04/10/2020

Agnelli: "Postoje jasna pravila kojih se moramo pridržavati"

u 22:07h / Kategorija:
Agnelli: "Postoje jasna pravila kojih se moramo pridržavati"
Foto: Daniele Badolato - Juventus/Juventus FC via Getty Images /


U Continassi je održana vanredna konferencija za medije kojom je predsjedavao Andrea Agnelli. Podsjećamo, Juventus je večeras trebao ugostiti Napoli u okviru 3. kola Serie A, ali su Partenopei, podstaknuti preporukom lokalne zdravstvene vlasti ASL (Azienda Sanitaria Locale) odučili ne pojaviti se u Torinu, te bi prema utvrđenim pravilima Lega Serie A utakmica trebala biti zaključena pobjedom domaćina pri rezultatu od 3:0.

"Ovdje sam jer je ispravno da izrazimo svoje mišljenje," počeo je Agnelli s uvodnim riječima na konferenciji za štampu. "Potrebna nam je jasnoća. Za ovakve situacije postoje protokoli koji su vrlo jasni, situacija je bila predvidljiva, trebala su biti jedan ili dva potvrđena slučaja COVID-a u timu na dan utakmice. U tom trenutku se prelazi na protokol donesen od strane CTS i Lega Serie A, a to je da idemo u fiducijarnu izolaciju u strukturi dogovorenoj s ASL. To nam svima omogućava da uđemo u strukturu, da nastavimo da treniramo i igramo pri redovnom testiraju. Postoji jasnoća, Federacija je dobro sarađivala s Ministarstvom zdravstva i CTS-om kako bi osigurala da svi znamo šta treba učiniti u bilo kojem trenutku. Juventus je jučer otkrio da su u našim redovima dva slučaja COVID-a, tako da smo naravno, svi ušli u fiducijarnu izolaciju kako bi biti spremni nastaviti sa šampionatom."

Napoli nije prvi klub koji je u sastavu imao dva potvrđena slučaja COVID-a, ali ostale utakmice nisu odgađane, naprimjer susreti Milana i Torina. "Protokol su sačinili Vlada i CTS. Ako uđemo u situacije s ekstremnim scenarijima, onda se možemo osvrnuti na protokol i razraditi pojedinačne situacije. Fokus ostaje na javnom zdravstvu, ali ovaj je protokol sastavljen kako bi nam omogućio da nastavimo sa svojim radom."

Na Allianz Stadiumu je večeras vladala nadrealna scena. Bianconeri stižu na teren, najavljuju startnu postavu, dok se protivnik nalazi u samoizolaciji na drugoj strani zemlje. Bila su potrebna samo tri kola da bi se naišlo na prijelomnu tačku u protokolu dogovorenom između vlade i Lega Serie A. Protokol Serije A i UEFA-e naime navodi da sve dok tim ima na raspolaganju 13 igrača, uključujući jednog golmana, utakmica se mora odigrati. Postoji i klauzula koja napominje da je ovo izuzetak spram presuda lokalnih vlasti, ali sada nastaje rasprava da li je preporuka lokalne zdravstvene vlasti ASL (Azienda Sanitaria Locale) predstavljala savjet ili naredbu.

Naredno pitanje medija na konferenciji za štampu odnosilo se na to da li je Agnelli imao bilo kakav kontakt s predsjednikom Napolija, Aureliom De Laurentiisom. "Njegova poruka je sadržala zahtjev za odgađanjem utakmice i to može biti legitiman zahtjev, ali postoje neka vrlo jasna pravila i svi se ih moramo pridržavati. Svaka industrija ima svoja pravila i ako ih se ne pridržavamo griješimo ne samo kao profesionalci, već i kao građani."

Postoji li potreba za mijenjanjem protokola nakon ove kontroverze? "Nije na meni da kažem da li pravila treba mijenjati ili ne. Sve što mogu je da se pridržavam donesenih pravila. Postoji jasan protokol koji sadrži upute za slučaj potvrđenih pozitivnih članova kluba. Kako smo i mi u međunarodnom takmičenju vršimo tri brisa sedmično, odnosno na svako dva dana pred susrete. Prilično je neizbježno da će svi timovi kad tad registrirati pozitivne slučajeve. Vjerujem da je većina, ako ne i sva naša, u jednom trenu bila asimptomatska, te da nismo bili pažljivo testirani i nadgledani vjerojatno bi samo nastavili s radom."

Da li bi li Juventus putovao u Napulj da su i sami dobili poruku ASL koja ih poziva na samoizolaciju? "Ne bismo otišli, ali ne vjerujemo da bi ASL izjavio to. Ako i jesu, to je očito zato što su smatrali da je došlo do nekog propusta u slijeđenju postojećeg protokola. Po mom mišljenju, ASL ne bi trebao intervenisati sve dok se protokol koji je poslat svim klubovima pažljivo slijedi."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.