27/07/2021

Allegrijeva konferencija za medije

u 17:52h / Kategorija:
Allegrijeva konferencija za medije
Foto: Juventus.com /


Massimiliano Allegri je na konferenciji za medije u čast njegovog povratka govorio uz predsjednika kluba, Andreu Agnellija, a kao i obično prenosimo vam cjelokupan razgovor s Allianz Stadiuma.

Konferenciju je otvorio predsjednik Juventusa, riječima čestitke Italiji na osvojenom Evropskom prvenstvu, ukratko se dotaknuvši i trenutne situacije u timu Stare dame.

"Pozdrav svima, prije početka želio bih čestitati Italiji, upravi i tehničkom timu, naravno posebno Chielliniju, Bonucciju, Bernardeschiju i Chiesi. Naša reprezentacija nije bila favorit natjecanja, već je predstavljala požrtvovnost i borbu tima koji je radio jedan za druge i tako stigao doveo do historijskog rezultata. Čestitam im. Nemam velikih novosti o tekućim problemima, tako da vam neću dosađivati, danas je dan posvećen našem novom treneru."

"Suvišno mi je nabrajati Maxove vrijednosti, uključujući, praktički nenadmašnu seriju Scudetta koje je osvojio s nama. Teorija 'Corto Muso' (za dužinu njuške, termin iz konjskih utrka, prim. prev.) je možda i simbol naše ideje. Osvajanje trofeja nije nešto što se podrazumijeva i nisu u pravu oni koji misle da su trijumfi koje smo ostvarili posljednjih godina podcijenjeni. U svom periodu u Juventusu još nisam vidio pobjedu koja se prije izvojevane borbe uzimala zdravo za gotovo. Pobjeđivanje je naporan posao, a niti pobjeda nije za svakoga, stoga tko uspije pobijediti zaslužuje i poštovanje. Max i Juve se nisu ponovno sastali iz pukog prijateljstva, koje također postoji. Max će biti trener Juventusa danas i kroz naredne četiri godine, zato što mislimo da on i nova uprava mogu djelovati na tragu Juventusove tradicije. Max se zbog tog vratio, mi gledamo isključivo u budućnost."

Nakon uvodnog obraćanja Agnellija, uslijedila su i pitanja novinara.

Postoji li želja da se ponovi ono što je urađeno u prošlosti? "Max je trener Juventusa jer posjeduje karakter da ispiše naše novo poglavlje. Želimo u proljeće biti u borbi za sve postavljene ciljeve."

Je li ovo izbor načinjen srcem? "Ovo nije izbor načinjen srcem, ali mislimo da je on pravi trener i s pravim vještinama da ispiše novo poglavlje u historiji Juventusa."

‎Kada ste odlučili da će Max postati Juveov trener?‎ ‎"Bio je to prirodan put, procjene se vrše i pri razmišljanju o promjeni ocijenili smo Allegrijev profil ispravnim za ulogu našeg trenera i čovjeka koji može ojačati naše sportsko područje. Maxov karakter je bio najpogodniji za pisanje nove historije Juventusa."

Ubrzo je riječ preuzeo i novi trener Stare dame, Massimiliano Allegri, te se kratkim uvodnim riječima obratio medijima.

"Dobro veče svima i drago mi je što se opet vidimo nakon dvije godine. Pomalo sam i uzbuđen i pomalo u nevolji, pokušajmo probiti led vašim pitanjima, pitajte me o nečemu lijepome."

Kakav ste Juve pronašli i kakve ste senzacije osjetili? "Uzbuđen sam i radostan. Ponovno pronalazimo jedni druge, jer sam u prvoj sedmici na raspolaganju imao uglavnom mlade, dobre ali mlade igrače, dok su se sada vratili elementi prvog tima. Sentimentalnosti nema, sada započinjemo novo poglavlje. U pitanju je izvrstan tim i pokušavamo napredovati, s nama je mnogo mladih ljudi koji moraju i mogu napredovati. S njima su i stariji igrači, prije svega Ronaldo, Chiellini i Bonucci... oni moraju biti dodatna vrijednost kluba i primjer najmlađima, kako bi ovi čim prije shvatili što je zapravo Juventus. Ono što ovdje napravljeno ostaje u historiji, iza nas, proveo sam pet prekrasnih godina, ali sada započinjemo novi ciklus rada. Moramo u martu ostati na tragu svih naših ciljeva."

Mislite li da ste ostavili neizbrisiv trag u Juveu, jeste li ponosni na naklonost navijača? "Ponosan sam što me Juve pozvao i naklonost navijača bit će bitna ako se stadioni ponovo otvore. Ono što je učinjeno ne služi donošenju budućih trofeja, od 22. avgusta pa nadalje moramo samo razmišljati o tomu što moramo napraviti. DNK Juve-a je izuzetno precizan, pobjede su stigle kroz požrtvovanje i zalaganje. Pronalazim tim koji je osvojio šampionat i još dva trofeja, krećem s onim što mi je ostavljeno u nasljeđe."

