08/03/2021

Agnelli: "Previše je utakmica koje nisu konkurentne"

u 12:11h / Kategorija:
Foto: Marco Rosi/Getty Images Sport


Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli inzistira na tome da ima previše utakmica koje nisu konkurentne. Agnelli je sudjelovao na Generalnoj skupštini ECA-e kao predsjednik Europskog udruženja klubova, te je započeo svoj govor govoreći o utjecaju pandemije COVID-a na nogomet.

"Suradnja i jedinstvo učinili su da dovršimo sezonu 2019/2020. i 2020/2021, i da upravljamo pandemijom u smislu izvršavanja naših natjecanja. Iako više nismo u punoj krizi, još uvijek smo pod velikim utjecajem trajnih učinaka pandemije COVID-a. Na stadionima nemamo navijača i naši su prihodi i dalje pod velikim upitnikom. Igrači su testirani do svojih fizičkih granica jer su prisiljeni igrati na jako zagušenom rasporedu utakmica. Gubici prihoda su između 6,5 i 8,5 milijardi eura tijekom dvije sezone, oko 360 prvoligaških klubova treba gotovinske injekcije u iznosu od 6 milijardi eura. Top 20 klubova po prihodu suočilo se s 1,1 milijardu eura manjka u prošloj sezoni. I ovo su samo najnovije brojke. Ovi udarci su na našim ramenima. COVID-19 postavio je nekoliko ozbiljnih pitanja u vezi s održivošću našeg poslovanja i modela upravljanja. U posljednjih šest mjeseci održivost je također pokazala određeni dubinski interes velikih komercijalnih igrača i velikih financijskih institucija. Ako razmislim o onome što se trenutno događa u mojoj zemlji s prijedlogom CVC privatnog kapitala. Gledam na projekte upravljanja, ili neke od projekata razvijenih u nekim zemljama, ili potporu JP Morgana zbog curenja podataka koja smo imali u prijedlogu Europske super lige." 

"To je bilo u medijima i svima je poznato. Ako postoji interes od ove vrste igrača i velikih financijskih institucija, to znači da postoji potencijal za svijetlu budućnost unutar naše industrije. Te pojedince, suprotno nekim od naših dioničara, ne zanima previše solidarnost, ali njihov je interes povrat investicija. To znači da je naša industrija vrlo ugodna za povrat ulaganja, a to znači da ako se promijenimo, možemo se i sami radovati tom povratu ulaganja. Nogomet, financije i vlade su na rasjeku i to je očito i pogoršano pandemijom. Naša je dužnost presresti i djelovati ili će u protivnom rizik eksplodirati. Navijače moramo staviti u središte. Trenutni se sustav ne isporučuje za moderne navijače. Istraživanja pokazuju da se mnoge tradicionalne pretpostavke o navijačima moraju mijenjati. Ako pogledamo istraživanje, možemo reći da trećina navijača globalno prati barem dva igrača, što se uvelike razlikuje od prije nekoliko godina. Također, 10% navijača prati igrače, a ne klubove, a dvije trećine prati nogomet više zbog toga što vole velike događaje, 40% ljudi od 16 do 24 godina, slavni Gen Z, uopće niti ne zanima nogomet." 

"Previše je utakmica koje nisu konkurentne, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj razini. Navijači se ne mogu uzimati zdravo za gotovo i moramo im pružiti najbolju moguću konkurenciju ili riskiramo da ćemo ih izgubiti. Zato pozdravljam razgovor koji smo mi, kao ECA, vodili u posljednjih nekoliko mjeseci s UEFA-om za razvoj igre. Iako ovdje nije prisutan, želio bih zahvaliti predsjedniku Čeferinu na argumentima i gotovo borbama koje smo vodili od listopada do prosinca. Ali to su bile vrlo produktivni argumenti i razgovori."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.