dugova i pri tom mislim na Barcelonu, inter, West Ham, Porto. Zatim, slijede povećanja kapitala kao što će biti slučaj u Romi, Atletico Madridu, kao što je to slučaj i kod nas. Uklapamo se u ovaj kontekst, važno je da dioničari podrže rast ovog kluba. Vlasništvo je jedna od snaga ovog kluba, kažem to kao predsjednik i član porodice."

"Bili smo spokojni kad smo primili pismo UEFA-e o prijemu u sljedeću sezonu Lige prvaka. Želim ponoviti našu volju za dijalogom za poboljšanje evropskog fudbala i ne bojimo se prijetnji. Uvjereni smo u naše pravne postupke. Osjećaj uspjeha bit će prisutan kad se dijalog nastavi, ali naša današnja tema je predstavljanje novog tima u sportskom sektoru."

Foto: Juventus.com /
"Čeferin? Uvijek sam imao odličan odnos s predsjednikom, i dalje mu se divim kao osobi. Kad smo već rekli da, kada radite u poslovnom svijetu, znate što znači potpisivanje NDA-a, sporazuma o neotkrivanju podataka, i to vas dovodi u poziciju da ne možete prenositi unaokolo određene hipoteze s kim netko i nešto radi. Vjerujem da sam trenutnom ostavkom na svoje funkcije postupio na najispravniji mogući način. Alex ostaje osoba kojoj se divim i koji je kum moje kćeri. Uvjeren sam da će vrijeme razriješiti svaki postojeći nesporazum."

"‎Uloga Pavela Nedveda tokom posljednjih godina je uvijek bila odlučujuća. Od 2018. nadalje dosegao je reputaciju i znanje koje ga dovodi do toga da bude drugi na čelu kluba u svakom pogledu. Vještine Maurizija Arrivabenea integrirat će vještine Nedveda i Cherubinija. Njegova biografija govori sama za sebe. Moći će donijeti odlučujući element upravljanja u sportski sektor. Po pitanju Cherubinija, on predstavlja tačku ponosa za ovu kompaniju. On je prvi menadžer na visokoj razini koji je interno obučen. Od danas će, u ulozi fudbalskog direktora, biti zadužen za sve naše timove."‎

‎"Siguran sam da je ovo najbolji tim koja se suočava s predstojećim izazovima, kako na terenu, tako i izvan njega. Naime, sljedeće godine na fudbal će i dalje utjecati pandemija. Industrija je već proživljavala vrijeme poteškoća i borila se da se adekvatno obnovi. Postoji potreba za promišljanjem, uz svijest o tom mogu li se alternativna tržišna natjecanja održati u situaciji slobodnog tržišta.‎"

"‎Naši ciljevi? Moramo se vratiti ciklusima koji poštuju sportske i ekonomsko-financijske rezultate. Opremamo se neindustrijskim ljudima, koji donose svjež mentalitet razvoju kluba i izvan terena. Kao klub, našli smo se u savršenoj oluji. Nakon šest godina značajnog salda na računu, dobiti i gubitka, odlučili smo bili dodati još sredstava za završni korak. Nakon što je to završeno, odmah smo se našli u pandemiji. Te iste resurse koristili smo za odbranu naših ranijih gubitaka. Ova operacija mora imati dubok osjećaj odgovornosti u cijelom društvu za način na koji će se ti resursi koristiti.‎"

Foto: Juventus.com /
Pavel Nedved

"Disciplina i mnogo rada su u Juveovoj DNK: moramo ga zadržati i znati ga prenijeti novim pojedincima kako bismo osvajali naslove, jer je ovaj klub stvoren upravo za to. Dybala je u stalnom kontaktu s Cherubinijem. Priprema se biti jednim od prvih koji će se vratiti na okupljanju. Čim se vrati, nastavit ćemo razgovore.‎"

Federico Cherubini

‎"CR7? Nije bilo znakova transfera, niti od strane Cristiana, ni s naše strane. Drago nam je da će se nakon ovog odmora priključiti timu. Dolazimo iz zaostalih sezona u kojima smo obavljali bitne i ciljane investicije koje nam omogućuju da u ovu sezonu uđemo s konkurentnim timom. Od te iste ideje je i sam trener.‎"

"‎Znamo da je s određenim mogućnostima moguće poboljšati tim, ali znamo da zahvaljujući ulaganjima kroz proteklih nekoliko godina još uvijek postoje velike marže za napredak s trenutnom tehničkom imovinom.‎"

"‎Naravno, u logici dijeljenja strategija i ciljeva, znamo da se nešto može poboljšati, ali to ne znači da će se to dogoditi.‎ Imamo plan progresivnog jačanja tima tokom godina, posebno kroz posljednje dvije godine koje su donijele i pomlađivanje grupe. Ne očekuje nas Mercato na kojem ćemo biti vrlo aktivni, ali bili bismo oprezni i spremni iskoristiti mogućnosti s tehničkim i ekonomskim parametrima u skladu s našim planom."‎

‎"Fabio Paratici mi je ostavio veliku strast kojom je tumačio duh kluba i svakodnevno se suočavao s novim izazovima. S Allegrijem smo već podijelili nekoliko strategija. Unutar kluba postoji velika harmonija. Vidim ga kao trenera s velikom željom da se vrati pokraj terene.‎"

Foto: Juventus.com /
Maurizio Arrivabene

‎‎"Ovo je vrlo uzbudljiv izazov. Volim izazove i volim Juventus, čak i kao navijač. Ovaj mi posao u ovom trenutku karijere odgovara savršeno. Koristio sam i ovaj primjer u Ferrariju. Ako je tim uspješan, automatski postaje i lijep. Ako izgubite, još uvijek možete biti lijepi, ali ipak mnogo manje.‎"


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.