Jeste li sretni što ste opet naišli na Ronalda ili ste zapravo prisiljeni živjeti s njim? "Ronaldo je izvanredan fudbaler i pametan momak, vratio se prije nekoliko dana i razgovarao sam s njim. Razgovarao sam i s ostalima, da ne bi izgledalo da pričam samo s njim, ali rekao sam mu da je ovo bitna godina i da sam sretan što sam ga ponovo našao ovdje, ali sam mu ujedno i rekao da će snositi veću odgovornost s obzirom na njegove godine. Zabio je 130 golova za Juve, brojke govore u njegovo ime, ali od njega očekujem i da prenosi mnogo iskustva. Uprava će odlučivati o svim igračima, što vrijedi i za njega. Bit će ovo bitna godina i za Paula, on je igrač koji postiže golove, donosi na vrijednosti i našao sam ga u sjajnom raspoloženju. Što se tiče nastupa, on će biti kapiten Juvea nakon Chiellinija, s obzirom na to da je Bonucci odlazio i vraćao se. Jako sam zadovoljan timom koji imam na raspolaganju, posebno entuzijazmom koji sam zatekao kod momaka."

Postoji li netko od novih igrača koji su vas zaintrigirali? "Rabiot posjeduje bitne kvalitete, kao veznjak mora postizati mnogo više od prošlogodišnja tri gola. McKennie je igrač kod kojeg je evidentan instinkt za gol, pred golom je hladan i mentalno stabilan i odlično je da imam mnogo igrača koji mogu postizati golove, ali tu su i Ronaldo, Morata, Dybala, Chiesa, Bernardeschi, Kuluševski... Ove godine moramo postići 75 golova i u tom pogledu tim posjeduje veliki potencijal. Vratio sam se da ponovo pobjeđujemo, iako sam zahvalan svim klubovima koji su me željeli vidjeti na svojoj klupi."

Prema vašem mišljenju, može li Dybala na listu među pet najboljih igrača svijeta? "Statistike su na Paulovoj strani, čak i ako mu prošla godina nije bila izvanredna. Stigao je u Juve u mojoj drugoj godini prvog ciklusa, sada ima 28 godina i zapravo sam imao jako dobru percepciju, budući da sam i očekivao da bih nakon dvije godine mogao zateći zrelog muškarca. Svjestan je kako je ovo bitna godina za njega i predstavlja se na najbolji mogući način. Paulo postiže golove i to je jako bitno u fudbalu, mnogo računam na njega."

Je li inter protivnik koji je najviše napredovao? S kim ćete se boriti za Scudetto? "U italijanskom fudbalu su ponovo bitni treneri, Spalletti i Mourinho su se vratili, Sarri je otišao u Lazio, Inzaghi u inter. inter je osvojio Scudetto i predstavlja favorita, moramo slijediti put koji nas vodi do maja i do osvajanja šampionata. Zatim, tu su i Supercoppa, Coppa i Liga prvaka, što mora ostati želja svih nas. Ali hajdemo sada razmišljati o prolasku kroz prvi krug natjecanja, idemo korak po korak."

Pravilo o pet izmjena? "Nadam se da neću griješiti, budući da nisam navikao na to (smijeh). To je dobra prilika, ali na treneru je da upravlja izmjenama. Počet ću s tri izmjene kao što sam i navikao, poslije ćemo vidjeti. Ali to predstavlja dobru prednost, tako da nakon lošeg starta imaš priliku za mnogo toga ispraviti."

Postoji li protivnik kojeg ste najviše pratili? "Odgledao sam svega nekoliko utakmica u ove dvije godine, posebno u ovoj posljednjoj. Prve sam se godine nakon 16 godina treniranja bio i malo povukao iz fudbala. Pred kraj je postojala mogućnost povratka i želio sam shvatiti jesam li još uvijek u stanju za to. Ove će godine šampionat biti jako uravnotežen, jer će ove godine Milanovi mladići imati više iskustva u nogama, inter će biti jedan od favorita. Bit će to dobar šampionat, bit će bitno održati kontinuitet rezultata."

Kakvo je vaše mišljenje o Kuluševskom? "Dajte mi vremena, gledao sam ga tek tokom dva treninga. Definitivno mora napredovati u fazi implementacije, ima jaku motoriku i stoga definitivno može napredovati. Za mene će biti bitno stvarati vrijednosti u ovim igračima, zbog čega i jesam pozvan. Moram stvarati i vrijednosti i rezultate. Ovo je tim zabavan za treniranje, budući da u svojim redovima ima mnogo igrača koji mogu napredovati."

Hoćete li mijenjati nešto po pitanju izvođenja slobodnih udaraca? "Cristiano Ronaldo će izvoditi udarce iz daljine, Dybala ove bliže, također jedan će izvoditi one s desne, drugi s lijeve strane. Tako da ne vidim probleme po pitanju toga. Onda opet, ako pristigne još pokoji izvođač slobodnjaka..."

