17/05/2020

Spadafora: "Sada sve zavisi od klubova"

u 10:58h / Kategorija:
Spadafora: "Sada sve zavisi od klubova"
Foto: Mauro Ujetto/NurPhoto via Getty Images /

Ministar sporta Italije, Vincenzo Spadafora se nada da bi se sa Serie A moglo nastaviti od 13. juna. S Timskim treninzima bi se trebalo nastaviti od sutra, ali ostaje sumnja kada bi se sezona mogla i zvanično nastaviti nakon što su iz čelništva Serie A odbili pokoriti se na zahtjeve Spadafore da se cijeli tim samoizolira ako samo jedan od igrača tog tima bude pozitivno testiran na koronavirus.

"Radimo na tom da sezona ponovo krene, iako postoji mogućnost i da se okonča. Oprez koji smo primjenjivali pogrešno je tumačen. Znamo, ili bolje rečeno, nadamo se da će timski treninzi biti nastavljeni od ponedjeljka. Vlada je dala zeleno svjetlo, sada sve zavisi od klubova. Po pitanju nastavka sezone, trebat će se sagledati krivulje zaraznosti nakon opuštanja brojnih mjera, odnosno nakon 18. maja. Nadam se da će se sa sezonom moći nastaviti od 13. juna, ali danas takvo predviđanje ne može biti definitivno. Protokol FIGC prihvatio je informacije Naučno-tehničkog odbora, ali tada nešto nije pošlo kako treba u svetu fudbala. Jasno je da nema uniformisanog razmišljanja u relaciji FIGC-a i Lege. Izolirane kampove za trening su prije gotovo mjesec dana spontano predložili predsjednici Dal Pino i Gravina. Pravi problem je pitanje karantene jer postoji rizik da tim može ostati nepomičan tokom dvije sedmice. Kroz narednih nekoliko dana ćemo moći ponovo razgovarati o tom, ali prije toga morat ćemo procijeniti krivulju zaraze."

"Konzultirao sam se s francuskim ministrom, ali zajedničkog pristupa nema. Zemlje su se suočavale s drugačijom pandemijom. Mnogo se priča o njemačkom protokolu, ali tada smo vidjeli da je u pitanju više želja nego protokol, jer je i kod njih tim iz druge lige poslat na dvosedmični karanten. Nitko ne poznaje koje je tačno najbolji način za ponovno pokretanje sezone. Zamolio bih sve da funkcionišu manje bahato. Na društvenim mrežama dobivam mnogo poruka od igrača koji izražavaju zabrinutost. Razlika u pozicijama nije u neskladu s vladom. Svi smo se po prvi put suočili s ovakvom situacijom," odgovorio je Spadafora na pitanje medija zašto u Evropi nije postojao "zajednički pristup" u borbi protiv koronavirusa.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.