12/05/2020

Sigurnosni protokol CTS-a za timske treninge

u 10:46h / Kategorija:
Sigurnosni protokol CTS-a za timske treninge
Foto: Francesco Pecoraro/Getty Images /

Tehničko-naučni odbor Italije (CTS) je dao zeleno svijetlo za povratak grupnim treninzima od 18. maja, predstavivši i konačan izgled sigurnosnog protokola. Tokom jučerašnje konferencije za medije, Odbor je naveo neke od najbitnijih dijelova sigurnosnog protokola.

"Uprkos činjenici da je dokumentacija koju je dostavio FIGC u velikoj mjeri nepotpuna i nesavršena i da nije bilo adekvatnih dokaza da bi primjena molekularnih testova na ljudima zainteresiranim za nastavak timskih treninga trebala biti stavljena ispred potreba zemlje, prepoznat je i značaj ovog sporta. CTS priznaje da je timski trening bitan dio puta koji se odnosi na takmičarske aktivnosti. Mogućnost stavljanja u karanten ne samo određenog sportiste, već i cijelog njegovog timskog osoblja (ljekari, maseri, fizioterapeuti, kuhari itd.) može nastavak grupnog treninga učiniti upitnim i takav bi se nadalje vodio smjernicama koje je CTS već ranije predstavio u okviru mjera za suzbijanje epidemije. CTS naglašava da se, kako bi bile efikasne, dobrovoljne karantenske mjere moraju strogo poštovati i voditi pod nadzorom timskog i nadležnog ljekara. Potrebno je ispoštovati dobrovoljni karanten pod nadzorom doktora - čak i ako samo jedan član tima bude testiran kao pozitivan, svi ostali članovi grupe moraju obavezno proći kroz kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana."

Ponavljamo, ovakav sigurnosni protokol se uveliko razlikuje od modela njemačke Bundeslige, koji nalaže da samo igrač ili član osoblja pozitivan na koronavirus ima za ispoštovati dvosedmični karanten, za razliku od Italije koja cijelu grupu stavlja izvan funkcije. Stoga, ovakav protokol nalaže da ako samo jedan igrač ili član osoblja, nakon povratka timskim treninzima bude pozitivno testiran na COVID-19, to bi ujedno značilo i kraj sezone, budući da na sportskom kalendaru više ne bi preostalo dovoljno vremena za regularan završetak iste.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.