29/09/2020

Juventus potpisao sporazum o klimatskim promjenama

u 15:06h / Kategorija:
Foto: Juventus.com/Twitter


Juventus je prvi talijanski nogometni klub i 150-i potpisnik UNFCCC Sports for Climate Action Framework. FIFA, UEFA i IOC (Međunarodni olimpijski odbor) već su potpisnici, zajedno s mnogim drugim istaknutim sportskim momčadima širom svijeta. 

UNFCCC Sports for Climate Action Framework okuplja globalnu sportsku zajednicu u borbi protiv klimatskih promjena mapiranjem jasne putanje i postavljanjem standarda za provjeru izvještavanja o emisijama u skladu s Pariškim sporazumom. Sudionici ove inicijative obvezuju se pridržavati se sljedećih pet načela:

• Poduzimati sustavne napore na promicanju veće odgovornosti za okoliš;
• Smanjiti ukupni klimatski utjecaj;
• Obrazovati za klimatsko djelovanje;
• Promovirati održivu i odgovornu potrošnju;
• Zagovarati klimatske akcije putem komunikacije;

Sljedećih deset godina definirano je kao "Desetljeće djelovanja" od Antonija Guterresa, generalnog tajnika UN-a. Desetljeće akcije poziva na ubrzavanje održivih rješenja za sve najveće svjetske izazove i Juventus odlučuje potvrditi svoju predanost održivosti pridruživanjem Ujedinjenim narodima i igrajući ulogu u osiguranju da će nogometni sektor biti na putu prema budućnosti s niskim udjelom ugljika.

Nadalje, Juventus je postao prvi talijanski nogometni klub koji se pridružio inicijativi "Climate Neutral Now", koju su 2015. godine osmislili Ujedinjeni narodi. Projekt potiče ljude i tvrtke da dobrovoljno djeluju kako bi izmjerili, smanjili i nadoknadili svoje emisije stakleničkih plinova.

Juventus, kako se traži od ove dvije inicijative, mjeri i otkriva svoje podatke o okolišu iz 2013. godine kroz svoja izvješća o održivosti koja pokazuju jasan i transparentan put na ovom polju u okviru Programa UN-a za održivi razvoj 2030. godine.

Od prošle sezone sva električna energija kupljena od kluba sto posto je obnovljiva, a sljedeći korak ovog putovanja bit će nadoknađivanje emisija iz Kluba opsegom 1 i opsegom 2 putem smanjenja emisija (CER-a) certificiranog od strane UN-a.

UN certificirani CER-ovi su ugljični krediti generirani klimatski prihvatljivim projektima koje je UN provjerio slijedeći pravila odobrena na međuvladinoj razini i s međunarodnim nadzorom, pružajući visoku razinu vjerodostojnosti kompenzacijskog režima.

Tijekom sljedećih godina, Klub se obvezuje izmjeriti i smanjiti emisiju Scope 3 koje uključuju mobilnost momčadi (muškaraca, žena i mladih kategorija), kao i mobilnost navijača za svaku domaću utakmicu.

Kroz ove obveze Juventus želi ojačati svoju svrhu i potaknuti pozitivne stavove i akcije izvan terena.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.