15/10/2020

Agnelli: "Svijet oko nas jedva čeka poraze Juventusa"

u 20:45h / Kategorija:
Agnelli: "Svijet oko nas jedva čeka poraze Juventusa"
Foto: Filippo Alfero - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images /


Direktor Stare dame, Andrea Agnelli govorio je na danas održanoj konferenciji za medije, dotaknuvši se brojnih tema o aktuelnom šampionu Italije, kao i globalnom italijanskom fudbalu.

"Svijet oko nas jedva čeka da Juventus upiše nekoliko poraza. Ono što je nedostajalo, u konkretnom slučaju oko angažovanja Andree Pirla, bilo je odsustvo predsezone. To znači da bismo trebali pratiti njegov početni put koji neće ostati bez prepreka. Čim upišemo prvi poraz, svijet će udariti po Juveu zbog izbora koje smo donijeli. Sastav našeg tima je prvi moderan kojeg znam, u kojem svi imaju zadatak i u kojem se svi ponašaju svjesni svoje uloge. Slučaj Juventus - Napoli? To je slučaj na relaciji Napoli - sportska pravda - organizatori takmičenja. Mi smo kolateral u ovoj situaciji, nas se to ne tiče."

"Pogoršanje pandemije i razigravanja u Serie A? Kada netko započne igru ​​i podijeli karte, pravila se ne mijenjaju ovisno o kartama koje dobijete. Takmičenje koje započinje na neki način mora se završiti na isti. Protokol koji nam je Federacija dala u dogovoru s Ministarstvom zdravlja, sporta, odobren od strane Tehničkog naučnog odbora, ako se pravilno primijeni, dovoljan je da nam omogući neometano završavanje sezone."

"Prošla sezona? Bila je gorko-slatka. Na terenu i izvan njega. Postigli smo sjajne rezultate i doživjeli neočekivana razočaranja. U januaru smo potakli povećanje kapitala od 300 miliona eura koje je imalo tri cilja: održavanje sportske konkurentnosti, povećanje vidljivosti branda srednjoročnim planom ulaganja i financijsku konsolidaciju. Ipak, taj smo novac iskoristili na način na koji nismo očekivali."

"Trenutna situacija u Juventusovoj fiducijarnoj izolaciji? Pavel Nedved i Federico Cherubini su ovdje, Fabio Paratici je ušao u izolaciju s timom nakon novog potvrđenog slučaja. Svi oni zaslužuju pohvale za ono što smo postigli prošle sezone. Deveta uzastopna titula u Serie A nije pronašla pravo priznanje kako od nas samih, tako i od navijača i ostalih, ali uvjeren sam da će za nekoliko godina svi razumjeti što smo napravili. Međutim, postoji i razočarenje zbog izgubljena dva finala, kao i zbog rane eliminacije iz Lige prvaka. Sarri je sjajna osoba, kulturan je i posjeduje smisao za humor, uz mnogo zanimanja pored fudbala koji mu je prva strast, tako da sam izuzetno sretan što je bio s nama i osvojio prvenstvo. Međutim, unutar svlačionice mora postojati alhemija koja vodi prema prevladavanju prepreka koje se mogu činiti nepremostivima. Ta alhemija se nije stvorila u cjelokupnom našem okruženju. U muzej je donio Scudetto i zauvijek će ga pamtiti kao jednog od pobjedničkih trenera Juventusa."

"Izvan terena, prije ove situacije, upisali smo očekivane rezultate: prihodi od sponzora koji su dostigli 130 miliona eura i prikaz Juventusa na Instagramu na kojem smo predstavljali najpraćeniji italijanski brand sa 2,2 miliona više pratioca od Guccija."

"Utjecaj pandemije Covid-19 na svijet fudbala? Nakon 20 godina kontinuiranog rasta sistema po prvi put se promet evropskog fudbala naglo smanjuje, to je egzogeni faktor, ali ovo je situacija kojom ćemo morati naučiti upravljati. Oko 350 klubova trebat će dokapitalizaciju kroz narednih 12-24 mjeseca u ukupnoj vrijednosti od oko 6 milijardi eura. Juventus je to već napravio u januaru. Ako i sam pokušam pozitivno sagledati situaciju, mogućnosti, tehnološke promjene i snage sektora koji ostaju, moramo naučiti upravljati ovom i narednim godinama tako što ćemo pratiti strategije rasta."

Na početku tekuće sedmice, Serie A je glasala za unošenje investicionih fondova, a time i CVC Capital Partners. "Nije bilo još nikakvog unosa sredstava. Liga je dala mjesec dana roka u kojem će se analizirati prijedlog CVC-a. U ovom će se mjesecu još dosta raditi na tomu i donijet će se procjene. Lično se nadam da će taj rad dovesti do novih investicija, posebno na strani upravljanja."

Predsjednik Stare dame je prije dvije sedmice sudjelovao na sastanku u Casa Milan u kojem je s interom i Milanom razgovarao o razvojnim planovima Serie A. "Prvi put otkako sam predsjednik Juventusa, i Milan i inter i mi zastupamo jednake interese. Zahvalan sam gospodinu Zhangu i Paulu Singeru iz Elliott fondacije. Ako svoje poslovne strategije stavimo u službu Serie A, ovo ne može propasti bez obzira razvijamo li plan mi ili isti bude izradila treća strana."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.