20/03/2021

Juventus u borbi protiv rasne diskriminacije

u 14:33h / Kategorija:
Juventus u borbi protiv rasne diskriminacije
Foto: Juventus.com /


Juventus i dalje opstaje na čelu borbe protiv diskriminacije. Ove su godine napori na J-College interno povećani, budući da je započet put podizanja svijesti za borbu protiv rasizma i diskriminacije pod nazivom "Oltre la razza... creare ponti". Isti se održava se u saradnji s katedrom Psihologije, a temelji se na sadržaju iz podcastova "Un calcio al razzismo" i "La parole con la enne".

Sutra, 21. marta 2021. godine, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, a od danas će se u sklopu kampanje "DifferencesMakeTheDifference" odvijati neviđena inicijativa koja će redom uključivati i ženski i muški prvi tim Juventusa.

Igrači Juventusa će na leđima nositi prilagođene verzije brojeva dresa (u skladu s propisima Lega Serie A), a koji će od 0 do 9 sadržavati statistiku povezanu s rasizmom. Pomenuto će dakle biti predstavljenom još danas u utakmici Juventus Woman koje igraju na gostovanju Fiorentini, te sutra na dresovima Juventusovog muškog prvog tima koji na Allianz Stadiumu dočekuju Benevento.

Ovo predstavlja savršenu priliku da se dodatno ojača poruka o važnosti borbe protiv rasne diskriminacije i da se brojkama pruži što realniji prikaz trenutne svjetske situacije po tom pitanju.

STATISTIČKI BROJEVI*

0 - Broj dana bez rasističkih djela u Italiji.

1 - U Evropi jedan od trojice crnaca doživljava rasno uznemiravanje.

2 - U SAD-u je dvostruko veća šansa da će crnačka domaćinstva doživjeti nesigurnost u nabavci hrane od bjelačkih.

3 - Afroamerikanci imaju tri puta veću šansu spram bijelaca da budu ubijeni od strane policije.

4 - U Italiji su u 2018. godini presuđena svega 4% od zabilježenih zločina iz mržnje.

5 - 5% crnaca u EU preživjelo je rasnu agresiju.

6 - U SAD-u šest od deset crnaca tvrde da se prema njima postupa nepravednije nego prema bijelcima.

7 - U Evropi 7% žrtava nije prijavilo rasnu agresiju iz straha da im se neće vjerovati.

8 - U 2019. godini rasizam i ksenofobija su bili glavni motivi za više od 800 zločina iz mržnje zabilježenih u Italiji.

9 - Devet od deset Amerikanaca vjeruje da su rasizam i policijsko nasilje postojeći problemi u njihovoj zemlji.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.