24/12/2020

D'Onofrio: "Stvoren je opasan presedan"

u 10:01h / Kategorija:
D'Onofrio: "Stvoren je opasan presedan"
Foto: Mario Carlini / Iguana Press/Getty Images /


Paco D’Onofrio, pravnik i profesor na Sportskom sudu Italie je tokom emisije "Stile Juventus" na Radio Bianconera govorio o stvorenom presedanu u slučaju koji se tiče neodigranog susreta 3. kola Serie A između Juventusa i Napolija.

Podsjećamo, 4. januara Napoli nije došao na zakazan susret s Juventusom, a koji je potez Partenopea od strane Lega Serie A i FIGC okarakterisan izvan dogovorenog COVID-19 protokola, te se Juventusu za zelenim stolom dodijelila pobjeda od 3:0, a Napoliju dodatnu kaznu i oduzimanje jednog boda. Ipak, nakon nove žalbe Napolija, ovog puta Olimpijskom komitetu Italije, ista je usvojena, a susret će biti zakazan naknadno.

"Jasna nam je presuda, ali ne i razlozi, stoga nije moguće obraditi što je to dovelo do ovakvog preokreta. Juventus je zauzeo elegantan stav, ne uplićući se u raspravu i oslanjajući se na Savez. Pravi poraz u ovom slučaju nosi FIGC, koji je sada dobio opasan presedan."

"Naravno da je jasno da razloge moramo znati, budući da u ovom trenu svaka od Zdravstvenih lokalnih zajednica (ASL, prim. prev.) može odlučivati o iznimkama u postojećem protokolu. Naprimjer, sklapam vam jedan scenario po kojem svaki tim koji bude imao u svojim redovima jednog ili dvojicu pojedinaca pozitivnih na koronavirus, ima i mogućnost da se obrati svojoj Zdravstvenoj lokalnoj zajednici sa zahtjevom za odobrenje odlaska na odigravanje utakmice. ASL će zasigurno uzvratiti negativnim odgovorom, čime taj tim po automatizmu dobija otvorena opcija da ne ode na zakazani susret. Sportski kalendar bi u tom slučaju vodile Zdravstvene lokalne zajednice."

"S Juventusove strane se ne mijenja ništa. Tim se i onomad pojavio spreman za susret, ali razmišljam o timovima poput Casertane, Parme i Milana, koji su svoje susrete odigravali bez polovine tima," izjavio je D'Onofrio.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.