10/05/2021

Leoni per... agnelli - Dvije godine ponavljanja grešaka

u 12:15h / Kategorija:
Leoni per... Agnelli - Dvije godine ponavljanja grešaka
Foto: Mattia Ozbot/Soccrates/Getty Images /


Leoni per... agnelli - igra riječi kroz naslov filmskog ostvarenja Roberta Redforda iz 2007 - Lions for Lambs ("Leoni per agnelli", na italijanskom, naslov na ex-Ju području preveden kao - "Glineni golubovi" ili "Jaganjci i lavovi", a koji je zapravo metafora koja se koristi za kontroverzni opis koncepta herojskih vojnika pod zapovjedništvom nesposobnih zapovjednika, prim. prev). Dvije godine ponavljanja grešaka. Niz strukturalnih grešaka koje je kroz dvije godien vodili ka demontiranju izvanrednog ciklusa... Prenosimo vam interesantan članak koji je zapravo transkript razgovora - poruke - razmišljanja Vincenza Marangia, jednog od urednika Radio Bianconera.

"Teško je naći mjesto od kuda krenuti u trenucima kada je katastrofa potpuna. Kada je katastrofa i tehničke i taktičke i organizacijske i komunikativne prirode. Kada savršen stroj kojeg izgradi uzorno društvo, postane čak sramotan.‎"

‎"Baš kao što su gotovo mazohističke odluke bile krive tokom posljednjih godina, kada greške ne samo da nisu ispravljane, nego su i vodile gorima.‎"

‎"Kada, umjesto da priznate greške i ispravite ih, samo slježete ramenima, praveći se da se ništa ne dešava, prepoznajući greške, ali i dalje podržavajući valjanost projekta. Ipak, nikada sebi neću prestati postavljati uobičajeno pitanje: Šta je zapravo projekt? Pomladiti tim i pripremiti ga za novi ciklus? U redu, ako je to slučaj, onda isti nije uspio, jer je prosječna dob možda i smanjena, ali je ujedno smanjen tehnički i strukturni kvalitet tima.‎"

"Da li je projekt bio dovesti Ronalda da pobjeđujemo i napredujemo u Evropi? Ako je to bilo to, ovaj projekt je također propao jer se loše mislilo i strukturiralo: dovođenje najjačeg od svih vas možda i može načiniti ljepšim, snažnijim, ali ako se kladite na najjače morate odustati od konkurentne i uravnotežene grupe, ali onda dobivate tek veličanstvenu glazuru bez torte pod njom. Možda će vas ista oduševiti, ali ostat ćete gladni, dugoročno žaleći zbog one prvobitne kolača prosječna izgleda koji vas je u osnovi i zasitio. Budimo jasni, uvijek sam pobornik dovođenja Ronalda i te investicije, ali da biste sebi mogli priuštiti takvo što ne znači da možete štedjeti na svemu ostalom, jer ako potrošite sav novac na Ferrarija i potom vam ne ostane novca za bilo šta drugo, onda i to auto postaje beskorisno.‎"

‎"Kao što je bio slučaj i sa Sarrijevim izborom. Dobar trener, bez sumnje, ali apsolutno izvan parametara svijeta Juventusa i ako mu ne kupite sastojke jedinog jela koje umije kuhati, on vam može pripremiti nešto za prizalogajiti, ali iza tog jela nećete lizati brkove.‎"

"‎A onda se odlučite za promjenu kuhara, jer od sastojaka koje imate više ne možete ništa učiniti, i odaberite pridošlicu koja vas možda zadivi kao nečim predodređenim, ali gotovo sigurno promaši gotovo sve jer nije navikao na ritmove i zahtjeve restorana.‎"

‎"A u međuvremenu, prošle su dvije godine koje su polako demontirale izvanredan ciklus. Demontiran, ali ne i izbrisan, ali budući da je u Juventusu 'najvažnija pobjeda uvijek ona naredna', onda je sve što je prošlo zapravo tek od relativne važnosti, a budućnost, iskreno ne obećava, dakle ne ostaje nam ništa dobro.‎"

‎"Zato je, čak i nakon odjeka domaćeg nokauta protiv Beneventa, Pirlo trebao dati ostavku, jer ako kažete da volite tim, a pri tom osjećate da nemate konce u ruci i rizikujete gubitak plasmana u Ligu prvaka, onda napustite isti. A kad se to ne dogodi, onda klub mora biti taj koji će to popraviti, ali jedno ostaje sigurno - vidjeti da nitko ne preuzima odgovornost u društvu poput Juventusa je zabrinjavajuće.‎"

"‎I premda još nije sve ugroženo, jasno je da ovaj poraz, u kombinaciji sa svim ostalima, zvuči više poput pogrebne salve nego li alarma za buđenje. Nepotrebno je reći - ako Juventus osigura plasman u Ligu prvaka, bit će to ravno čudu, ravno osvajanju Coppa Italia protiv zdravog tima poput Atalantinog. Agnelli je nakon devet godina uspjeha upao u slijepu ulicu i izlazak iz nje neće biti nimalo lak, jer trener je tek posljednji među velikim problemima. Uvijek iznova ponavljana šutnja vođa čini se da se nastavlja, ali u međuvremenu izostanak pobjede na Mapei Stadiumu protiv Sassuola bi mogla samo neumoljivo sankcionisati neuspjeh projekta uz ružno saznanje da smo ga imali vremena ispraviti, dok smo se umjesto toga, ponašali bezobzirno i zatekli nepripremljeni.‎"

"‎A ni to nije blisko Juventusu.‎"


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.