20/04/2021

Agnelli: "Moramo se osloboditi monopola"

u 20:30h / Kategorija:
Agnelli: "Moramo se izvući iz monopola"


Andrea Agnelli potvrđuje UEFA-u i FIFA-u suparnicima fudbala koji uživaju svijet fudbala, ali i jedini kroz isti kroče bez ekonomskog rizika. Prenosimo vam intervju predsjednika Juventusa i vice-predsjednika Superlige, Andree Agnellija, dat za Il Corriere dello Sport i Repubblica u periodu prije nego su engleski klubovi odlučili napustiti započeti projekt velike dvanaestorke.

"Nismo prijetili nikomu, još uvijek želimo sudjelovati u domaćim takmičenjima. Fudbalska tradicija leži u domaćim prvenstvima. Navijači su nam bitni i moraju imati priliku doći na stadion svake nedjelje."

"Bonus od 350 miliona eura godišnje je lažan. Još uvijek smo uključeni u domaća takmičenja i igrat ćemo na svim stadionima u Italiji, Španiji i Engleskoj. Svake sedmice navijačima ćemo pružati utakmice domaćeg šampionata, ali i novog natjecanja koje će fudbalu približiti mlađe generacije koje se svakoga dana odmiču sve dalje."

"Mlađi žele gledati značajne događaje. Nisu toliko vezani za domaća takmičenja kao prethodne generacije, uključujući i moju. Trećina navijača širom svijeta prati superligaške klubove, 10% njih prati isključivo pojedince - fudbalere, a ne klubove, a ponajviše zabrinjavajući podatak je da one između 16 i 24 godine uopšte ne interesuje fudbal. Superliga simulira ono što mladi rade na digitalnim platformama u konkurenciji Call of Duty, FIFA-e ili Fortnite-a."

"Fudbal proživljava ogromnu krizu privlačnosti za nove generacije i pandemija je ubrzala proces. Ne bojimo se izolacije. Mnogo se više bojim monopola koji sprečava klubove i igrače da ostvaruju svoju slobodu zasnovanu ugovorom Evropske Unije. Moramo se osloboditi monopola. Vjerujemo našoj inicijativi i vjerujemo da će uspjeti u kratkom roku. Dijalog s europskim institucijama je otvoren, mi koristimo slobodu predviđenu ugovorom o EU. Napisali smo pismo predsjednicima FIFA-e i UEFA-e kako bi otvorili dijalog, Superliga ide dalje, ako nam nešto ponude, mi ćemo to procijeniti."

"Gotovo deset godina radim u međunarodnim sportskim institucijama koje kontrolišu takmičenja, koja uživaju monopol i žive bez ikakvog ekonomskog rizika. Klubovi su jedini koji se suočavaju s ekonomskim rizicima. Nisam uvjerio UEFA-u o visini financijskog rizika po klubove koji stvaraju profit za sve ostale fudbalske članice. Ili možda nikada nisu željeli to razumjeti, pokušat ćemo postići dogovor s FIFA-om i UEFA-om. Mislim da oni nisu razumjeli utjecaj pandemije u svijetu fudbala. UEFA je institucija koja nema ekonomski rizik u industriji koju regulira i s kojom se natječe, bitno je naglasiti taj sukob interesa. UEFA prodaje i upravlja našim pravima bez suočavanja s bilo kakvim ekonomskim rizikom i naš je suparnik. FIFA i UEFA ostvaruju veliku zaradu s našim igračima, ali se nisu odlučili pomoći nam u kriznim vremenima. Moraju odabrati žele li biti regulatori ili komercijalni promoteri."

"Dogovori s interom i Milanom bili su prirodni, odnos s Marottom uvijek je bio dobar. Živjeli smo zajedno proživljavati nevjerovatne godine. Ne mogu potvrditi da li je JP Morgan pozvao Napoli, odbor će odlučiti hoće li biti mjesta za druge talijanske klubove. Stvaramo najljepši projekt na svijetu i to me uvjerava. Zabrinut sam zbog populizma koji ometa dijalog o ovoj inicijativi. Pirlo? Igrači su željeli znati kada će natjecanje početi. Oni se ne boje da više neće moći igrati za svoje reprezentacije. Čvrsto sam na čelu Juventusa, onaj tko tvrdi suprotno mi donosi sreću."

"Ronaldo? Nikada nisam požalio zbog njegovog dovođenja. Kada bih se mogao vratiti u to vrijeme, opet bih to napravio, uključujući i postavljanje Andree Pirla na kormilo tima."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.