Da li je teorija "Corto Muso" doživjela kakav razvoj? "Bitno je stići do kraja s ono malo prednosti koja vam je potrebna za osvajanje Scudetta. Znamo da za pobjedu trebate postići određen broj golova i ostvariti određene statistike, i opet se desilo da je tim s najboljom odbranom osvojio Scudetto. Juventus je predstavljao jedini izuzetak u svom posljednjem osvajanju titule. Ali to pravilo s najboljom odbranom je uvijek na snazi."

Da li je teoriju osvojenih bodova sada teže računati s novim asimetričnim kalendarom? "Mislim da bi s 88 bodova osvojili Scudetto, možda griješim jer je tek juli. Po pitanju kalendara igrat ćemo kad nam kažu da igramo, organizovat ćemo se za te utakmice, jer znamo da postoje TV prava koja određuju pravila."

Vidite li Cuadrada u ulozi krilnog beka? "Jako je teško sada govoriti tko će gdje igrati, bio bih poprilično drzak. Morat ćemo pronaći ravnotežu, ne pripremam treninge kao priliku za zabavljanje. Morat ćemo igrati dobar fudbal i postizati rezultate. Imamo igrače koji su gotovo godinu i pol dana igrali bez pauze, tako da ćemo teško će u bližoj budućnosti biti teško zamisliti da će netko od njih moći odigrati sedam utakmica u nizu. Morat ćemo pronaći pravu ravnotežu kako bi cijelu grupu postavili u najbolje uslove za igru. Imamo petnaest dana pred izlazak na naš put i pronalaženje prave ravnoteže, ali po mom mišljenju ovaj tim zaista posjeduje veliki potencijal."

Govorilo se i o ulozi vas kao menadžera, da li vam je potreban još jedan vezni igrač? Mislite li da će Chiellini ostati? Hoće li Dybala biti zamjenik kapitena ili Bonucci? "Po pitanju Chiellinija, odgovorit će vam predsjednik. Moja uloga je rad u potpunom skladu s upravom kluba, a ove godine ćemo s Cherubinijem, Arrivabeneom i Nedvedom odlučivati što se može, a što ne, po pitanju poboljšanja tima. Ja sam po vokaciji trener i taj termin volim mnogo, moje je da donosim rezultate, stvaram vrijednosti i da pri tom ostajem u potpunoj harmoniji s klubom. Kad treba donijeti odluke, sastanemo se i donesemo ih. Nasmijem se kad me povezuju s tim terminom menadžera, ostat ću u skladu s klubom kao što sam to činio i ranije. Dybala je nakon Chiellinija u Juventusu drugi s najviše godina prisutnosti, te će biti i zamjenik kapitena. Leo je bio otišao, te ako želi traku, mora ju i zaraditi. Svjestan je da je kad se vratio stao u red kao posljednji, sada se penje u toj hijerarhiji.. ali Leo to dobro zna."

U razgovor se kao što je bilo i očekivano nakratko vratio Andrea Agnelli, odgovorivši na pitanje medija o obnovi ugovora Giorgia Chiellinija. "Čuo sam se s njim prošlog ponedjeljka, činilo mi se smiješnim prekidati odmor onima koji su toliko igrali tek kako bi došli u klub i potpisali ugovor."

U nastavku je Allegri nastavio odgovarati na pitanja.

Jeste li sigurni da će Ronaldo ove sezone igrati u ulozi centarfora? "Siguran sam da postizati golove, ne mijenja mnogo hoće li to činiti s lijeva ili s desna. On i Dybala su poput snajperista, šteta što ne možete ispratiti treninge. Rabiot i McKennie s druge strane, moraju stvoriti ambiciju da postižu deset golova po sezoni."

Arthur? Bernardeschi? Da li je Locatelli pravi profil igrača za ovaj Juventus? "Neću pričati o Locatelliju i Mercatu. Nisam još stigao vidjeti Arthura, žao mi je što je morao na operaciju. Dobar je igrač, u njemu je mnogo strasti i nadamo se da ćemo ju uskoro vidjeti i na terenu. Po pitanju Federica, smatram da je igrač ili dobar ili nije. Ali različiti razlozi mogu dovesti do nesretnih perioda, dok visok utjecaj na sve to imaju posebno problemi lične prirode. Bernardeschi je bitan igrač koji će se vratiti s pravim mentalitetom."

Da li je istina da ste jedini trener koji je u dva navrata odbijao Real? "Recimo da da, zaista sam zahvalan predsjedniku Reala na prilici koju mi je pružio. Međutim, odabrao sam Juventus jer mi je dao toliko mnogo i što mi zaista predstavlja zabavan tim za treniranje, sa svim tim mladićima koji mogu napredovati."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.