04/06/2021

Konferencija za medije Fabia Paraticija i Andree Agnellija

u 18:02h / Kategorija:
Konferencija za medije Fabia Paraticija i Andree Agnellija
Foto: Juventus.com /


U Continassi je danas održana oproštajna konferencija za medije Fabia Paraticija, na kojoj je uz sportskog direktora Bianconera govorio i prvi čovjek kluba, Andrea Agnelli. Govorilo se o protekloj deceniji, bivšim uspjesima, igračima, projektima koji su Juventus podigli u nove visine, pri čemu je pala i pokoja suza. Predsjednik kluba se na kraju osvrnuo i na trenutno stanje Superlige.

Andrea Agnelli

‎"Želim zahvaliti Andrei Pirlu i cijelom njegovom timu. Ako moram analizirati sezonu i pročitati da je ista predstavljala neuspjeh po Juve, pa... ako su za deset godina najveći neuspjeh osvajanje dva trofeja i plasman u Ligu prvaka, onda ću rado prihvatiti taj standard.‎"

‎"Ono što svakako moramo učiniti nakon ove godine jest da svi i naučimo iz svojih grešaka. Nismo uvijek uspijevali pronaći pravi odgovor za prevazilazak problema."

"Želim naglasiti odlučnost, glad i želju da ponovno s Allegrijem i njegovim timom uronimo u projekt. To je dugoročan projekt, planovi za rast se nastavljaju.‎"

‎"Tvrditi kako je današnji izbor dokaz da žalimo zbog odluke donesene prije dvije godine, jednostavno je neistinito. U tom trenutku, to je bila ispravna odluka. U ovom trenutku, ovo je ispravna odluka. Ta dva trenutka nisu povezana.‎"

‎"Također mogu reći da odluka o povratku Allegrija nije povezana s Paraticievim odlaskom. Obojicu dobro poznajem, veliki su profesionalci i da smo odlučili raditi zajedno, koncentrisali bi se isključivo na pobjedu."‎

"Osvrćemo se na period od Gigija Delnerija do Pirla, protkan s devet naslova Serie A, pet trofeja Coppa Italia, dva finala Lige prvaka. Mislim na tim do 23 godine, Juventusove žene koje su osvojile četiri Scudetta, svoja dva trofeja Coppa Italia, kao i dvije Supercoppa Italiana. Sve je to postignuto pod Fabiovim vodstvom.‎"

‎"Pomislim i na igrače koji su prošli pod njegovim mandatom, poput Carlosa Teveza, Paula Dybale i Cristiana Ronalda. Jedino žal ostaje po pitanju Robina van Persieja, jer smo bili večerali kod mene i posjetili ga nekoliko sedmica ranije.‎"

‎"Mislim da je Paratici stigao ovdje kao dječak i otišao kao čovjek, prije svega kao pobjednik. Sastali smo se u mojoj kancelariji na dugom razgovoru na kraju sezone i složili se da je prirodan trenutak da zatvorimo ovo poglavlje i otvorimo novo.‎"

‎"U moje ime i ime cijelog Juventusa, kažem: Hvala. Hvala ti, Fabio, za ove fantastične godine. Ubuduće me nemoj više zvati u 7:30h."‎


Fabio Paratici

"Bila mi je čast.‎"

‎"Ako su 11 godina u nečijem životu mnogo, one u fudbalu predstavljaju ogroman period. Bilo je ovo 11 čudesnih godina u posebnom klubu poput Juventusa. Kada odlazite, obično pomislite na kajanje ili se pojavi neki loš osjećaj, ali ja nisam osjetio ništa od toga.‎"

‎"Prolazak kroz Juve znači postati boljim profesionalcem i boljom osobom."‎

‎"Radit ću s drugim klubovima i nadati se da ću pronaći jednaku strast i ljubav prema onomu što radim koju sam ranije bio pronašao ovdje. Zahvalan sam na potpunoj autonomiji koja mi je data i na ukazanoj prilici za eksperimentisanje, uvijek praćenoj apsolutnim povjerenjem u mene."‎

