04/12/2020

Fabio Paratici pred sudom u Perugiji

u 17:31h / Kategorija:
Fabio Paratici pred sudom u Perugiji
Foto: Daniele Badolato - Juventus/Juventus FC via Getty Images /


Stara dama je putem zvanične stranice objavila informaciju kako je direktor torinskog giganta, Fabio Paratici obaviješten od strane Tužilaštva na pravo odbrane u slučaju koji je pokrenut zbog nepravilnosti u izvođenju polaganja ispita za stjecanje italijanskog državljanstva od strane Luisa Suareza.

"Juventus Football Club potvrđuje da je Fabio Paratici danas obaviješten po pitanju garancije i prava na odbranu. Zločin za koji se tereti od strane Državnog tužilaštva pri sudu u Perugiji je isključivo po članu 371 Kaznenog zakona. Klub snažno podržava ispravnost Paraticijeva rada i uvjeren je da će tekuće istrage pomoći da se njegov stav razjasni u razumnom roku," stoji u službenom obavještenju na WEB sajtu Bianconera. 

U SportMediasetu su otišli nešto dalje i otkrivaju da se u slučaju govori i o drugom članu Saveznog zakona, a koji je nastao nakon slučaja Passaportoli iz 2001. godine - člana 32, stav 7 (32. stav 7. Zakonika o sportskoj pravdi FIGC govori o "sankcijama direktora i kompanija koje čine radnje usmjerene na pribavljanje lažnih ili izmijenjenih potvrda ili dokumenata o državljanstvu kako bi se zaobišla pravila o ulasku i registraciji stranaca u Italiji"). Luis Suarez, bivši napadač Barcelone, koji je na kraju prešao u redove Atletico Madrida, položio je bio ispit za stjecanje italijanskog državljanstva na Univerzitetu u Perugiji i činilo se da je spreman da kompletira svoj prelazak u Juventus. Podsjećamo, Bianconeri su već bili popunili mjesta za transfer igrača izvan EU, a urugvajski napadač podnio je zahtjev za italijansko državljanstvo upravo kako bi izbjegao pomenuto pravilo.

Pomenuti medij izvještava da se Juventus sada suočava s mogućim sankcijama, od novčane kazne pa sve do nove relegacije iz Serie A, koje je za sada još uvijek ipak prenategnuto. Navodi se da bi se istraga FIGC-a nastavila čak i u slučaju da Tužioc u Perugiji oslobodi Juventus. Stara dama je od otvaranja slučaja tvrdila da jeste potraživala informacije od sveučilišta u Perugiji o Suarezovom ispitu, ali ubrzo potom i odustala od ideje da potpiše Urugvajca. Nešto kasnije, Alvaro Morata je vraćen u Juventus, a Suarez je obukao dres Atletico Madrida.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.