09/11/2020

Danas stiže odluka po pitanju susreta 3. kola s Napolijem?

u 10:39h / Kategorija:
Danas stiže odluka po pitanju susreta 3. kola s Napolijem?
Foto: Juventus.com /


Danas će održati videokonferencija na kojoj će se potvrditi odluka na žalbu Napolija po pitanju prvostepene presude da se tri boda iz neodigranog susreta 3. kola Serie A između Juventusa i Napolija pripišu Bianconerima, kao i disciplinske kazne koja je Partenopeima s konačne tabele Serie A oduzela jedan bod, a sve zbog zbog "nepoštivanja protokola u borbi protiv koronavirusa".

Pored klupskog advokata Napolija, Grassanija, videokonferenciji pri Saveznom sportskom apelacionom sudu prisustvovat će i Aurelio de Laurentiis, s namjerom da se dokaže nevinost kampanjskog kluba koji je prema njihovim dosadašnjim navodima učinio sve što je bilo moguće kako bi se pojavili na torinskom stadionu, ali da su nakon dvostrukog potvrđivanja koronavirusa na brisovima Zielinskog i Elmasa onemogućeni otputovati blokadom lokalne zdravstvene službe - ASL. Tim se prije svega misli na e-mail koji se odnosi na prepreku, a koji je odaslat od ADl-a 14:13h, 4. oktobra, na dan susreta 3. kola zakazanog za 20.45h.

Prema sportskom sucu Mastrandreau, Napolitanci su svojevoljno otkazali let za Torino prije reakcije lokalne zdravstvene službe, a da pri tom ASL nije postavljao nikakve zabrane.

Da bi kazna bila poništena, Grassani će morati predstaviti nove dokumente koji dokazuju da je grupa bila spremna za odlazak, ali da je odlučila odustati tek nakon 14:13h, tj. nakon primitka e-maila od strane ASL. Ako bi se isto utvrdilo, postupilo bi se prema čl. 1254, odnosno u skladu s "nemogućnošću izvođenja pod utjecajem više sile". Samo u ovom slučaju bi se otkazala pobjeda Juventusa od 3:0 sa zelenog stola, s posljedičnom odgodom utakmice, što bi u konačnici predstavljalo opasan presedan s obzirom na to da su trentutno brojni timovi u jednakoj tadašnjoj situaciji u kojoj je bio Napoli, ako ne i u težoj po pitanju broja zaraženih.

Kao što je od ranije poznato, predstavnici Juventusa se neće pojaviti na videokonferenciji i prihvatit će bilo koju odluku. "Mi smo kolateral u svoj toj priči," izjavio je predsjednik Agnelli tokom posljednjeg sastanka dioničara, ponovivši međutim da zakoni moraju biti poštovani. U istom je maniru govorio i Paratici pred susret 7. kola s Lazijom, u smislu da je pošteno kazniti strane koje ne poštuju protokol.

Predsjednik Apelacionog suda FIGC-a stari je znanac Bianconera, Piero Sandulli, koji je izrekao drugostepenu kaznu za Calciopoli. Isti sudac je dan nakon potvrde pobjede od 3:0 za Juve, te oduzimanja jednog boda Napoliju izjavio neopreznu i neprikladnu misao da "poredak na tabeli ne smije regulisatiu koronavirus".

U slučaju potvrde prvostepene presude, De Laurentiis će pribjeći Coni College of Guarantee, posljednjem stepenu sportske pravde, svojevrsnom kasacionom sudu. Međutim, na istom će biti gotovo nemoguće ukinuti kaznu, odnosno moći će se tek pristupiti pokušaju sa se ista potvrdi nelegitimnom, odnosno produktom nepravilne primjene zakona.

S druge strane, ukoliko Napolitanci danas uspiju u svom naumu, susret 3. kola Serie A bi mogao dodatno zakomplikovati ionako gust kalendar odigravanja, prema kojem bi u tom slučaju Bianconeri tokom januara u svega 14 dana morali odigrati pet susreta, a među kojima bi pored derbija s Napolijem igrali i s Udineseom, Milanom, Sassuolom i interom.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.