‎"Bilo je mnogo prilika za odlazak, ali zato ih nikada nisam niti razmatrao. Imao sam sreću svakodnevno gledati najbolje igrače historije fudbala, podijeliti svoja razmišljanja s igračima koji mome sinu predstavljaju heroje, poput Carlosa Teveza, Giorgia Chiellinija, Gigija Buffona i Cristiana Ronalda.‎"

‎"Toliko sam naučio od trenera poput Gigija Delnerija, Antonija Contea, Maxa Allegrija, Maurizija Sarrija i Andree Pirla. Juventus vas čini boljim i zato sam ponosan, zahvalan i zadovoljan onim što sam ovdje učinio."‎

‎Paratici je upitan žali li što nije razmijenio Paula Dybalu s Romeluom Lukakuom, u ljeto kada je Argentinac odbio razmjenu na relaciji s Manchester Unitedom.‎ "Ne, u ovom poslu morate biti savitljivi i spremni promijeniti planove. Dybala je sjajan igrač koji je toliko toga dao Juventusu. Ja sam jedan od onih koji su imali najveću odgovornost da ga dovedu ovdje, to je bila velika investicija, veliko kockanje, i mislim da je to bilo vjerojatno i najrizičnije potpisivanje mog mandata.‎"

‎"Mislim da će ljudi tek za nekih desetak godina razumjeti što smo bili postigli. Ne mislim samo na titule, već i na stadion, trening centar, žensku ekipu i tim do 23 godine.‎"

‎"Tokom 11 godina morali smo donositi četiri ili pet jako važnih odluka mjesečno.".

"Novi klub? Mislim da ovo nije pravi trenutak za razgovor o toj temi. Ono što mogu reći je da se moja familija nada da ću se odmah vratiti na posao...‎"

‎"Rad u Juventusu je pravo obrazovanje u smislu mentaliteta i stila. Očito se nadate da ćete nešto naučiti u svakom klubu, ali to ću iskustvo u budućnosti sigurno nositi sa sobom."‎


Andrea Agnelli

Na konferenciji za medije predsjednik kluba se osvrnuo i nezaobilaznu temu o Superligi.

‎"Pokušali smo na svaki način iznutra promijeniti međunarodna natjecanja. Sjećam se prijedloga koji datira iz 2019. godina, prijedloga na relaciji ECA - UEFA, koji sam smatrao odličnim, a kojeg su zapravo podržali klubovi iz druge, treće i četvrte lige.‎"

‎"Ne možete ne priznati da je evropski fudbal koncentrisan u monopol izvršne, ekonomske i pravne moći, rezervirajući UEFA-i gotovo proizvoljnu odgovornost dodjeljivanja licenci.‎"

‎"Sistem je danas neučinkovit. Superliga nije bila državni udar, već očajnički poziv na upozorenje za sistem koji je već bio na rubu kolapsa i prije pandemije i koji i dalje ide ka stanju nesolventnosti.‎"

‎"Klubovi su uvijek tražili komunikaciju s UEFA-om, koja je reagirala zatvaranjem vrata i ozbiljnim, arogantnim prijetnjama spram tri kluba koja ostaju u Superligi, potpuno ignorišući presudu Madridskog suda i čekajući presudu Evropskog. Uvjeravamo vas da je pravna osnova projekta čvrsta."‎

‎"Ovakav stav UEFA-e nije način na koji se vrši reforma fudbala. Naša želja za dijalogom s UEFA-om i FIFA-om je nepromijenjena. Drugi sportovi modifikovali su svoj format tokom godina, poput košarkaške Eurolige, donoseći velike koristi navijačima, klubovima i igračima.‎"

‎"Gotovo svi sudionici tvrde da fudbal mora doživjeti reformu, ali oni koji daju prijedloge su demonizirani. Juventus, Real Madrid i Barcelona namjeravaju nastaviti s našim prijedlozima, također u znak solidarnosti s onima koji su bili isuviše uplašeni pridržavati se istih."‎


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.