19/05/2020

Usvojen novi sigurnosni protokol za Serie A

u 22:30h / Kategorija:
Usvojen novi sigurnosni protokol za Serie A
Foto: Francesco Pecoraro/Getty Images /

Klubovima Serie A dato je zeleno svjetlo za početak grupnih treninga nakon što je Ministar sporta Italije, Vincenzo Spadafora objavio da je dogovoren novi sigurnosni protokol za period do nastavka sezone Serie A. Naime, vladin Naučno-tehnički odbor je odobrio izmijenjeni protokol sačinjen od strane Lega Serie A, Saveza klupskih liječnika i Asocijacije igrača.

La Gazzetta dello Sport izvještava da igrači neće biti prisiljeni da učestvuju u dvosedmičnom prekidu treniranja, što znači da će im se omogućiti i povratak kućama. Po novom protokolu će se grupa češće testirati i to po prvi put tri dana prije početka grupnog treninga, drugi put pri nastavku s treningom, te na kraju svaka četiri dana u periodu od dvije sedmice. U slučaju pozitivnog testa, protokol nalaže da se ta osoba stavi u karantenu, dok ostatak grupe može nastaviti trenirati ali sada s češćim testiranjem, mada im pri tom neće biti dozvoljeno da stvaraju kontakt s bilo kime izvan objekata tima tokom naredne dvije sedmice. Igrači koji nastavljaju trenirati testirat će se svakih 48 sati tokom pomenute dvije sedmice.

Ovo predstavlja veliki pomak od prethodnog protokola koji je odbijen od strane nekoliko klubova, a koji je nalagao da se u slučaju jednog pozitivnog testa u karanten stavi cijela grupa na period od dvije sedmice i koji bi ugrozio mogućnost nastavka sezone. Spadafora je najavio da je naredni sastanak s FIGC, Lega Serie A, Asocijacijom igrača i svim ostallim uključnim stranama zakazan za 28. maj, budući da ministar sporta vjeruje da će se tada moći razmatrati o datumu povratka sezoni Serie A. Također, najavljena je tada i nova izmjena, odnosno proširenje sigurnosnog protokola koji bi uključivao i odredbe o putovanju na gostujuće utakmice, ulasku na stadione, kao i protokol ponašanja igrača i ostatka klupskih pojedinaca na utakmicama.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.